‘Yasak’ faturası 2.4 milyar $

Güncelleme Tarihi:

‘Yasak’ faturası 2.4 milyar $
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2016 22:45

Dünya ekonomileri artık tamamen internete bağımlı. Bu durum internet engellemelerinin ekonomik maliyeti sonucunu doğuruyor. Brooking Enstitüsü’nün hesabına göre 1 Temmuz 2015 ile 30 Haziran 2016 tarihleri arasında internet kesintilerinin dünyaya ekonomik maliyeti 2.4 milyar dolar olurken, Türkiye’deki 3 internet kesintisi 35 milyon dolarlık zarar getirdi.

Haberin Devamı

İNTERNET erişiminde kesinti yaşanması, bazı sosyal ağlara ulaşılamaması Türkiye’de hayatımızın bir parçası. Peki, internet kapatıldığında sosyal ağlara, haberlere ulaşamıyoruz ama bunun bir ekonomik yansıması olmuyor mu? Elbette oluyor. Modern dünyada ekonomiler de internete bağımlı. Kesinti, kapatma durumunda e-ticaret duruyor, dijital ürün ve hizmetler kullanılamıyor, hastaneler, fabrikalar dijital hizmetlerini kaybediyor. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) 2011 yılında Mısır’daki sokak eylemleri sırasında 15 gün kapatılan internetin ülkeye 90 milyon dolarlık zarar verdiğini açıklamıştı. Amerikan düşünce kuruluşu Brooking Enstitü’nün araştırmacısı Darrell M. West de internet kapatmalarının dünya ekonomisi için maliyetini araştırdı. West’in raporuna göre 1 Temmuz 2015 ile 30 Haziran 2016 arasında dünyada 19 ülkede 753 gün internet kesintisi yaşandı ve bunun maliyeti 2.4 milyar dolar oldu. Türkiye de 19 ülkeden biri. Türkiye’de yaşanılan 3 kapatma ekonomiye 35 milyon dolarlık zarar getirdi.

Haberin Devamı

‘Yasak’ faturası 2.4 milyar $

Hükümetlerin internet kapatmaları ulusal veya yerel, özel uygulamaları engelleme ve hizmet kesintisi şeklinde oluyor. Türkiye’de araştırmanın yapıldığı tarihte tam 3 kesinti yaşandı ve bunlar gün olarak bakıldığında 2.75 gün olarak hesaplandı. Türkiye’de özellikle bombalı saldırılar sonrasında Facebook ve Twitter erişiminin engellenmesi olarak ortaya çıkan ve tüm internet hizmeti sağlayıcılarının interneti yavaşlatması şeklinde uygulanan kesintiler ekonomiyi de etkiledi. West, kesintinin maliyetini hesaplamak için internet ekonomisinin o ülkedeki etkinliğine ve milli gelirin yüzde kaçını oluşturduğunu göz önüne aldı. Türkiye’de internet ekonomi milli gelirin yüzde 2.3’üne denk geliyor. Ve bu yüzden 2.75 günlük erişime kapalı olduğu zaman ekonomiye 35 milyon dolarlık zarar veriyor.

‘Yasak’ faturası 2.4 milyar $

Haberin Devamı

HİNDİSTAN BİRİNCİ

İnternet kesintilerinin ekonomiye zararını en çok çeken ise Hindistan oldu. Hindistan’da internet 22 kez kapatıldı ve bu toplam 70.54 güne denk geliyor. Bu kesintilerin Hindistan ekonomisine maliyeti ise 968 milyon 80 bin 702 dolar oldu. Suudi Arabistan’da ise internet 1 kez kapatıldı ama bu tam 45 gün sürdü. Bu 45 gün Suudi ekonomisini 465 milyon 280 bin 632 dolar zarara uğrattı. Mayıs 2016’da Suudi krallığı, WhatsApp, Facebook Messenger, Skype dahil ücretsiz internet iletişimi sağlayıcı uygulamaları kapattı ve telekom yönetmeliklerine uymamakla suçladı.

‘Yasak’ faturası 2.4 milyar $

MİLLİ GELİRİN NE KADARI?

Haberin Devamı

BROOKING Enstitüsü’nün araştırmacısı West, ülkelerin internet ekonomisinin milli gelirlerinin ne kadarını kapsadığını da Boston Consulting Group’un hesaplarına dayanarak aktarmış. İnternet ekonomisi en çok İngiltere’nin milli gelirinde yer kaplıyor ki bu oran yüzde 12.4. İngiltere’yi yüzde 8 ile G. Kore, yüzde 6.9 ile Çin, yüzde 5.6 ile Hindistan ve Japonya, yüzde 5.4 ile ABD, yüzde 4.2 Meksika, yüzde 4 ile Almanya, yüzde 3.8 ile Suudi Arabistan, yüzde 3.7 ile Avustralya, yüzde 3.6 ile Kanada, yüzde 3.5 ile İtalya, yüzde 3.4 ile Fransa, yüzde 3.3 ile Arjantin, yüzde 2.8 ile Rusya, yüzde 2.5 ile Güney Afrika, yüzde 2.4 ile Brezilya, yüzde 2.3 ile Türkiye ve yüzde 1.5 ile Endonezya izliyor.

 

BAKMADAN GEÇME!