Yapı Kredi birleşme ile ’5’inci büyük’ koltuğunda

Güncelleme Tarihi:

Yapı Kredi birleşme ile ’5’inci büyük’ koltuğunda
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2006 00:00

Koçbank ile Yapı ve Kredi Bankası’nın birleşme süreci dün resmen tamamlandı. Böylece, 45.7 milyar YTL’lik aktifi ile özel bankalar arasında 4’üncü, tüm bankalar arasında ise 5’inci büyük banka doğmuş oldu. Birleşme sonucunda Koçbank adı da tarihe karışmıştı.

KOÇBANK ile Yapı Kredi arasında yürütülen Türk finans sektörünün en büyük birleşme projesi, 2 Ekim 2006 tarihi itibarıyla resmen tamamlandı. 28 Eylül 2005’te yüzde 57.4 oranında Yapı Kredi hissesinin Koçbank’a devriyle başlayan süreçte, 20 Nisan 2006’da banka yönetim kurullarının iki kurumun birleştirilmesine ilişkin aldığı karar, 6 ay sonra fiilen dün hayata geçirildi. Böylece, özel bankalar arasında 4’üncü, tüm bankalar arasında ise 5’inci büyük banka doğmuş oldu.

ÖZELDE 4’ÜNCÜ BÜYÜK BANKA

Yürütülen hukuki süreç sonucunda Koçbank’ın yüzde 80.27, Yapı Kredi’nin ise yüzde 19.73 sahipliği ile birleştirilen yeni Yapı Kredi, sektörün en büyük dördüncü bankası oldu. Ödenmiş sermayesi 3 milyar 143 milyon YTL’ye çıkarılan yeni Yapı Kredi, 30 Haziran 2006 tarihli bilançolarına göre, 45 milyar 680 milyon YTL aktif büyüklüğü ile sektörün özel 4’üncü büyük, tüm bankalar arasında ise 5’inci büyük bankası konumuna yükseldi.

SEKTÖR İÇİN YENİ BİR DÖNEM:

Koç Finansal Hizmetler CEO’su ve Yapı Kredi Genel Müdürü Kemal Kaya, dün birleşmenin fiilen tamamlanması nedeniyle düzenlenen basın toplantısında Koçbank ve Yapı Kredi’nin birleşmesi sonucunda oluşan yeni Yapı ve Kredi ile Türkiye ekonomisi ve bankacılık sektörü için yepyeni bir dönemin başladığını söyledi. Kaya, 28 Eylül 2005 tarihinden bu yana geçen yaklaşık bir yılda 16 bini’i aşkın grup çalışanının bir yandan müşterilerinin ihtiyaçlarını en yüksek kalitede hizmetle karşılamaya devam ederken, diğer taraftan da tekrarı kolay kolay yaşanmayacak olan birleşme projesini başarıyla yürüttüklerini belirtti.

TAM BİR BAŞARI HİKAYESİ:

Bu kadar büyük bir insan kaynağı ve altyapı birleşmesinin bir başarı hikayesi olduğunu söyleyen Kaya, "Bu sürecinin en çarpıcı yanı, banka olarak rekabetteki pozisyonumuzu da koruyabilmemiz oldu. Böylesine emek gerektiren bir süreçte tüm çalışanlarımızın hem birleşme çalışmalarını, hem de sektördeki rekabeti büyük bir özveri ve başarıyla yürüttüğünü görmek ise ileriye dönük planlarımız için bizi son derece cesaretlendirdi" dedi.

HEDEFİMİZ LİDERLİK:

Önümüzdeki dönemde Grup olarak pek çok yeni başarıya imza atacaklarını belirten Kaya şunları söyledi: "Türkiye’nin en dinamik aynı zamanda en tecrübeli kurumlarından birini oluşturduk. Amacımız Yapı Kredi’yi, bankacılığın her alanında müşterilerin ve çalışanların ilk ve tek tercihi haline getirmek. Liderlik vizyonumuzla geleceğe daima iyimser bakan bir kurum olacağız. Çünkü geleceği değiştirebilecek güçte bir kurum yarattık. Birleşmiş Yapı Kredi’nin sermaye yeterlilik oranı haziran itibariyle yüzde 11’in üzerinde. Yıl sonunda bu oranın yüzde 12’ye çıkmasını bekliyoruz."

577 KİŞİ DAHA ALINACAK

Basın toplantısında sunumunun ardından basın mensuplarının sorularını da cevaplandıran Kemal Kaya, bin 165 yeni eleman aldıklarını ve 577 kişiyi daha işe alacaklarını belirtirken, yıl sonuna kadar 30 yeni şubeyi devreye sokacaklarını açıkladı. 2008 yılında 100 yeni şube açarak, 700 şubeli banka haline gelmeyi hedeflediklerini belirten Kemal Kaya, bireysel, kurumsal ve KOBİ bankacılığında büyümeyi sürdüreceklerini söyledi. Yapı Kredi’nin halen lider olduğu kredi kartlarında da etkin olacağın vurgulayan Kaya, bunlar dışında ortaya çıkacak fırsatları da değerlendireceklerini kaydetti.

Dalgalanma hedeflerde sapmaya yol açmayacak

KOÇ Finansal Hizmetler CEO’su ve Yapı Kredi Genel Müdürü Kemal Kaya, Yapı Kredi bilançosunun faiz konusunda minimum risk taşıdığını belirterek, bankada kamu kağıtları yatırım oranının oldukça düşük olduğunu ve neredeyse tamamının vadeye kadar elde tutulacak kağıtlar olduğunu belirtti. Kaya, mevduat faizlerindeki yüksekliğin banka karlılıklarını etkileyeceğini, üçüncü ve dördüncü çeyrekte bunun etkisinin görülebileceğini kaydetti. Piysalarda yaşanan dalgalanmanın bankacılık hedeflerinde herhangi bir sapmaya yol açmayacağını vurgulayan Kemal Kaya, ekonomik gidişat konusunda iyimser olduklarını dile getirdi. Enflasyonun tekrar tek haneli rakamlara inmesini beklediklerini açıklayan Kaya, yılsonu tahminini yüzde 9 olarak açıkladı. Bu dönemde kamu otoritesi ve Merkez Bankası’nın tutumunun istikrar açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Kaya, "Mali disiplinden şaşmamak lazım. Takip ettiğimiz en önemli konu bu. Önümüzdeki dönemde makro ekonomik dnegelerin oturmasını bekliyoruz. Mali performans oldukça sevindirici ama ancak bunu cari plerformansla birlikte düşünmek lazım. Cari açık konusunda dikkatli olmak gerekiyor" diye konuştu.

Teknolojik birleşme Şeker Bayramı’nda bitecek

YENİ
Yapı Kredi’nin resmen faaliyete geçmesinin ardından benzer iştiraklerin birleşme süreci de başlatıldı. Koçbank ve Yapı Kredi’nin leasing, faktoring, portföy yönetimi ve menkul kıymetler alanındaki şirketlerinin yıl sonuna ya da en geç ocak ayına kadar birleştirileceğini açıklayan Kemal Kaya, Koç Allianz Sigorta’nın ise Koç Finansal Hizmetler bünyesinde değil, Koç Grubu’nun ayrı bir ortağı olduğuna dikkat çekti. Kaya, "Teknolojik birleşme ekimde yapılacak. Koçbank ve Yapı Kredi’nin birleşmesiyle birlikte birleşmenin diğer işlemlerine de hız verilecek. En önemli aşama denilen teknolojik birleşmenin ekim sonunda tamamlanacak. Şeker bayramında, Yapı Kredi ve Koçbank teknolojileri birleştirilecek. Birleşme çalışmalarının yüzde 90’ı da bu yıl sonunda tamamlanacak."

Yeni logoda gri koç başı

YAPI Kredi’nin yeni logosuyla beraber Koç Grubu’nda ilk kez kırmızı dışında bir renk kullanıldı. Yeni logodaki koç başı gri olarak seçilirken, tüm şubelerde Koç Grubu ve Unicredito’nun logolarının kullanılmasına karar verildi. Dün itibariyle 588 şubede ve 600 ATM’de logo değişikliği yapıldığını aktarann Kaya, ayrıca beş milyon müşteriye de mektup gönderdiklerini belirtti.

Çukurova Grubu’nun 780 milyon dolar borcu kaldı

KEMAL Kaya, Yapı Kredi’nin uzun süredir tahsil edemediği Fiskobirlik, Çukurova alacağının bu dönemde çözüme kavuştuğunu ve bankaya 3 milyar YTL’nin üzerinde nakit girişi olduğunu belirtirken, Çukurova’nın kalan borcunun 780 milyon dolar olduğunu açıkladı. Bunların neredeyse tamamının Turkcell hisse senetleriyle teminatlandığını belirten Kaya, ödemelerde herhangi bir gecikme olmadığını kaydetti. Kaya, şu anda bankanın gecikmiş alacaklarının toplam alacaklara oranın yüzde 7 civarında olduğunu açıkladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!