Yalova: Benim yapmak istediğim THY vergisini kaldırmak

Güncelleme Tarihi:

Yalova: Benim yapmak istediğim THY vergisini kaldırmak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2001 00:00


Haberin Devamı

Devlet Bakanı Yüksel Yalova, amacının sadece Türk Hava Yolları'nı (THY) özelleştirmek olmadığını, 65 milyon vatandaşın üzerinde dolaylı bir vergi gibi duran THY vergisini kaldırmak olduğunu söyledi.

Devlet Bakanı Yalova, TÜSİAD'dan gelen Tuncay Özilhan başkanlığındaki heyeti kabul etti. Kabulun başlangıcında konuşan Yalova, "Türkiye, uluslararası arenada, birinci ligde oynama iddiasını sürdürecekse, bu krizden gerçekten iyi ders almalıdır" dedi.

Yaşanan olayların sadece ekonomik kriz olarak adlandırılmasının yaşananları hiç anlamamak olduğunu ifade eden Yalova, "Bu idari yapımızda, sosyal yapımızda, yönetim üslubumuzda, işci işveren ilişkilerinde, toplumsal modelde hepimizin kendisini sorgulamasını gerektirecek kadar bol ders taşıyan bir süreçtir" diye konuştu.

Yalova, şunları söyledi: "Benim inancım şu; artık öyle bir dönemece geldik ki bugün herkes kutsal devlet anlayışından ussal devlet anlaşıyına geçmenin önümüzdeki kuşaklara maliyetinin bilincinde gözüküyor. Bize düşen bu süreci kurumsal reaksiyonlarımızla hızlandırmak."

Türkiye'nin saniyeleri bile kaybetmeye tahammülü olmadığına işaret eden Yalova, "Kendi içimizdeki dünyayı bir an önce terk edip uluslararası normlara uygun bir şekilde düşünmemiz lazım" dedi.

ÖZELLEŞTİRMEDE THY VE TELEKOM ANAHTAR KONUMUNDA

Konuşmasında, özelleştirmeye de değinerek, özelleştirmede Türk Telekom ve THY'nin anahtar konumunda bulunduklarını söyleyen Yalova, uluslararası camianın da bu iki kuruluşu simge olarak kabul ettiğini, yaşanan krizden sonra bu simgeleşmiş kuruluşların özelleştirilmesi ile demokratikleşme yolunda daha hız kazanılacak bir döneme girileceğini söyledi.

Yalova, kendisinin yapmak istediğinin tek kelime ile THY'yi özelleştirmek olmadığını, 65 milyon vatandaşın üzerinde dolaylı bir vergi gibi duran THY vergisini kaldırmak amacında olduğunu da vurguladı.

Türkiye'nin özel sektöre güvenmesi gerektiğini de ifade eden Yalova, "Türkiye ne zaman özel sektöre güvenmişse kazanmıştır. Ne zaman güvenemediyse, devlet eliyle ticaret yaptıysa kaybetmiştir" şeklinde konuştu.

GÖRÜŞ AYRILIKLARI ÇÖZÜLECEK

Devlet Bakanı Yüksel Yalova, "yeni ekonomik programda göreceksiniz ki, Türkiye geçmişin ihmalini, telafisini, bu süreç içinde geride bırakacak" dedi.

Yalova, Türk Hava Yolları konusunda bakanlar arasındaki görüş ayrılığına ilişkin olarak da "önümüzdeki birkaç gün içinde nasıl anlaşarak, aynı fikir etrafında toplandığımızı göreceksiniz" diye konuştu.

Devlet Bakanı Yüksel Yalova, TÜSİAD heyetini kabulünde yaptığı konuşmada, siyasetin önünün nasıl açılması gerekiyorsa, ekonomik girişimcilerin önünün de açılması gerektiği görüşünü dile getirdi.

Devletçilik ideolojisinin Türkiye'de sermaye kesiminin yanında, toplumsal modelde de ne büyük tahribatlar açtığını artık bütün Türkiye'nin görmesi gerektiğini kaydeden Yalova, "Esas sömürü düzeninin burada yattığını herkesin algılaması lazım" dedi.

Toplumun kabuk değiştirdiği dönemlerde yol ve hız kesenler olabileceğine işaret eden Yalova, "Türkiye'nin ne hız kesicilere ne yol kesicilere ihtiyacı yok. Tahammülü de yok. Artık onları kaale alacak kadar da sabrı yok" şeklinde konuştu.

"Yeni ekonomik programda göreceksiniz ki Türkiye o geçmişin ihmalini, telafisini bu süreç içinde geride bırakacak" diyen Yalova, zaten bırakmazsa Türkiye'nin siyaset kurumunu bırakacağını söyledi.

SİVİL HAVACILIK KANUNU

Devlet Bakanı Yalova, daha sonra gazetecilerin sorularını da cevaplandırdı. THY'de bakanlar arasındaki görüş ayrılıkları konusundaki bir soru üzerine Yalova, "Önümüzdeki bir kaç gün içinde nasıl anlaşarak aynı fikir etrafında toplandığımızı göreceksiniz" karşılığını verdi.

Sivil Havacılık Kanunu'na ilişkin bir soruya da Yalova, şu cevabı verdi: "Bizim imzalamamız meselesi şu; Ortada bir Rekabet Kanunu var. Genel kanun yürürlükteyken, o kanuna istisna getiren bir başka kanun bir kere hukuk sistematiği açısından ayrıca kanunlar ihtilafı açısından yanlış.

O noktada, biz Türkiye'nin AB normlarına uygun bir mevzuat genel kanun bünyesindeyken, ayrı bir istisnai kanuna ihtiyaç olmadığını düşünüyoruz. Bu noktada yeterli güvenceler vardır.

Ulaştırma Bakanı'nın haklı kaygılarını giderebilecek mevzuat zaten yürürlüktedir. Anlaşılamayan konu bu idi, o şimdi aşıldı."

Sonuçta hangi bakanın görüşünün ağır bastığı yönündeki bir soru üzerine de Yalova, "Sonuçta Bakanlar Kurulu'nun tasarısı diyelim" dedi.

Sivil Havacılık Kanunu'nun 25. maddesine göre 3 günlük bir bildirim süresi olduğunu hatırlatan Yalova, bu itibarla kendilerinin istediğinin de bu olduğunu kaydetti.

Öte yandan, Hazine tarafından hazırlanan ve Bakanlar Kurulu'na sunulması beklenen tasarıda, THY'nin bilet fiyatlarını tespit için 3 gün önceden 3'üncü kişilere duyuracağı ve Ulaştırma Bakanlığına bildirim yaptıktan 1 hafta sonra yürürlüğe gireceği hükmünün bulunacağı öğrenildi.

TÜSİAD BAŞKANI: YENİ PROGRAMIN EN ÖNEMLİ AYAĞI ÖZELLEŞTİRME OLMALI

TÜSİAD heyetine başkanlık eden Tuncay Özilhan da yeni programın hazırlanmasında en önemli ayaklardan birinin özelleştirme olacağını belirterek, geçen programda bu ayakta aksamalar yaşandığını belirtti.

Türkiye'nin özelleştirme konusunda bir çok ülkeden geri kaldığının görüldüğünü belirten Özilhan, özelleştirmenin hızlandırılmasını istedi. Özilhan, Yalova'dan özelleştirme ile ilgili bilgi almak üzere geldiklerini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!