Yabancılar 9 milyar dolarla geldi, bankacılık 380 milyar dolara çıktı

Güncelleme Tarihi:

Yabancılar 9 milyar dolarla geldi, bankacılık 380 milyar dolara çıktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2006 00:00

Mayıs-haziran ayında yaşanan dalgalanmanın etkisiyle sarsılan finans piyasaları yıl sonu gelmeden bunun etkisinden arınırken, 2006’nın en önemli olayı yabancıların bankacılık sektörüne gösterdiği ilgi oldu. Türk bankacılık sektörüne 9 milyar dolar yatıran yabancılar tartışılırken, sektörün aktif büyüklüğü 380 milyar dolara ulaştı.

BİR önceki yıl başlayan yabancı dalgasıyla 2006 yılına giriş yapan finans sektörü, piyasalarda mayıs-haziran aylarında yaşanan dalgalanmaya kapılmadı. Dalgalanmanın olumsuz etkilerine karşın büyümesini sürdüren bankacılık sektöründe, bu yıla damgasını vuran olay yabancılar oldu. Birleşme, evlilikler, doğrudan yabancı yatırımları ile hareketlenen Türkiye’de yabancılar en çok bankacılık sektöründe ses getirdi. Bir önceki yıl TEB, Fortis, Garanti’deki hisse satışı ve Yapı Kredi-Koçbank birleşmesi ile konuşulmaya başlanan yabancı payı, bu yılda 8.9 milyar dolarlık hisse satışı ile artmaya devam edince tartışılan konuların başında geldi.

BU YIL KİMLER GELDİ:

Bu yıl içinde Finansbank’ın yüzde 46’sı Yunan National Bank of Greece’e, Şekerbank’ın yüzde 34’ü Kazaklara, TMSF’nin elindeki Adabank da Kuveytlilere satıldı. Merrill Lynch Türkiye, Tat Yatırım Bankası’nı (Tatbank) satın aldı. Alternatifbank Yunanistan Merkezli Alpha Bankile her iki tarafın yüzde 50 pay sahibi olacağı ve yönetimde eşit şartlarla temsil edilecekleri bir finansal holding kurmak üzere hisse devir anlaşması imzaladı. Denizbank’ın yüzde 75’i resmen Belçika Fransız ortaklığı Dexia’nın olurken, Akbank da yüzde 20 hissesi için Citigroup’la stratejik ortaklığa gitti.

TARTIŞILAN ORAN:

Sonuçlanan her bir hisse satışı milli bankacılık-yabancı ağırlığı tartışmasını gündemde tuttu. Kimilerince henüz oranı tartışacak bir seviyeye gelinmese de, konu Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin’in "Bankalar Birliği’nin başında mister bilmem kimi görmek istemem" demesine kadar vardı. Bu yıl yaşananların ardından eylül ayında kamu payının yüzde 28.3, özel sermaye payının yüzde 36.3 olduğu bankacılık sektöründe, yabancı payının ne olduğu ise BDDK hesaplamalarına göre şöyle: "15 Aralık itibariyle hisse devri biten ve yeni yeni yapılan yatırımlarla, Türk bankacılık sistemindeki yabancı sermaye payı yüzde 20.2 seviyesinde. Bu paya yabancı yatırımcıların elindeki yüzde 15.2’lik hisseler de eklendiğinde, toplam yabancı sermaye payı yüzde 35.5’i buluyor."

DALGAYA RAĞMEN BÜYÜDÜ:

Bu tartışmaların ve para piyasalarındaki dalgalanmanın gölgesinde, hem bankacılık hem de finans sektörü bu yıl da büyümesini sürdürdü. Türk finans sektörünün toplam aktif büyüklüğü, eylül sonu itibariyle 537 milyar YTL’ye (380 milyar dolar) ulaştı. Bu da 2005 yılı sonuna göre yüzde 14.2’lik bir artış yaşandığını gösteriyor. Sadece bankacılık sektörü olarak bakıldığında ise sektörün aktif büyüklüğü yüzde 21’lik artışla 406.9 milyar YTL’ye (yaklaşık 285 milyar dolar) ulaştı. Tevfik Bilgin yetersiz bulsa da, finans sektörünün gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYİH) oranı yüzde 97.8’i bankacılık sektörünün aktifleri de GSYİH’nin 86.3’ünü buldu.

175 BİN KİŞİ EKMEK YİYOR:

Finans sektöründeki büyüme, şube ve personel sayısına da yansıdı. 51’i banka olmak üzere toplam 473 kuruluşun faaliyet gösterdiği finans sektöründe geçen yıl 165 bin 717 olan çalışan sayısı bu yılın ilk 9 ayında 175 bin 28 kişiye ulaştı. Bu yıl 57 yeni şubenin açıldığı bankacılık sektöründe ise çalışan sayısı geçen yıl sonundan bu yana 8 bin 600 kişi artarak 141 bin 579 kişi oldu.

Kredi ile ’ev’lendik kartımızın yasası oldu

BANKACILIK söktörünün en hızlı büyüme gösterdiği alan bireysel ürünler oldu. Eylül sonu itibariyle katılım bankaları dahil bireysel kredi hacmi 65.1 milyar YTL’ye ulaştı. Bu rakam 2005 yılı sonuna kadar yüzde 31’lik bir artışı gösterdi. Konut kredileri ise son aylarda hızını kesse de yüzde 59.5’lik oranla en hızlı büyüyen kalem oldu. Toplam krediler içinde en büyük payı yüzde 34’lük oranla konut kredileri aldı. Konut kredileri yılın en popüler ürünü olsa da, 2006’dü kendinden en çok söz ettiren ürün şüphesiz kredi kartları oldu. Kart mağdurlarının seslerini yükseltmesiyle Meclis gündemine taşınan bu konu, sonunda kredi kartlarına ilişkin bir yasa çıkmasını sağladı. Bu arada kredi kartları kullanımındaki artış da devam etti. Bireyselde konut kredilerinden sonra yüzde 21.4 ile kredi kartları borç bakiyesi en yüksek payı alan ürün olurken, Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre, ekim ayı sonu itibariyle kredi kartı sayısı 31 milyon 473 bin 31 adete ulaştı. Kullanılan kredi miktarı ise 88.9 milyar YTL’yi buldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!