Vodafone 6 ayda 12 milyar dolar kâr etti, Japonya’da Softbank’ı sattı

Güncelleme Tarihi:

Vodafone 6 ayda 12 milyar dolar kâr etti, Japonya’da Softbank’ı sattı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2010 00:00

Uluslararası mobil telefon devi Vodafone, 2010 yılının ilk yarısında net karını yüzde 56.5 oranında artarak 7.5 milyar sterline (12 milyar dolar) çıktığını açıkladı.

Haberin Devamı

Şirketin ilk yarıdaki geliri de yüzde 1.8 artışla 22.6 milyar sterlin (36.54 milyar dolar) olarak gerçekleşti. Vodafone, Japon telekom yatırım firması Softbank’taki hisselerini de 3.1 milyar sterlin’e (5.1 milyar dolar) sattığını da duyurdu. Şirket yıl sonu için operasyon karı beklentisini yükselterek, 11.8-12 milyar Sterlin’e (19 milyar dolar) çıkardı.
Beklenenin üzerinde gelir
Vodafone faaliyet gösterdiği bütün bölgelerde beklenenin üzerinde gelir elde etti. Şirket çoğu gelişmekte olan ülkelerden gelmek üzere organik büyüme gösterdi. Operatör, Verizon Wireless’a sahip olduğu ABD pazarında da büyüme gösterirken, Avrupa’da ise talep zayıf oldu. Operatörün, ikinci çeyrekte veri gelirleri yüzde 25.9 oranında artarak 1.2 milyar sterline (1.94 milyar dolar) çıkarken, ses gelirleri de yüzde 3.2 oranında düşerek 6.9 milyar Sterlin (11 milyar dolar) oldu. Faiz, Vergi ve Amortisman öncesi gelir ise yüzde 2.8 oranında düşerek, 7.4 milyar sterlin olarak gerçekleşti. Net borç ise yüzde 10.4 oranında azalarak 30.5 milyar sterlinde kaldı. Şirketin Yunanistan operasyonu ise 800 milyon sterlin zarar açıkladı. Vodafone, 2014 yılına kadar organik gelirlerinde yüzde 1-4 oranında büyüme hedefliyor.
Stratejisini yeniledi
Vodafone, sattığı Softbank’ın hisselerine 2006’da Vodafone Japonya’yı sattığından beri sahipti. Vodafone bu anlaşmayı stratejik gözden geçirme olarak görüyor. Şirket, Avrupa, Afrika ve Hindistan’da genişleme planları yapıyor. Eylül ayında Vodafone, China Mobile’daki yüzde 3.2 hissesini 4.3 milyar sterline satmıştı. Vodafone CEO’su Vittorio Colao, gelecekte büyümenin büyük kısmının mobil internetten geleceğini söyledi. Colao, daha fazla satış olasılığı için kapıyı açık bırakırken, “Bugün yenilediğimiz stratejimizi de açıkladık. Bu strateji, Vodafone’un kontrol etmediği varlıklardan daha fazla değer elde etmesini içeriyor” dedi.

Haberin Devamı

Vodafone Türkiye pazar payını yüzde 25’e çıkardı

VODAFONE Türkiye de, 2010-11 mali yılının ikinci çeyreğinde, servis gelirlerini geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29.5 oranında artırdığını açıkladı. Şirketten yapılan açıklamada, “Vodafone Avrupa Bölgesi’nin en yüksek büyüme oranına imza attı” denildi. Vodafone Türkiye’nin, Nisan-Eylül 2010’u kapsayan mali yılının ilk altı ayındaki Faiz, Vergi ve Amortisman Öncesi Karı (FAVÖK) da geçen yılın aynı dönemine göre dört kat artarak 218 milyon TL oldu. Yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi: “Abone sayısı 16.5 milyona çıktı. Gelirde pazar payımızı yüzde 25.1’e, abonede ise yüzde 26.5’e çıkardık.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!