VOB’daki hisse kavgasında İMKB topu SPK’ya attı

Güncelleme Tarihi:

VOB’daki hisse kavgasında İMKB topu SPK’ya attı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2009 00:00

VOB Başkanı Işınsu Kestelli, VOB’da Odalar Birliği’nden sonra ikinci büyük hissedar İMKB’nin hisse alarak çoğunluğa geçmeyi talep ettiğini iddia ederken; İMKB Başkanı Hüseyin Erkan “Hiçbir ortaktan hisse talebinde bulunmadık” dedi.

Haberin Devamı

MERKEZİ İzmir’de olan Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası’nın (VOB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, VOB’da Odalar Birliği’nden sonra ikinci büyük hissedar olan İMKB’nin diğer ortaklardan hisse alarak çoğunluğa geçmeyi talep ettiğini iddia ederken; İMKB Başkanı Hüseyin Erkan “Hiçbir ortaktan hisse alım talebinde bulunmadık. Konu SPK’nın çözüm alternatifleri kapsamında değerlendirilmiş olabilir” dedi. Hüseyin Erkan, VOB’un İzmir’in borsası olduğunu, İzmir’de kalması gerektiğini söyledi. İMKB’nin VOB’dan hisse almak gibi talebi olmadığını dile getiren Hüseyin Erkan, şöyle devam etti: “Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) iki borsanın benzer ürünleri piyasalaştırmak istemesi nedeniyle bir çözüm yaratmaya çalışıyor. Doğrudan hiç kimseyle böyle bir alım satım konusunda bir görüşmemiz olmadı. SPK’nın çözüm arayışları kapsamında ortaya atılan bir alternatif olabilir. VOB’da hisse dağılımının daha adil olması yönünde zaman zaman beyanlarım olmuştu. Bu beyan çerçevesinde konu SPK tarafından gündeme getirilmiş olabilir. Bizim doğrudan ne bir başvurumuz ne girişimimiz var. Bir talebimiz yok ancak İMKB’nin VOB’daki hisselerini artırmasıyla sonuçlanacak bir çözüm bizi memnun eder. Elimizdeki imkanlarla VOB içinde daha aktif bir ortak olarak yer almak isteyebiliriz. Ancak buna ortaklar karar verebilir.”

Haberin Devamı

Işınsu Kestelli, “tek hisseye dayalı vadeli işlem sözleşmesi” yetkisinin VOB’da kalması için, İMKB’nin hisselerini artırma koşulunu öne sürdüğünü savunmuştu.
VOB’da TOBB yüzde 25, İMKB yüzde 18, İZTB yüzde 17, 5 banka yüzde 6’şar,  Aracı Kuruluşlar Birliği yüzde 6, Takasbank yüzde 3 ve TSKB yüzde 1 hisseye sahip.

VOB’da tek hisseye dayalı vadeli işlem nasıl olacak

VADELİ İşlem ve Opsiyon Borsası’nda İMKB-30 endeks, İMKB-100 endeks, döviz, faiz, pamuk, buğday ve altın sözleşmeleri alınıp satılıyor. İMKB-30 ve İMKB-100 vadeli işlem sözleşmeleri ile tek bir hisse senedine değil, ilk 30 veya ilk 100 borsa şirketinin değerlerinden oluşan endekse yatırım yapılıyor. Tek şirketin hissesini seçerek ileriye yönelik dalgalanmalara karşı kendinizi koruma imkanı bulunmuyor. Yurtdışında yaygın olan ‘tek hisseye dayalı vadeli işlemler’ bir hisse senedine yatırıma imkan verecek. Tek hisseye dayalı yeni ürünle, 10 şirketin Borsa’da işlem gören hissesinde vadeli işlem yapılabilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!