Yabancı turist %19 fazla harcadı

Güncelleme Tarihi:

Yabancı turist %19 fazla harcadı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2023 07:00

MASTERCARD, yayınladığı raporla 2023’ün dokuz aylık harcama verilerini açıkladı.

Haberin Devamı

Rapora göre, 2023 yılının 1 Ocak – 19 Eylül döneminde Türkiye’yi ziyaret eden yabancı turistlerin yaptığı fiziksel harcamalar, bir önceki yıla kıyasla yüzde 19 artış gösterdi. Harcama kırılımları incelendiğinde, işlem yapan kart sayısının yüzde 25’lik artışa, toplam kartlı işlem tutarının ise yüzde 12 oranında artışa ulaştığı görüldü. Bu yükselişi sağlayan ana faktörün turist sayısındaki artışa bağlı işlem kart sayısı artışı olduğu tespit edildi. İlgili dönemin il bazlı POS harcamalarına bakıldığında, İstanbul yüzde 16 büyüme gösterdi.

Ayrıca Türkiye’deki toplam harcamanın yüzde 51‘i de İstanbul’da gerçekleşti. İstanbul’u yüzde 22 büyüme ile Antalya takip ederken Muğla ise yüzde 32 büyüme ve toplam turist harcamasından yüzde 9’luk pay ile turistlerin favori destinasyonlarından biri oldu.

Haberin Devamı

İNGİLİZLERİN HARCAMASI ARTTI

Türkiye’de gerçekleştirilen yabancı turist harcamalarının yüzde 50’si İngiltere, Almanya, ABD, Suudi Arabistan ve Hollanda’dan gelen turistler tarafından gerçekleştirildi. İngiliz turistlerin harcamaları geçen yıla göre yüzde 34 artış gösterdi ve toplam harcamalarda yüzde 18 pay ile öne çıktı. Geçtiğimiz yıla kıyasla en yüksek büyüme yüzde 298 ile Suudi Arabistan’dan görülürken, bu ülkeden gelen turistlerin harcamalardaki payı yüzde 4 olarak gerçekleşti. En yüksek kart başına harcama ise bin 280 dolar ile Kuveyt kartlarında kaydedildi. Harcamalardaki payı yüzde 18 ile en yüksek ülke olan İngiltere’yi sırasıyla yüzde 12 ile ABD ve yüzde 11 ile Almanya takip etti.

Harcamalardaki sektörel dağılımlara bakıldığında ise geçen sene payı en yüksek olan konaklama, bu sene de 187 dolar ortalama işlem tutarı ve yüzde 26 harcama payı ile yerini korudu.

Ortalama işlem tutarı giyimde 94, markette 16, restoranda 24 dolar olarak gerçekleşti. Toplam harcamaların yüzde 26’sı konaklama, yüzde 15’i giyim, yüzde 12’si market, yüzde 10’u ise restoranlarda yapıldı.

Sağlık sektöründeki en yüksek harcamalar miktarında da yine Türkiye birinci oldu. Türkiye’deki turistlerin bu sektör özelinde aldıkları hizmet tipleri kart işlem tutarlarını yüzde 20 artırdı.

BAKMADAN GEÇME!