Yaşasın kamu

Güncelleme Tarihi:

Yaşasın kamu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2016 19:43

İşsizlik oranı şubatta yüzde 10.9’a indi. Bu iyileşmede en büyük rol kamunun personel alımının artması. Kamu istihdamı 3.6 milyon kişi ile rekor seviyeye çıkarken, öğretmen, polis, asker ve sağlıkçı kadrolarına alımlar hızlandı. Sanayide ise beklenen iyileşme yaşanmıyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’DE işsizlik oranı şubatta yüzde 10.9’a indi. İstihdam ise 26 milyon 456 bin kişiye yükseldi. Bu iyileşmede kamunun personel alımlarının artmasının etkisi büyük. Kamuda 3.6 milyon kişi istihdam ediliyor. Bu son yılların en yüksek rakamı. Kamu istihdamını artıran ise başta öğretmen olmak üzere asker, polis ve sağlıkçı alımlarının hızlanması.

Şubatta ocak ayına göre kamu düzeni ve savunma sektöründe 31 bin, idari ve destek hizmetlerinde 46 bin, eğitimde 30 bin, sağlıkta 32 bin yeni istihdam artışı yaşandı. Geçen yıla göre ise eğitim yani öğretmenler 205 bin yeni kadro ile en fazla istihdam artışı yaşanan sektör olmayı başardı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun dün açıkladığı verilere göre işsizlik oranı şubat döneminde geçen yıla göre 0.3 puan azalışla yüzde 10.9’a gerilerken mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 9.9 ile Mayıs 2014’ten sonra ilk kez tek haneye geri döndü. İstihdam ise geçen yıla göre 880 bin, ocak dönemine göre 181 bin kişi artışla 26 milyon 456 bin kişiye yükseldi. İşsiz sayısı ise 2 bin kişi azalarak 3 milyon 224 bin kişiye geriledi. Analistler kamudaki bu artışın sağladığı büyük desteğe karşın Suriyeli mültecilerin ucuz işgücü olarak istihdam edilmesi, jeopolitik riskler ile turizm sektöründe gelecek aylarda büyüyecek sıkıntıların istihdamda risk oluşturduğuna dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

TURİZM TEHDİDİ

Sanayi sektöründe ise güçlü gelen sanayi üretimi verilerine rağmen istihdamda düşüş yaşanıyor. Sanayi istihdamı ocak dönemine göre 8 bin, geçen yıla göre ise 94 bin kişi azaldı. İş Yatırım Bölüm Yönetmeni Muammer Kömürcüoğlu “İşsizlik oranında düşüşün devam etmesi olumlu bir haber. Yıl başında gelen asgari ücret artışının istihdam piyasasına olumsuz yansımasını ilk iki ayda görmedik. İktisadi aktivitedeki güçlü seyre rağmen işsizlikte düşüş daha sınırlı. Mayıs itibariyle turizm sektöründe beklenen bozulmanın istihdam piyasasına yansıyacağını düşünüyoruz. Öte yandan henüz etkisini görmesek de asgari ücretteki artışın ucuz işgücü olarak tercih edilebilecek Suriyeli mültecilerin varlığında önümüzdeki aylarda istihdam piyasasına olumsuz etkileri olacağı görüşümüzü koruyoruz” dedi.

Haberin Devamı

İSTİHDAM ORANI YÜZDE 45.3

TÜİK verilerine göre, istihdam edilenlerin sayısı şubat döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre 880 bin kişi artarak 26.4 milyon kişi, istihdam oranı ise 0.9 puanlık artış ile yüzde 45.3 oldu. Mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam bir önceki döneme göre 45 bin kişi artarak 27.1 milyon kişi olarak gerçekleşirken, istihdam oranı değişim göstermeyerek yüzde 46.4 olarak belirlendi. İşgücü şubat döneminde geçen yıla göre 877 bin kişi artarak 29.6 milyon kişi, işgücüne katılma oranı ise 0.7 puan artarak yüzde 50.8 olarak gerçekleşti. 

KADINİŞSİZ SAYISI ARTIYOR

BAHÇEŞEHİR Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (BETAM) açıklamasında mevsim etkilerinden arındırılmış işgücü verilerine göre tarım dışı işsizlik, Şubat 2016 döneminde bir önceki döneme kıyasla 0.2 yüzde puan azalarak yüzde 11.9 olduğunu belirtilerek şöyle denildi “Mart 2016 döneminde tarım dışı işsizliğin gerilemeye devam etmesini bekliyoruz. Bu dönemde tarım dışı işsizlikteki gerilemenin arkasında aylık olarak neredeyse hiç artmayan işgücü yatmaktadır. Sanayide istihdam kayıpları devam etmekte, buna karşın hizmetlerde ve inşaatta istihdam artmaktadır. Kadın işgücü ve istihdamı erkek işgücü ve istihdamına kıyasla daha hızlı artmaya devam etmekte ancak güçlü işgücü artışı nedeniyle kadın işsiz sayısı artarken erkek işsiz sayısı azalmaya devam etmektedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!