‘Vizesiz Rusya’da son engel de aşıldı

Güncelleme Tarihi:

‘Vizesiz Rusya’da son engel de aşıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2011 00:00

Türkiye ve Rusya vatandaşlarının turistik amaçlı ziyaretlerde karşılıklı olarak vizesiz seyahat etmelerini öngören Erdoğan-Medvedev liderler mutabakatının yürürlüğe girmesi önündeki son engel “Geri kabul” anlaşması dün Moskova’da imzalandı.

Geri kabul anlaşmasının Rusya ve Türkiye’deki iç hukuk süreci birkaç ay içinde tamamlanarak, karşılıklı vizesiz seyahatlerin gelecek yaz sezonu öncesinde nisan sonunda uygulanmaya başlanabileceği iki ülke yetkilileri tarafından dile getirildi.
Komşu kapısı açılıyor
Türk tarafını Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Genel Müdürü Büyükelçi Şakir Fakılı temsil ederken, Rus tarafından anlaşmanın altına imzayı Rusya Federal Göçmen Bürosu Genel Müdür Yardımcısı Nikolay Smorodin attı. Smorodin, “Bugün imzaladığımız anlaşma ülkelerimiz insanlarını daha yakın komşu ve dost yapmanın kapısını açıyor. Geri kabul anlaşması geniş anlamda uluslararası alanda da işbirliğimizi güçlendireceğine inanıyorum” dedi.
İstismar eden iade edilecek
Türkiye ile Rusya arasında son 20 yılda son derece dinamik bir yakınlaşma süreci yaşandığını hatırlatan Şakir Fakılı, “12 Mayıs 2010 tarihinde ülkelerimiz arasında vize muafiyeti anlaşması yapıldı. Şimdi geri kabul anlaşmasıyla vizesiz dönemin yolunu açmış oluyoruz. Bu ek anlaşma vizesiz rejimi istismar eden kişilerin çıkış yaptığı ülkeye iade edilmesini öngörüyor. Anlaşmanın iki ülkede iç hukuku süreci en kısa zamanda tamamlanarak yürürlüğe girmesini ümit ediyorum” diye konuştu.
İkram meyvesi Türkiye’den
Nikolay Smorodin, imza törenin ardından verilen resepsiyonda masadaki meyveleri göstererek iki ülke arasındaki yakın ilişkiyi espirili bir dille anlattı: “Bakın hepsi Türkiye’den masamıza getirilmiş. Kendinizi evinizde sayabilirsiniz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!