Vetolu Tütün Yasası, Sezer'e aynen iade

Güncelleme Tarihi:

Vetolu Tütün Yasası, Sezere aynen iade
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2002 01:45

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye geri gönderdiği Tütün Yasası, Meclis Genel Kurulu'nda değiştirilmeden kabul edildi.

Yasa, tütün piyasasının rekabete açılmasını, TEKEL'in yeniden yapılandırılarak özelleştirilmesine olanak sağlanmasına ilişkin düzenlemeler öngörüyor.

TBMM Genel Kurulu'nda 20 Haziran 2001'de kabul edilen Tütün Yasası, Cumhurbaşkanı Sezer tarafından onaylanmayarak, bir daha görüşülmek üzere TBMM'ye gönderilmişti.

Sezer, onaylamama gerekçesini tütün üreticilerinin sorunlarını ‘çözümleyecek düzenlemeye yer verilmemesi’, ‘iç pazarın tümüyle yabancı sigara tekeline açılacağı’, ‘üreticilerin rekabet gücü yönünden sosyal bir sorun yaratacağı’ şeklinde açıklamıştı.

Anayasa, Cumhurbaşkanı‘nın, bir kez daha görüşülmek üzere TBMM’ye gönderdiği yasaların değiştirilmeden kabul edilmesi durumunda onaylamasını zorunlu kılıyor. Cumhurbaşkanı'nın bu şekilde yürürlüğe giren yasaların iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurma hakkı bulunuyor.

Yasa, tütün piyasasının rekabete açılmasını, TEKEL'in yeniden yapılandırılarak özelleştirilmesine olanak sağlanmasını öngörüyor. Buna göre, Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu ve kurumun karar organı Kurul oluşturulacak. Kurul, biri başkan ve biri başkan vekili olmak üzere 7 üyeden oluşacak. Kurulbaşkan ve üyeleri Maliye, Sağlık, Tarım ve Köyişleri Bakanlıkları ile Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlıkları, Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve TEKEL Genel Müdürlüğü'nün ilgilendirildiği bakanlığın önereceği ikişer aday arasından Bakanlar Kurulu'nca atanacak.

Düzenleme Kurulu, tütün ve alkol tüketiminden kaynaklanan kamusal,toplumsal ya da tıbbi nitelikteki her türlü zararlı etkileri önleyecekdüzenlemeleri yapacak ve bunlarla ilgili kararları alacak.

Üretici tütünleri, yazılı sözleşme esası veya açık artırma yöntemiyle alınıp, satılacak. Sözleşmeli üretimde tütün fiyatı üreticiile tüccar veya temsilcileri arasında varılan uzlaşmaya göre saptanacak.

Yazılı sözleşme dışındaki üretici tütünleri, açık artırma merkezlerinde açık artırma yöntemiyle alınıp, satılacak. Açık artırmaya başlangıç fiyatından başlanacak ve en yüksek fiyatı verene satılarak tescil edilecek.

Açık artırma başlangıç fiyatı, her kalite grad-randıman tütün içinson beş yılda Kurul‘ca seçilecek üç yılın ihraç fiyatı ortalamasının yüzde 50 eksiği olacak.

2002 yılı ve izleyen yıllarda tütün için destekleme alımı yapılmayacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!