Virüslü 700 kavanoz fıstık ezmesi alarmı

Güncelleme Tarihi:

Virüslü 700 kavanoz fıstık ezmesi alarmı
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2007 00:00

ABD’nin önde gelen gıda firmalarından ConAgra’nın, masal kahramanı Peter Pan markasıyla ürettiği ve Türkiye’ye de ihraç ettiği fıstık ezmelerinde, bulaşıcı ve ateşli hastalığa yol açan Salmonella virüsü saptandı. Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), skandalı resmi internet sitesinde tüm dünyaya duyurararak, ConAgra’nın, 2111 koduyla ürettiği fıstık ezmelerini geri çağırdığını bildirdi.

5 BİN 376’SI BURADA: Salmonellalı fıstık ezmeleri, ConAgra’nın bu ürün ihraç ettiği 60 ülkeden biri olan Türkiye’ye de geldi. Çocukların çok sevdiği bir ürün olan fıstık ezmesinin, masal kahramanı Peter Pan markasını taşıması, ithalatçı firma Gizatek Gıda ve Dış Ticaret A.Ş için de cazip bir unsur olmuştu. Gizatek, 30 Ocak 2007’de her birinde 12 adet ürün bulunan 448 koli Peter Pan fıstık ezmesini ithal etti. İstanbul Valiliği İl Tarım Müdürlüğü de aynı tarihli yazısıyla, bu ürünlerin "Gıda mevzuatı açısından yurda girişinde herhangi bir sakınca görülmediğini" bildirdi. Gizatek, 31 Ocak’ta depolarına getirdiği toplam 5 bin 736 adet fıstık ezmesinin, çoğu İstanbul’da, 60-70’i ise Ankara’da olmak üzere yaklaşık 30 satış noktasında dağıtımına başladı.

FDA DUYURU YAPTI: Salmonellalı fıstık ezmesi skandalı, ABD’de 14 Şubat’ta patladı. FDA, ülkede görülen Salmonella hastalıklarındaki artış nedeniyle Peter Pan fıstık ezmelerinin "koruyucu bir önlem" olarak çağrılması gerektiğini duyurdu. Amerika’nın çok sayıdaki eyaletinin yanısıra, ihraç edilen 60 ülkenin ithalatçı firma adresleri tek tek ilan edildi. Üretici firma ConAgra, 22 Şubat’ta yaptığı duyuruda "Maalesef yapılan laboratuar incelemelerinin bazılarında Salmonella virüsü saptanmıştır. Bütün tüketicilerin aldıkları ürünü geri vermesini duyuruyor ve çok üzgün olduğumuz belirtiyoruz" dedi.

BUGÜN GÖMÜLÜYOR: Gizatek Dış Ticaret’in ortaklarından Oktay Güneç, şunları söyledi: "İthal ettiğimiz 5 bin 736 adet fıstık ezmesinin 4 bin 700’ünü bugün itibariyle toplamış durumdayız. Topladığımız kavanozlar için bir imha firmasıyla anlaştık. Yarın (bugün) toprağa gömülerek imha edilecek. Satıldığı için toplanamayan fıstık ezmesi yaklaşık 700 adet. Eğer tüketilmedilerse bunları da istiyoruz."

Salmonella nedir

İSHALLİ ve ateşli hastalığa neden olan bir bakteri grubu olan Salmonella, hayvan dışkısı bulaşmış yiyecekler yoluyla yayılıyor. Bunun dışında Salmonella’nın yayılma kaynakları, çiğ ya da az pişmiş et, tavuk, yumurta ya da pastörize olmayan süt, yıkanmamış mutfak malzemeleri ya da bazı ev hayvanlarının dışkılarıyla temastan sonra ellerin yıkanmaması olarak sıralanıyor. Hastalık (salmonelloz) çoğunlukla 4-7 gün sürüyor ve hastaların çoğu tedavisiz iyileşiyor. Ancak yaşlı, bebek ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler gibi bazılarında hastalık, hastaneye yatırılmayı ve antibiyotik kullanmayı gerektirebiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!