Vitrinde 1 milyar dolarlık indirim

Güncelleme Tarihi:

Vitrinde 1 milyar dolarlık indirim
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2006 00:00

Hükümetin, tekstil, hazır giyim, deri konfeksiyon ürünlerinde KDV’yi yüzde 18’den yüzde 8’e indirmesi vitrinlere yüzde 8.4’lik indirim olarak yansıyacak. Yaklaşık 13 milyar dolar ciro yapan bu sektörlerdeki vatandaş lehine indirim tutarının 1 milyar doları aşması bekleniyor.

HÜKÜMETİN, tekstil, hazır giyim, deri ve deri mamüllerinde KDV’yi yüzde 18’den yüzde 8’e indiren kararı, Resmi Gazete’de yayınlanıp, yürürlüğe girdi. Şimdi bu sektörlerin elde ettikleri avantajı vatandaşa ’vitrinlerden’ yansıtması bekleniyor. Yüzde 18 olan KDV’de 10 puanlık indirim, etikete yüzde 8.4’lük bir fiyat düşüşü olarak yansıyacak.

CİRO 30 MİLYAR DOLAR: Yıllık toplam cirosu 30 milyar doları bulan hazır giyim sektörünün bu cironun 20 milyar dolarını ihracattan yaptığını söyleyen Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Aynur Bektaş, "Bizim iç pazar ciromuz yaklaşık 10 milyar dolardır. Dolayısıyla KDV’deki indirim bizim sektörümüzde, tüketiciye 800 milyon doların üzerinde bir indirim sağlayabilir" dedi. İstanbul Deri ve Deri Mamülleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyükekşi de "İç pazarda ayakkabı ağırlıklı bir deri sanayi cirosu var. Yaklaşık 3 milyar dolar olduğunu tahmin ediyoruz. Bizim sektörümüzün vitrindeki indirimi 250 milyon dolara yakın olur" diye konuştu.

ETİKET FİYATI YÜZDE 8.4 İNMELİ: Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Ali Murad Kızıltaş da KDV’deki yüzde 10’luk indirimin etiket fiyatlarını yüzde 8.4 düşüreceğini söyledi. Kızıltaş, "Firmalar KDV indiriminin sağladığı ucuzluğu etiketlerine yansıtmak için harekete geçti. Bu durum iç piyasanın canlanmasına katkı sağalayacak" dedi. Ali Murad Kızıltaş, tüketicinin bilinçlendiğini ve piyasayı son derece sıkı takip ettiğini belirterek, "Pek çok firma indirim uygulanmış etiketlerini yetiştirmek için çabalıyor" diye konuştu.

YAN SANAYİCİ ŞAŞKIN: Konfeksiyon Yan Sanayicileri Derneği Başkanı Kahraman Öztürk, Bakanlar Kurulu Kararı’nın Resmi Gazete’ye yansıyan haline göre hazır giyimin kullandığı, fermuar, çıtçıt, lastik gibi yan sanayi ürünlerinin KDV’sinde bir değişiklik olmadığını söyledi ve şöyle konuştu: "Konfeksiyon yan sanayi ürünlerinin yüzde 80’inde KDV indirimi yapılmamış görünüyor. Hazır giyimci düğme, çıkçıt, fermuar kullanıyor ama bunlarda KDV yine yüzde 18. Aksaklıklar olacak. Hazır giyim maliyetinde yan sanayinin ağırlığı yüzde 20’leri buluyor."

MALİYETİN YÜZDE 50’Sİ: Bu durumu anlamak ve çözüm bulmak için sektör olarak acil toplantı yaptıklarını söyleyen Kahraman Öztürk, "Mesela iç çamaşırında aksesuar konumundaki yan sanayi girdileri maliyetin yüzde 50’sini buluyor. Lastik bantın KDV’si neden inmiyor anlamadık. Bir blue jean fabrikası nasıl hareket edecek" diye sordu.

Tekstil konfeksiyon ve deride KDV indirimi tamam

TEKSTİL, konfeksiyon ve deri ürünlerinde Katma Değer Vergisi’ni (KDV) yüzde 18’den yüzde 8’e indirmeyi öngören Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı. Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, bugünden itibaren yürürlüğe giriyor.

Hangi ürünlerin KDV’si yüzde 18’den 8’e düştü

İplikler ve iplik imali için hazırlanan her nevi filamentler, lifler.

Pamuklu, yünlü, ipekli, sentetik, suni veya bunların karışımlarından örme dahil her nevi mensucat.

Mensucatlar ile vatka, keçe ve dantela, kordela, kordon ve işlemelerden mamul, iç ve dış giyim eşyası, havlu, bornoz, perde, çarşaf, yastık, yorgan, battaniye, uyku tulumu, her türlü kılıf ve örtüler ile bunların benzeri ev tekstil ürünleri.

İşlenmiş post, deri ve köseleler ile bunların taklitleri ve bunlardan mamul giyim eşyası; şapka, kemer, kravat, eldiven ve benzerleri dahil.

Her nevi maddeden mamul ayakkabı, terlik, çizme ve benzerleri.

Her nevi maddeden mamul çanta, bavul, valiz ve benzerleri.

Halılar ve diğer dokumaya elverişli maddelerden yer kaplamaları.

Kasalar indirime programlandı

etiket bir haftada değişecek

BENETTON Türkiye Genel Müdürü Zeynep Selgur, "22.00’de mağazalarımız kapanınca bütün kasalara yüzde 8.47 oranında indirimler aktarıldı. Kasalar bu sabah yeni fiyatı okuyacak. Tüketici KDV indirimi yapılmış fiyattan ürünlerimizi alabilecek. Etiketlerin değişimi ise 1 hafta sürebilir. Çünkü 1 milyon farklı etiketimiz var ve yüksek cirolu mağazalarımızdan başlayarak göndereceğiz. Etiket değişimi için geçici istihdam da olacak. Yıllık KDV’siz ciromuz 120 milyon YTL. Yaklaşık 10 milyon YTL’lik indirim yapmış olacağız."

Arıoğlu: Biz  KDV’yi izleriz örgütler indirimi denetlesin

GELİR İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu, liberal ekonomide fiyat kısıtlaması olmadığı için KDV indiriminin fiyatlara yansıyıp yansımadığının denetlenemeyeceğini söyledi ve "Biz sadece KDV konusunda vatandaş kandırılıyor mu onu denetleyebiliriz. İndirimin uygulanması için büyük görev sektörel örgütlere düşüyor. Bu konuyu sektörler kendileri çözecek" dedi. Arıoğlu, konfeksiyon yan sanayi ürünlerinde KDV’nin indirilmemesinin de herhangi bir yanlış anlamadan kaynaklanmadığını bu tür ürünlerin KDV’sinin eskisi gibi kalacağını söyledi. Arıoğlu, "Biz sadece hazır giyim ve deri mamüllerinde ana hammaddenin KDV’sini indirdik. Ötekilerde (fermuar, çıt çıt v.s.) indirim, çok farklı sektörlere yönelik yeni indirim anlamına gelir ve bu mümkün değil" dedi.

Vakko, şeffaf etiket yapacak müşteri iki fiyatı da görecek

VAKKO, KDV indirimiyle sağlanan avantajı müşterilerine yansıtılacağını bildirildi. Bugün itibariyle yüzde 8 KDV oranına göre alışverişin başlayacağınını belirten Vakko yetkilileri şöyle dedi: "Vakko olarak sistemlerimizi ayarladık, yeni etikletlerimizi hazırladık. Yeni etiket sistemimiz sayesinde müşterilerimiz eski ve yeni KDV oranlı fiyatları etiket üzerinde aynı anda görebilecekler."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!