Yabancılar şirketlerin kapısında sıraya girdi

Güncelleme Tarihi:

Yabancılar şirketlerin kapısında sıraya girdi
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 28, 2007 09:13

Finansbank Başekonomisti Saruhan Doğan, yabancı yatırımcıların, Türk şirketlerinin kapısında sıraya girdiğini belirterek, "Yabancı ilgisi cirosu 50-250 milyon dolar arasındaki şirketlere kadar inmiş durumda" dedi.

Haberin Devamı

Referans Gazetesi'nin haberine göre Avrupa Birliği (AB) süreciyle bankacılık sektöründe başlayan yabancı sermaye girişinin reel sektöre de sıçradı. 2006'da 19 milyar dolar olan doğrudan yabancı sermaye girişinin bu yıl 25-30 milyar doları bulacağını belirten Finansbank Başekonomisti Saruhan Doğan, "Yabancılar reel sektör firmalarının kapısının önünde sıraya girdi" dedi. Yabancı sermaye girişi devam ettiği sürece cari açıktan korkmamak gerektiğini vurgulayan Doğan, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) bankacılık sektör endeksiyle arası son iki yılda önemli ölçüde açılan sanayi endeksinin de bu farkı kapatacağını ifade etti.

Finansbank'ın yeni ürünü olan "Korumalı Borsa Hesabı"nın tanıtımı amacıyla önceki gün düzenenlenen toplantıda konuşan Doğan, şu anda dünya piyasalarındaki en büyük sıkıntının aktif bulmak olduğunu ifade ederek, "Şu anda yabancı ilgisi cirosu 50-250 milyon dolar arasındaki şirketlere kadar inmiş durumda" dedi. Reel sektörle ilgilenen yabancıların bugüne kadar Türk şirketleriyle iş ortaklığı yapmış, mal temin etmiş firmalar olduğunu kaydeden Doğan, "Bu firmalar yıllar boyunca Türkiye'yi ve ortaklarını tanımışlar. Türkler de aslında satmak istemiyorlar ama varolan sermayeleri ilerideki ihtiyacı karşılayacak gibi değil. Dolayısıyla ortak almaya mecbur olduklarını düşünüyorlar. Bu Tuzla Sanayi Sitesi'nde de İzmit Sanayi Sitesi'nde de böyle" açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

AKTİF FİYATLARI YÜKSELTECEK

Yabancı yatırımcıların Türkiye'de seçim gibi riskleri hiç dikkate almadığını da kaydeden Doğan, "New York'ta 1 milyar dolarlık fon yöneten adamın Türkiye'de kimin cumhurbaşkanı olacağını düşündüğüne inanıyor musunuz? Bilmek de istemiyorlar. Onlar sadece risklerini ülkeler arasında dağıtıyorlar. Bizi de asıl ilgilendiren dünyadaki risk iştahının devam edip etmeyeceği" diye konuştu. Yabancıların sadece AB çıpasına baktığını kaydeden Doğan, "Bu yerinde olduğu sürece para gelmeye devam edecek. Kasımda seçim riskinin atlatılmasıyla birlikte bütün aktif fiyatları yükselecek" dedi.

Haberin Devamı

Doğrudan yabancı sermaye girişiyle cari açığın önce duraklayacağını, sonra da aşağı gelmeye başlayacağını kaydeden Doğan, "Geçen yıl 20 milyar dolara yakın doğrudan yatırım geldi. Özel sektörün borcunun önemli bir kısmını zaten yabancıların üzerine verdik. Finansbank'ın bilançosunda sermaye dışındaki her şey borç. Bu borcun hepsi de Yunanistan'ın. Biz bugün batsak, bunu NBG düşünecek. Bu nedenle dünyaya endegre olmuş yerlerde cari açık ülkenin sorunu olmaktan çıkıyor" açıklamasında bulundu.

ENDEKS 55.000'E ÇIKAR

Önümüzdeki dönemde Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerinin iyimser olduğunun altını çizen Doğan, "Çünkü AB sürecinde her ülke bunu yaşamış. Dalgalanmalar olacak, mayısta kurlar belki de 1.75 YTL'yi görecek. Önemli değil. Önemli olan birkaç yıl içinde aktif fiyatlarının çok yükseleceği. Borsada çakılabilir, döviz de fırlayabilir ama bu geçici. Türkiye'de kendi içimizden kaynaklanan bir kriz yaşamayacağız" dedi.

Haberin Devamı

Dünya ekonomisinde genel bir refah havası olduğunun ve bundan da herkesin  yararlandığını kaydeden Doğan'ın yıl sonu endeks tahmini ise 50.000-55.000 bandı. Doğan, 2010 yılına ilişkin kur tahmininin ise 1.45-1.50 YTL arasında olduğunu söyledi.

AYŞE TEYZE'YE ÖZEL BORSA HESABI

Finansbank, bugüne kadar hiç borsaya girmemiş ya da adım atsa bile kaybetmiş olanlar için "Korumalı Borsa Hesabı" isimli ürününü hizmete sundu. "Ayşe Teyze de borsaya yatırım yapsın istiyoruz" diyen Finansbank Genel Müdür Yardımcısı Kerim Rota, bu ürüne Anadolu'da faize sıcak bakmayan kesimin de ilgi gösterebileceğini söyledi. Bir haftada bu hesapta 1 milyar YTL'lik paranın toplandığını kaydeden Rota, mevduat garantisinin de olduğunu söyledi. Rota'nın verdiği bilgiye göre, Korumalı Borsa Hesabı 6 ay vadeli bir mevduat hesabı. 3.000 YTL ve üzerindeki her tutarla açılabilen, İMKB-30 Endeksi'nin yüzde 75 performansını altı aylık süre sonunda yatırımcısına kazandıran ürün ile borsa düşerse yatırımcı vade sonunda anaparasının tamamını alabiliyor.

Haberin Devamı

Rota'nın verdiÄŸi bilgiye göre Korumalı Borsa Hesabı anlaşılıp yerine oturduktan sonra, "YükseliÅŸin tamamının ödeneceÄŸi, ancak vade sonunda borsa düşmüşse yüzde 5 anapara kayıplı" bir ürün daha gündeme gelebilir. Bu ürünün ileride petrol, altın, buÄŸday, domuz bağırsağında uygulanan türevlerinin de gündeme gelebileceÄŸini kaydeden Rota, sistemi şöyle anlatıyor: "Diyelim ki Ä°MKB-30 6 ayda yüzde 100 yükseldi. 3.000 YTL yatıran müşterinin kazancı, yüzde 25'ini biz aldığımız için 75. Yani 2.250 YTL kazandı. Bu yüzde 15 mevduat stopajına tabii. Bu da düşülürse getirisi 1.875 YTL. Yani vade sonunda müşteri 4.875 YTL olarak parasını geri alıyor."Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!