Wall Street Journal bizim ekonomiye şaştı

Güncelleme Tarihi:

Wall Street Journal bizim ekonomiye şaştı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 1997 00:00

Haberin Devamı

ABD'de yayınlanan Wall Street Journal Gazetesi, ‘‘Türkiye'de yüzde 90'larda seyreden enflasyona rağmen ekonomide patlama yaşanıyor. Akdeniz'de yatıyla gezenden Araplar'a kadar birçok kişi Türkiye ile ilgili’’ diye yazdı.

TÜRK hükümetinin, 1998 yılı sonuna kadar enflasyonu düşüreceği ve ekonomide reformist önlemler alınacağı yolundaki açıklamalarından sonra, dünyanın önde gelen ekonomi ve finans gazeteleri, Türk ekonomisini büyüteç altına aldı.

ABD'de yayınlanan Wall Street Journal gazetesi, Türkiye'de bu yıl yüzde 90'larda seyreden ezici enflasyon oranına karşılık, ekonomide patlama yaşandığını yazdı.

Türkiye'yi zeyaret eden IMF heyeti başkanı Martin Hardy'nin, Türk hükümetinin hedeflerini ‘‘cesaret verici’’ bulduğu şeklindeki sözlerini aktaran gazete, ‘‘Yüksek enflasyon, Türk ekonomisinin büyümesini yavaşlatamıyor’’ diye yazdı. Gazete, Türkiye'ye yönelik kurulan Alliance Capital Management adlı fonun Genel Müdürü David Edgerly'nin, ‘‘Basit bir anlatımla, Türk ekonomisi ileri doğru koşuyor. Üç ay öncesine kadar Türk borsasına hiçbir yabancı ilgi duymazdı. Şimdi ise, Akdeniz'de yatıyla gezen insanlardan Araplara kadar birçok kişi Türkiye ile ilgileniyor. Bu bir devrimdir’’ şeklindeki değerlendirmesine yer verdi.

İngiliz Financial Times gazetesinde yayınlanan, John Barham imzalı ‘‘Türkiye, enflasyon ısırganını tutmakta tereddüt ediyor’’ başlıklı haber-yorumda, Başbakan Mesut Yılmaz'ın, halkın tepkisinden korktuğu için, enflasyonu 1998 yılının sonuna kadar yüzde 50 civarına çekerek ekonomide reform anlamına gelen kararlar almakta tereddüt ettiği öne sürüldü.

Yazıda, ‘‘Her Sonbahar, Türkiye'de kabine oturup, ulaşamayacaklarını bildikleri halde, bütçe hedeflerini saptarlar. Başbakan Yılmaz'ın ekonomide sert önlemler almasını pek az kişi bekliyor. Zaten, Türkler yüksek fiyatlar nedeniyle şikayetçi ama kimse, reformların kısa vadede getireceği sıkıntılara katlanmayı göze alamıyor’’ denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!