Vizeler tümüyle ‘insan hakkı ihlali’ne dönüştü

Güncelleme Tarihi:

Vizeler tümüyle ‘insan hakkı ihlali’ne dönüştü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2011 00:00

Almanya’da düzenlenen Uluslararası Bisküvi ve Şekerleme Fuarı’na (ISM) katılan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, AB’nin fuarlara katılacak Türk işadamlarına, teknisyenlere izin vermediğini belirterek, “Bu bir kere en azından insan hakları ihlalidir” dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Köln şehrinde düzenlenen Uluslararası Bisküvi ve Şekerleme Fuarı’nda (ISM) Türkiye’nin partner ülke olmasına rağmen, başta işadamları olmak üzere katılımcı ve müşterilere vize sorununun çıkarılması isyan ettirdi. Fuarın açılışı için Köln’de bulunan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Avrupa Birliği’nin (AB) fuarlara katılacak Türk işadamlarına, teknisyenlere izin vermediğini belirterek, “Bu bir kere en azından insan hakları ihlalidir. Böyle bir ortamda AB’nin insan haklarından bahsetmesi söz konusu olamaz” dedi.

Almanya hukuku tanımıyor

Bir diğeri sorunun da AB’nin koyduğu teknik engel olduğunu söyleyen Çağlayan, “Malınız giriyor. Siz giremiyorsunuz, ihaleye giremiyorsunuz. Malınızın reklamını ve tanıtımını yapamıyorsunuz. Bu resmen bir haksız ticaret engeli olarak ortaya çıkıyor. Bizim 1973 katma protokol imzamız var. 1973 katma  protokolünde, bu protokole imza atanların birbirine vize uygulamayacakları çok  açık ayan beyan bellidir. Bu durumda artık Almanya başta olmak üzere hukuku da tanımaz hale gelmişlerdir” diye konuştu.

/images/100/0x0/55ea7907f018fbb8f88236c2

Ne kul ne Allah kabul eder

Türk mallarının dolaşımının Avrupalıların çeşitli bahaneleriyle Bulgaristan, Yunanistan başta olmak üzere, gerek ikili, gerek transit karayolu geçişlerinde  kotalarla engellendiğini savunan Çağlayan, şunları söyledi: “Hem liberalleşmeden bahsedeceksiniz diğer taraftan insana kota, mala kota neresi bunun serbestlik? Bana bu Orta Çağ zihniyetini hatırlatıyor. Malların geçişinin serbest bırakılması lazım. Ne hakla sen benim geçişime, transit geçişime, ikili  geçişime engel koyuyorsun. Bunların yaptığını ne kul kabul eder ne Allah kabul eder.”

Tam üyelik hakkımız

AB’nin bir an önce hukukun kurallarını yerine getirmesini ve Türk  vatandaşlarına yaptığı zulme son vermesi gerektiğine vurgu yapan Çağlayan, “AB tam üyeliği bizim hakkımızdır, bu hakkın gasp edilmemesi gerekiyor” dedi. Çağlayan, 2023 stratejisi gerçekleştiği zaman nazlanma sırasının Türkiye’ye geçeceğini ifade etti.

Haberin Devamı

İstenmediğimiz yerde durmayız, İstanbul’da fuarımızı yaparız

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Köln şehrinde düzenlenen Çikolata ve Şekerleme Fuarı’nda (ISM) Türkiye’nin partner ülke olmasına rağmen, başta iş adamları olmak üzere katılımcı ve müşterilerin fuara gelmekte ciddi sıkıntılar yaşadığını dile getiren İstanbul İhracatçı Birlikleri Başkanı Zekeriya Mete, “İstenmediğimiz yerde bulunmayız. Sayın Bakanımız, bize destek verdi, tüm sivil toplum kuruluşları ve iş adamları olarak, el ele verirsek, önümüzdeki yıl fuarı İstanbul’da uluslararası düzeyde düzenlemek sitiyoruz.  Katılımcı firmalar ve müşterilerimiz de bizi destekliyor. Fuar için yer konusunda bir sıkıntı olmayacak ancak İstanbul’un daha büyük fuar merkezlerine ihtiyacı var” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kendi lehlerine kullanıyorlar

İŞ adamlarının ve katılımcıların yaşadığı sıkıntının yanında ürünleri de AB ülkelerine sokmakta zorluk çektiklerini ifade eden Zekeriya Mete, şöyle konuştu: “Mahkemeleri kontrolleri altına almışlar, bir şekilde bahane bulup, eksik bulup, ürünlerimizin AB’ye girmesini engelliyorlar. Fakat AB ürünleri Türkiye’de her yerde rahatça satılabiliyor. Gümrük Birliği Anlaşması’nın avantajlarını kendi lehlerine kullanıyorlar” eleştirisini yaptı.

Alman Haribo Türk standında yer aldı

Köln’deki çilolata ve şekerleme fuarına Fuara 63 Türk çikolata ve şekerleme firması katıldı.  
Fuara partner ülke olarak katılan Türkiye ‘Elma Şekeri’ konsepti ile tanıtım yapıyor.
Alman Haribo markası, Alman firmalarının olduğu stand yerine Türk firmalarının arasında yer aldı.
Türk firmaları, gramajını düşürerek Avrupa standardına taşıdıkları yumuşak şekerin ilk örneklerini bu fuarda sergiledi.
Özel teknoloji gerektiren süt ve tereyağ karışımı ile elde edilen yeni ürün Eclairs Taffe, ziyaretçilerin ilgi odağı oldu.
Geçtiğimiz yıl 40 bin kişinin ziyaret ettiği fuarı bu yıl 60 bin kişi ziyaret etmesi bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!