Yasadışı dinleme ürküttü kriptolu telefonu getirdi

Güncelleme Tarihi:

Yasadışı dinleme ürküttü kriptolu telefonu getirdi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2011 00:00

Sistem Teknik, Koç Sistem işbirliğiyle dinlenmeye izin vermeyen cep telefonu Enigma T301TR’yi Türkiye’ye getirdi. Üçüncü şahısların dinlemesini engelleyen Enigma, 3 bin 500 TL’den pazara sunuluyor.

Sistem Teknik Genel Müdürü Burç Tutanç, son yıllarda Türkiye’de gündemde olan telefon dinlemelerin birçok kişide endişe yarattığını ve araştırmalara göre toplumun yüzde 28’inin telefonunun dinlenebileceğini düşündüğünü söyledi. Özel şifreleme tekniğine sahip Enigma’nın on yıldır Avrupa’da kullanıldığını belirten Tutanç, “Sanayi sırlarını vermemek için icat edilen bir telefon. Kişiye, şirkete, kuruma özel bilgilerin yasadışı ve istek dışı olarak üçüncü şahıslar tarafından elde edilmesini engelliyor” dedi.

İki telefon da Enigma olmalı

Cep telefonunu Almanya’dan ithal ettiklerini aktaran Tutanç, Enigma’ların C5 Elektronik’in tüm bayilerinde satışa sunulacağı, Teknosa mağazalarında ise 15 gün boyunca sınırlı sayıda satılacağı bilgisini verdi. Burç Tutanç, cep telefonunun kriptolama sistemi hakkında da şunları söyledi: “Sim kart ve kripto kartı bulunan cihazlardaki şifre anahtarı sayesinde konuşmadaki bir kelimenin çözülmesi 24 yıl alıyor. İş insanları, borsacılar, yöneticiler, politikacılar hedef kitlesini oluşturuyor. Ancak konuşan iki kişinin telefonun Enigma olması gerekiyor.”

Dinlemek isteyen anlamsız sesler duyuyor

BURÇ Tutanç, csistemin çalışmasını şöyle anlattı: “İçinde verileri manipüle eden güçlü şifreleme ve deşifreleme mekanizmaları bulunan Enigma’da, giden ve alınan ses matematiksel fonksiyonlardan oluşan kriptoloji algoritmalarıyla verilere dönüştürülüyor. Bu veriler hızla sese çevrilince, dinlemek için arayan üçüncü kişi anlamsız sesler duymaya başlıyor.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!