Yangından mal kaçırır gibi kredi açıyorlar

Güncelleme Tarihi:

Yangından mal kaçırır gibi kredi açıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 1997 00:00

Haberin Devamı

Hükümet'in ‘‘ödemeleri durdurun'' talimatına rağmen, başta Emlak Bankası olmak üzere kamu bankalarında bazı şirketlere kredi açma çalışmalarını hızla yürüttükleri belirtildi.

Mesut Yılmaz Hükümeti'nin göreve geldiği 2 Temmuz'dan itibaren güvenoyuna kadar tüm ödemeleri durdurmasına rağmen, yöneticileri Refahyol Hükümeti tarafından atanmış olan bazı kamu bankalarında ‘‘kredi açma telaşı'' yaşanıyor. Bu bankaların başında da Türkiye Emlak Bankası geliyor.

TRİLYONLUK KREDİLER

Emlak Bankası'nda Ankara merkezli büyük bir gruba bağlı bir turizm şirketine 9-10 milyon dolar, İzmir merkezli bir kağıtçılık şirketine 1.5 trilyon liraya yakın kredi verilmesiyle ilgili çalışmaların son aşamada olduğu belirtiliyor.

Başta Emlak Bankası olmak üzere, kamu bankalarında yaşanan bu durum, Yılmaz Hükümeti'nin ‘‘ödemeleri durdurma talimatı''nın kredileri kapsayıp, kapsamadığı tartışmasını gündeme getirdi.

Bazı bankacılar, kredinin de bir ödeme olduğunu vurgulayarak, şunları söylediler:

‘‘Krediler de kesinlikle bankalar için bir ödeme türüdür. Belki, kredi başvurusu yapan şirketler tümüyle sağlam olabilir. Onların işleri aksamasın diye işlemler yürütülebilir. Ancak, mademki yeni bir hükümet iş başına gelmiştir. Üstelik güvenoylamasına kadar ödemeleri durdurma talimatı vermişse, buna uymak gerekir. Çünkü zaten bu çok uzun bir süreç değildir. Oylama 12 Temmuz'da yapılacak. Bu tarihe kadar kredi ödemelerini de durdurmak kimsenin işini aksatmaz. Aksi halde, bu dönemde açılan krediler çok sağlam da olsa, kuşkuyla bakılır.''

ŞİFAHİ TALİMAT

Kredi açma işlemlerinin bazı firmalar için devam ettiği bir kamu bankası yetkilisi de şöyle konuştu: ‘‘Bize Hükümet'ten gelen talimat ödeme biçimlerini saymamakla birlikte, ödemelerin durdurulmasını içeriyor. Kredi de bir ödeme türü olduğu için, durdurulması gerektiğini düşünüyorum. Ancak, bankamız üst yönetiminden bazı firmalar için kredi işlemlerini yürütmemiz yönünde şifahi talimatlar geliyor. Madem ortada Hükümet'ten gelen talimata aykırı bir durum yok, o zaman bankamız üst yönetiminin de talimatlarını yazılı olarak bize vermeleri gerekir. Ama, herhalde üst yöneticiler talimatlarının kayda geçmesini istemiyorlar.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!