Yaş üzüm ihraç eden üreticiye vali'den plaket

Güncelleme Tarihi:

Yaş üzüm ihraç eden üreticiye validen plaket
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2009 16:14

Manisa Valisi Celalettin Güvenç, aklın, bilimin, fennin ve tekniğin kullanılması halinde üzümde katma değerin artırılabileceğini söyledi.

Manisa Valisi Güvenç, merkez ilçeden ilk kez organik yaş sultaniye üzüm ihraç eden üretici Nazım Şafak'a Manisa Ticaret Borsası adına plaket verdi.

Valilik makamında düzenlenen törende konuşan Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Arif Koşar, Manisa'yı ilgilendiren nitelikli bir ürününün merkez ilçeden ilk defa ihraç edildiğini, organik olarak üretilen yaş üzümün İngiltere'nin çok ciddi bir firmasına ihracatını sağlayan üreticiyi onurlandırmak için tören düzenlediklerini söyledi.

Kuru üzümde ihracatın çok iyi yerlere geldiğini, bunu yaş üzümde ve nitelik olarak da artırmayı hedeflediklerini kaydeden Koşar, şöyle konuştu:

“İtalya'nın, İspanya'nın, Çin'in, Brezilya'nın yaş üzümdeki liderliğini ellerinden almamız lazım. Üzümde ceremeyi biz çekiyoruz. Bunu da farklı bir müşteri portföyüne sunmamız lazım. Bunu da Manisa'dan Nazım Şafak arkadaşımız başardı. Tarlasında organik olarak yetiştirmiş, hem de sunumunu, satışını kendileri yapmışlar. Bu ülkemiz için çok büyük bir katma değer, ihracatçıya büyük katma değerdir. Bunun diğer üreticilerimize de örnek olmasını temenni ediyoruz.”

Salkım Tarım sahibi olan Ticaret Borsası eski meclis başkanı Nazım Şafak da ihraç ettiği organik yaş üzüm hakkında Vali Güvenç'e bilgi verdi.

Yaş üzümün paketlenmesinde koruyucu kimyasallar kullanılmadığını vurgulayan Şafak, paketlenen üzümün 30 gün dayandığını belirtti. İlk yılında ve girişimde İngiltere'ye organik sultaniye cinsi yaş üzümü kilosu 2 avrodan sattıklarını, bu firmayla 8 konteynırlık bir kontrat imzaladıklarını anlatan Şafak, gelecek yıl için ise bin kilo asgari üzüm ihraç etmeyi planladıklarını söyledi.

Manisa Valisi Güvenç ise değerlendirilecek çok büyük potansiyellerin, kaynakların olduğunu, bunlardan birinin de üzüm olduğunu vurguladı.

Güvenç, “Bundan 1 avro da kazanabilirsiniz, 4 ya da 5 avro da. Yani biri 3 ya da 4 ile çarpma imkanımız var. Çiftçilerimize ve meslek Odalarımıza bir kez daha hatırlatıyoruz, yapmamız gereken tekniği, bilimi, fenni ve aklı kullanmaktır. Bunu yaptığımız zaman katma değeri, geliri ikiye üçe dörde katlayabiliriz. Bu da bölgemize refah, ülkemize döviz ve mutluluk olarak yansır. Bu tür çalışmaların gelişerek devam etmesini temenni ediyoruz” diye konuştu.

Vali Güvenç, İtalya'nın yaş üzümde dünya lideri olduğunu ve yılda 6 milyar dolarlık yaş üzüm ihracatı yaptığının bilindiğini, Türkiye'nin ise 150 milyon dolar civarında yaş üzüm ihracat yaptığını belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!