Yarım asrı deviren hastane ortada kaldı

Güncelleme Tarihi:

Yarım asrı deviren hastane ortada kaldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2013 00:00

Sekiz yıl önce kapatılan Kastamonu Daday’daki Ballıdağ Göğüs Hastalıkları Hastanesi kaderine terk edildi. Hastane önce SSK’dan Sağlık Bakanlığı’na devredildi. Bakanlık hastaneyi, 49 yıllığına Hacettepe Üniversitesi’ne kiraladı. Üniversite, hastanede gerekli yatırımı yapamayacağını belirterek Orman Genel Müdürlüğü’ne iade etti. Hastanede en son 2 güvenlik görevlisi bulunuyordu, ancak onlar da çekildi. Kapı-pencereleri kırık haldeki hastane harabe durumda.

Haberin Devamı

Yıl 1954. İstanbul’daki Süreyyapaşa Göğüs Kalp ve Damar Cerrahi Merkezi'nin yükünü azaltmak için yeni bir merkez için yer arayışına girildi. İsviçre’den uzmanlar geldi. Ormanlık arazisi ve hava şartları en uygun yer olarak Kastamonu Daday ilçesi seçildi. İsviçre’deki bir hastanenin mimarisinden esinlenerek 300 yataklı hastane inşa edildi.

RIFAT ILGAZ DA KALDI

Hastane, 53 bin dönüm arazi üzerine, adeta cennet gibi bir bölgede inşa edildi. Hastane binası sarıçam, karaçam ve kayın ormanlarının bulunduğu özel bir yerde yer aldı. Özellikle verem ve astım hastalarının şifa yeri oldu. Zamanla adı tüm Türkiye’ye yayıldı. İskenderun’dan hasta demir işçileri, Urfa’dan, Mardin’den, Karadeniz’den hastalar, Ballıdağ’ın yolunu tuttu. Yaygın rivayete göre 2–3 haftalık ömrü kaldığı söylenen hastalar, bu hastanede iyileşti ayağa kalktı.

Haberin Devamı

300 YATAKLI HASTANE BİNASI ORTADA KALDI

Ünlü ‘Hababam Sınıfı’nın yazarı ve Türkiye Edebiyatı’nın efsane ismi Rıfat Ilgaz’ın da yaklaşık 3 ay bu hastanede tedavi gördü.

8 YIL ÖNCE KAPANDI

Özellikle 1970 ve 80’lerde etkin bir hizmetin verildiği hastanede 150 kadar personelle 4 vardiya çalışıyordu. Ancak 2000’li yıllara doğru hastanenin hasta sayısı

 
TİYATRO SALONU BİLE VAR

Lojmanları, çocuklar için oyun parkı, hastalar için yürüyüş parkuru gibi bir çok sosyal tesisi de barındıran hastanenin içinde, o günün şartlarında tiyatro salonu bile ihmal edilmedi.

Döneminde, başta verem olmak üzere göğüs hastalıkları hastalarının yatarak aylar süren tedavilerinde sıkılmamaları ve sosyal aktiviteler için tiyatro salonunun bulunduğu hastane, bugün korku filmleri sahnelerini andırıyor.

giderek azaldı. 2005’e gelindiğinde ise hastane kapatıldı. Bu süreçten sonra hastanenin başına gelenler, hastane binasının giderek bir ‘hayalet bina’ya dönüşmesine neden oldu.

HACETTEPE İADE ETTİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) bünyesinde hizmet veren hastane Sağlık Bakanlığı’na devredildi.

Bakanlık da hastaneyi Hacettepe Üniversitesi’ne 49 yıllığına kiraladı. Hacettepe Üniversitesi’nin hastanede gerekli tadilat ve yatırımı yapması beklenirken, önemli bir gelişmenin yaşandığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Üniversite, bir süre 2 güvenlik görevlisi bulundurduğu hastaneyi geçtiğimiz yıl Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü’ne devretti. Hastanenin, Orman Genel Müdürlüğü'ne devri ile belirsizlik daha da arttı.  En son 2 güvenlik görevlisi de hastaneden çekildi. Kapı ve pencereleri açık durumdaki hastane, geçtiğimiz günlerde ilçeyi de etkisi altına alan fırtınada önemli ölçüde hasar gördü. Tüm elektrik kabloları sökülen hastanede, içerideki malzemeler de kimliği belirsiz kişilerce satılmış.

'HASTANE OLARAK ARTIK KULLANILMAZ'

Hastanenin durumu ile ilgili hurriyet.com.tr'ye bilgi veren Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, anılan binanın hastane olarak kullanılmasının zayıf bir ihtimal olduğunu kaydetti. Vali Bektaş açıklamalarının devamında "Bina oldukça eski. Hem güçlendirmesi gerekiyor hem baştan aşağı tadilat yapılması gerekiyor. Hastane olarak miadını doldurdu. Bina Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde. Hastene binasının olduğu bölge çok iyi bir yerde. Rehabilitasyon merkezi olarak veya turizm amaçlı kullanılabilir. Biz valilik olarak her türlü desteği veriyoruz vermeye de devam edeceğiz. Burası için bir yatırım bir girişimin olması gerekir. Zaman zaman ilgilenenler oluyor."  

Haberin Devamı

DEMİR İŞÇİLERİ DE BALLIDAĞ’A GİTTİ

Daday Belediye Başkanı Hasan Fehmi Taş, 300 yatak kapasiteli hastanenin 8 yıldan bu yana atıl durumda olduğuna dikkat çekerek şu açıklamayı yaptı: “Ballıdağ Göğüs Hastalıkları Hastanesi, Daday’ın atardamarıydı. 150 kadar çalışanı vardı. İskenderun, Mardin, Urfa’dan hastalar gelirdi. 2–3 hafta içinde ölecek denene hasta buraya geldiğinde ayağa kalkıyordu. Hastane, şimdilerde kaderine terk edilmiş durumda. Geçenlerde bir fırtına yaşandı bizim buralarda. Camları filan kırıldı. En son 2 güvenlik görevlisi vardı onlar da ayrıldı. Burası yeniden ayağa kaldırılabilir. Kirasının da yüksek olacağını düşünmüyorum” dedi.

Haberin Devamı

dgokce@hurriyet.com.tr

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!