Volkanik küller AB ve IMF’nin Atina gezisini iki gün erteletti

Güncelleme Tarihi:

Volkanik küller AB ve IMF’nin Atina gezisini iki gün erteletti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2010 00:00

Yunanistan Maliye Bakanlığı, Avrupalı kurumlar ile Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkililerinin ülkeye bugün yapmayı planladığı ziyaretin, volkanik kül bulutlarının Avrupa’da uçak seferlerini aksatması nedeniyle en erken Çarşamba gününe ertelendiğini açıkladı.

Bütçe açığını daraltmaya ve ağır borç yükünden kurtulmaya çalışan Yunanistan, geçen hafta Avrupa Merkez Bankası (ECB), Avrupa Komisyonu ve IMF’den oluşan bir heyeti AB’nin Yunanistan’a sunduğu yardım teklifinin ayrıntılarını görüşmek üzere ülkeye çağırmıştı. Yunanistan’ın uygulayabileceği üç yıllık bir ekonomik program hakkındaki görüşmelere bu ziyaretle birlikte başlanması bekleniyordu. Yatırımcılar ekonomik programın belirlenmesi halinde Yunanistan’ın AB/IMF yardımını kullanacağına neredeyse kesin gözüyle bakıyor.

IMF tarafından yapılan açıklamada ise bir Fon bir heyetin Atina’da olduğu, ancak AB yetkililerinin gecikmesi halinde görüşmelerin ertelenebileceği belirtildi. Görüşmelerin 15 gün içinde tamamlanacağını söyleyen IMF yetkilileri, para aktarımının da bunun hemen ardından başlayacağını söyledi. Eurogroup Başkanı Jean-Claude Junker da Yunanistan’ın 2010 yılındaki durumuna ilişkin yaptığı açıklamada, “Oldukça hırslı ve kredibilitesi yüksek bir ülke olacağını görüyorum. Ancak Avrupa Merkez Bankası, Avrupa Komisyonu ve IMF üçlüsünün ortak görüşmesi sırasında yeni düzenlemelerin gerekebileceğinin tartışıldığını söyleyebilirim. Bu aciliyeti olmayan ancak programın sürdürülebilirliği için gerekli olacak bir şey” diye konuştu.

Yeni tasarruf tedbirleri

Jean-Claude Juncker, Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkililerinin Yunanistan’a yapacakları ziyarette hükümetin yeni tasarruf tedbirlerini uygulamaya koyması olasılığını görüşeceklerini de sözlerine ekledi. Juncker, AB Merkez Bankası, Avrupa Komisyonu ve IMF’den oluşan heyetin Yunanistan ile apacağı görüşmelerde uygulanacak ekonomik programa ortak zemini oluşturacaklarını ifade etti.

Yunanistan’ın borçlanma faizi yüzde 7.6’ya çıktı

BORÇ krizi altındaki Yunanistan’ın borçlanma maliyeti dün yapılan ihalede yüzda 8 sınırına dayandı. Yunanistan’ın 10 yıllık tahvillerindeki borçlanma faizi yüzde 7.6’ya çıktı. Yunanistan’da Yorgo Papandreu Hükümeti bu durum için savunulması olanaksız benzetmesini yaparken, Alman tahvilleriyle olan faiz farkı da yüzde 4.5 puana çıktı. Atina borsası da, yüzde 2.29 oranında değer kaybetti. Mayıs ayına kadar 11 milyar Euro borçlanması gereken Yunanistan, bugün 3 aylık tahvil ihraç ederek 1.5 milyar Euro elde etmeyi planlıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!