Yargıtay’dan ‘Hırsızın cezası çaldığı kartla çarpılır’ onayı

Güncelleme Tarihi:

Yargıtay’dan ‘Hırsızın cezası çaldığı kartla çarpılır’ onayı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2009 00:00

Yargıtay’dan, kredi kartı hırsızlarına kötü haber geldi.

Yargıtay, kredi kartının kötüye kullanılması suçunun, kullanılan kart sayısı kadar oluşacağına karar verdi. Sanık Kemal M’ye, 4 kart çalarak kullandığı için mahkeme, TCK 245/1 ve 43’üncü maddeyi uygulayıp cezasını artırarak, 4.5 yıl hapis cezası verdi. Sanık, kararı temyiz etti. Yargıtay 11’inci Ceza Dairesi, aleyhe temyiz olmadığı için “eksik ceza tayin edilmesini” bozma nedeni yapmadı ve 4.5 yıl hapis cezasını onadı.

Emsal gösterilecek

Ancak Daire’nin gerekçesi, bundan sonra aynı suçlarda uygulanması gereken yöntemi de ortaya koydu. Yargıtay, örnek kararında, kredi kartının kötüye kullanılması suçunun kullanılan kart sayısınca oluşacağına, aslında sanığa TCK’nin 3 yıldan 6 yıla kadar hapis ve adli para cezası öngören 245/1 maddesinin bir değil 4 kez uygulanması gerektiğine dikkat çekti. Mahkemelere uygulama konusunda ışık tutan 21 Temmuz tarihli karar özetle şöyle:

Kararda neler var

“Kredi kartının kötüye kullanılması suçu kullanılan kart sayısınca oluşacağından, mağdur Murat’a ait G. Bankası kartını 7 defa, B kartını iki defa, P kartını 1 defa, mağdur Ecram’a ait kredi kartının ise 4 defa kullanıldığı anlaşılmakla; sanık hakkında Murat yönünden, TCK’nin 245/1, 43 (Aynı suçun değişik zamanlarda bir kişiye karşı birden fazla işlenmesi halinde dörtte birden dörtte üçe kadar artırılması) maddeleri 3 defa, 245/1 maddesi ise 1 defa (Ecram yönünden) uygulanmak suretiyle ceza tayini gerektiği. 245/1 maddesinde hapis cezası yanında adli para cezasının da hükmolunacağı gözetilmeden yazılı şekilde uygulama yapılarak eksik ceza tayini sanık aleyhine temyiz olmadığından bozma nedeni sayılmamıştır.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!