Vodafone/Ögüt: Kurdan etkilenmeyeceğiz

Güncelleme Tarihi:

Vodafone/Ögüt: Kurdan etkilenmeyeceğiz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2015 16:22

Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt, 4.5G ihalesinde toplam 778 milyon euro bedelle aldıkları beş frekans bandı için ödemeyi Vodafone Group'tan VOD.L sağlayacakları kaynakla bu yıl içinde peşin olarak yapmayı planladıklarını; 4.5G'ye yönelik projeksiyonlarını 13 yıllık yaptıkları için kurdaki dalgalanmadan fazla etkilenmeyeceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Vodafone, BTK tarafından gerçekleştirilen ve kamuoyunda "4.5G" olarak bilinen IMT hizmet ve altyapılarına ilişkin yetkilendirme ihalesinde 800 MHz'de A1, 900 MHz'de B2, 1800 MHz'de C3, 2600 MHz'de ise E2 ve F2 bantlarına toplam 778 milyon euro bedelle sahip olmuştu.

Frekans ihalesinin ardından Vodafone'un izleyeceği yol haritası ile ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Öğüt, "İhalede son derece akıllı bir yatırım yaptık. Planladığımız şekilde ihtiyacımız olan her frekansı optimum fiyat-değer dengesinde elde ettik. Daha önce sahip olduğumuz frekanslarla birlikte 800, 900, 1800, 2100, 2600'ün her birinde en az 10 MHz ve üzeri genişliğe sahip duruma geldik" dedi ve ekledi:

"Ödeme konusunda ise arkamızda Vodafone Group var. Ödemeyi grubumuzdan aldığımız kaynakla 2015'te peşin olarak yapmak istiyoruz. Bunun için grubumuza borçlanacağız."
İhale bedelinin dışında, bu hizmeti verebilmek için de çok büyük yatırım yapmak gerektiğini söyleyen Öğüt, bu nedenle grubun yatırım iştahının devam edeceğini belirterek, "Türkiye'ye 2 yılda 2 milyar liradan fazla yatırım getireceğimiz sözünü vermiştik. Bunun birinci yılı tamamlandı. 31 Mart itibariyle biten finansal yılımızda bir yıl içerisinde 1.3 milyar liralık yatırım yaptık. İleriye dönük başka rakam veremiyorum. Ama bu kararlılığımız ve yatırım iştahımız devam edecek" diye konuştu.

Toplantıda verilen bilgiye göre, Vodafone 2006 yılından bu yana Türkiye’de satın alma bedeli, 3G lisans bedeli ve 4.5G lisans bedeli dahil olmak üzere 16.5 milyar TL’lik yatırım yaptı.

Haberin Devamı

KURDAKİ HAREKET VODAFONE'U ÇOK ETKİLEMEZ
Son dönemde TL'deki değer kaybının, euro bazlı ihale bedeli nedeniyle şirkete ne şekilde yansıyacağı ile ilgili soru üzerine ise Öğüt, "Planlamayı 13 yıllık yaptığımız için kur dalgalanması bizi çok etkilemeyecek... Dünyadaki muhasebe standartlarına göre lisans bedeli nakit akışımız içinde görünmeyecek. Operasyonel gider olarak yansıyacak" dedi.
4G hizmetinin 1 Nisan 2016'dan itibaren sunulmaya başlanacağını hatırlatan Öğüt, mevcut durumda ise Türkiye'deki telefonların yüzde 15-20'sinin 4.5G'ye uyumlu olduğuna dikkat çekerek, "4.5G uyumlu telefonların herkesçe erişilebilir olması gerekiyor. Bu nedenle 4.5G uyumlu telefonları Türkiye'ye getirmek, bir kısmını da Türkiye'de işbirlikleriyle üretmek istiyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

FREKANS KULLANIM ÜCRETLERİ VE BAZ İSTASYONLARINA İLİŞKİN DÜZENLEME BEKLENİYOR
Daha güçlü bir dijital Türkiye için hızlı bir şekilde atılması gereken adımlar olduğunu belirten Öğüt; bunların başında, frekans ücretlerinin 1 Nisan'dan önce düzenlenmesinin geldiğini söyledi.
Öğüt, "Frekans kullanım ücretlerinin abone sayılarına göre yeniden belirlenmesi gerekiyor. Ayrıca baz istasyonlarının kurulumunda yaşanan yasal boşlukların da kapatılması gerek" dedi ve ekledi:
"Tek bir ulusal genişbant stratejisi yapıp, mobil ve sabit genişbantta her bireyin, her hanenin dünyanın en hızlı internet teknolojisiyle internete bağlantısını hedeflememiz gerekiyor. Bunun için de özellikle fibere dayalı erişimde adil, paylaşmayı kolaylaştıran, yatırım yapmanın önünü açan bir regülasyon getirmemiz gerektiğini düşünüyoruz."
Bir soru üzerine ise Öğüt, 4.5G'ye geçişin tüketicilerin faturasına ne şekilde yansıyacağını şu aşamada tahmin etmenin zor olduğunu söyledi.
Toplantıda verilen bilgiye göre, 30 Haziran itibariyle Vodafone Türkiye'nin toplam mobil gelir pazarındaki payı yüzde 35.7 ile tarihinin en yüksek seviyesine ulaşmış durumda. Diğer iki operatör ise yüzde 43 ve yüzde 21.3 paya sahip.
Frekans ihalesinde 777.97 milyon euro bedelle 5 frekans paketi elde eden Vodafone'un yanı sıra, Turkcell TCELL.IS toplam 1.62 milyar euro bedelle 8 frekans paketi, Türk Telekom'un TTKOM.IS iştiraki Avea da toplam 954.68 milyon euro bedelle 5 frekans paketi kazanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!