Yabancı, bonoda alıma geçti faiz yüzde 18’in altına indi

Güncelleme Tarihi:

Yabancı, bonoda alıma geçti faiz yüzde 18’in altına indi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2007 00:00

Beklentilerin altında gelen enflasyon rakamıyla yabancı alımları hızlanınca bono piyasasında bileşik faiz dün yüzde 18’in altına indi.

Yüzde 17.98 seviyesini test eden faiz böylece Haziran 2006’dan bu yana en düşük seviyesine gerilemiş oldu. Faizin yüzde 18’in altını indiği dün sabah saatlerinde döviz piyasasında da dolar 1.3105’e kadar düştü. Faiz günü yüzde 18.06 seviyesinden tamamlarken, dolar ise serbest piyasada 1.3170 YTL’den kapanış gerçekleştirdi. Çin Borsası’nın yüzde 2.63 değer artışıyla günü tamamlaması ve enflasyon ramayla moral bulan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası gün içinde yüzde 1’in üzerinde artış yakalarken, ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke’nin yaptığı açıklama ile satışlara sahne oldu. Günsonuna doğru toparlanan borsa yüzde 0.74 değer kazanarak kapandı.

ENFLASYON SONRASI ALIM HIZLANDI:

Önceki gün açıklanan beklentilerin altındaki enflasyon rakamı ve Çin Borsasın’daki yükselişle moral bulan piyasalarda toparlanma hareketi yaşandı. Özellikle bono piyasasında hızlanan yabancı alımları, gösterge bileşik faizi son 1 yılın en düşük seviyesine çekti. 4 Şubat 2009 vadeli kağıdın bileşik faizi 1 yıldır ilk kez yüzde 18’in altına inerek yüzde 17.98’i test etti. Sabah saatlerinde bu seviyeyi gören faiz, ardından tekrar yüzde 18’e çıktı ve kapanış yüzde 18.06’dan gerçekleşti. Bir bankacı "Önceki günkü verilere göre enflasyonun beklentinin altında kalmasının ardından dün yabancı alımları hızlandı. Ancak kısa vadede bileşik faizin yüzde 18 sınırını kırmasını beklemiyorum" dedi.

DOLAR 1.3105’E KADAR İNDİ:

Yabancı yatırımcıların TL’ye geçiş için döviz piyasasında yaptıkları satışlarda doların 1.31 YTL’ye inmesini sağladı. Bono piyasasına paralelel hareket eden dolarda sabah açılışta 1.3105 YTL’den güne gerileyerek başladı. Ancak faizin yüzde 18 seviyesine yeniden dönüş yapmasıyla dolarda valörlü işlemlerde 1.3170 YTL’ye yükseldi.

BERNANKE DALGA YARATTI:

İMKB Ulusal 100 Endeks’i ise döviz ve bono piyasasından farklı bir seyir izledi. Güne olumlu algılanan enflasyon rakamı ve Çin Borsası’ndaki toparlanma ile yükselişle başlayan borsa Bernanke’nin açıklaması yönünü aşağı çevirdi. Avrupa borsalarının da eksiye dönmesiyle değer artışlarını geri veren borsada, kapanışa doğru tepki alımları geldi. Endeks 46.452 puandan yüzde 0.74 değer artışıyla günü tamamladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!