Yağmurlar patatesleri çürüttü

Güncelleme Tarihi:

Yağmurlar patatesleri çürüttü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2010 09:36

Yağmurların çürümesine neden olduğu patates, rekolte kaybı nedeniyle yüksek fiyattan tüketiciye sunuluyor.

Çukurova'da, patates tarımının en yoğun yapıldığı yörelerden Yumurtalık ilçesinde, aşırı yağışlar ve don vurması nedeniyle zor günler geçiren patates üreticileri, hasadı buruk yapıyor.

Tarım Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, kış mevsiminde yaşanan don, patatesi daha olgunlaşmadan olumsuz etkiledi. Bunun ardından bir de hasat dönemindeki yağış, bitkinin toprak altındaki yumrularının çürümesine yol açtı. Bu yüzden üreticiler, kalan ürünü kurtarmak için hasada erken başladı. Bunun sonucu olarak yörede önemli oranda rekolte kaybı olacağı tahmin ediliyor.

Toprağı yorması nedeniyle her yıl üst üste ekilemeyen, bu yüzden münavebe bitkisi olan patatesin hasadı da tarlaların yağışlardan çamura dönüşmesi nedeniyle güçleşiyor.

Kırmızıdam Köyün Muhtarı Hüsamettin Yücel, “Yıllardır sahip olduğu kırmızı toprak nedeniyle bu bölge patates üretim merkezi haline geldi. Ancak, bu yıl havaların aşırı yağışlı gitmesi ve don vurması nedeniyle patateslerde verim geçen yılkinin üçte biri düzeyinde gerçekleşiyor” dedi.

Yücel, “geçtiğimiz yıl 2,5 - 3 ton civarında ürün elde ettikleri tarlalardan bu yıl dekara verimin 1 ton civarında gerçekleştiğini” belirterek, “Patatesin kilosu şu an 1,2 TL civarında satılıyor. Bu fiyatın da altına çok fazla düşmez. Çünkü, rekolte az. Yani, üretici kadar tüketici de mağdur olacak” diye konuştu.

Bölgede yaklaşık bin dekar arazide patates tarımı yapıldığını ve çoğu üreticinin başka illerden gelerek burada kiraladıkları arazilerde ekim yaptıklarını kaydeden Yüksel, yaşanan olumsuzluğun önümüzdeki yıl ekim alanlarının daha da daralmasına yol aç açacağını kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!