Westerwelle: Vizede hedefi muafiyet olan plana karşı değiliz

Güncelleme Tarihi:

Westerwelle: Vizede hedefi muafiyet olan plana karşı değiliz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2011 00:00

Türk vatandaşlarına vize serbestliğine karşı çıkan ülkelerin başında gelen Almanya, AB Komisyonu’nun atacağı hafifletici adımlar konusunda olumlu mesaj verdi. Berlin yönetiminin bu tutumu önceki gün Almanya’nın Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle tarafından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na aktarıldı.

Haberin Devamı

AB ilkesine aykırı

Davutoğlu şunları söyledi: “Türkiye’nin daha doğusundaki (Gürcistan ve Ermenistan’a vize kolaylığını kastediyor) ülkelere kolaylık sağlanırken, AB ile müzakere sürecinde bulunan Türkiye’ye uygulanan vizeyi, hangi AB ilkesi ile izah edebilirsiniz? Türkiye’den geri dönüş anlaşmasını imzalamasını istiyorsunuz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize kalkmadığı sürece bu anlaşmayı gündemimize alıp, onaylamamız söz konusu olmayacaktır. Türkler’e uygulanan vize, ekonomik kriz içinde bulunan AB’ye ciddi anlamda zarar veriyor. Yunanistan, Türk işadamlarına vize muafiyeti getirilmesi için ne yapacağını şaşırmış durumda. Vize konusunu konuşmaya devam etmemiz Türkiye-Almanya ilişkilerine yakışmıyor.”

Yol haritası hazırlansın

Guido Westerwelle ise, AB Bakanı Egemen Bağış ile AB Komisyonu arasında yürütülen vize kolaylığı görüşmelerine Almanya’nın karşı çıkmasının sözkonusu olmadığını belirtti. Alman Bakan, vize konusunda harekete geçilmesini ve bununla ilgili bir yol haritası hazırlanmasını desteklediğini ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!