Vestel'in bilim-kurgu ürünleri 99'da piyasada

Güncelleme Tarihi:

Vestelin bilim-kurgu ürünleri 99da piyasada
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 1998 00:00

Haberin Devamı

Vestel, ABD'de Silikon Vadisi'nde kurduğu merkezde hazırladığı yüksek teknoloji ürünlerini 1999 yılında piyasaya sürecek. Bunlar arasında, evdeki cihazları dünyanın heryerinden kontrol eden sistemler ve telefon konuşmalarını 10 kat ucuzlatan Internet telefonları da bulunuyor.

VESTEL, ‘‘bilgi cihazları’’ olarak adlandırdığı 2000'li yılların, yüksek teknoloji ürünleri ile herkesi şaşırtmaya hazırlanıyor. Bir süre önce Digital'ın Türkiye Genel Müdürü Şahin Tulga'yı ve Sony Electronics Fabrika Planlama Direktörü Teoman Buyan'ı kadrosuna katan Vestel, ABD'de Silikon Vadisi'nde kurduğu merkezde geliştirdiği bilim-kurgu ürünlerinin önemli bölümünü, 1999 yılında piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

Ürünler arasında, evdeki elektronik cihazları dünyanın heryerinden kontrol etmeyi sağlayan sistemler, uluslararası telefon konuşmalarını 10 kat ucuzlatan Internet telefonları, tablo gibi duvara asılabilen dev plazma televizyonlar ve girdiğiniz hipermarkette hangi ürünün nerede bulunduğunu bile gösteren uydusal pozisyon belirleme cihazları bulunuyor.

Vestel'in bugünkü faaliyet alanının, analog televizyon, analog uydu alıcısı olduğunu söyleyen Vestel Elektronik Başkan Yardımcısı, Vestel International Başkanı Şahin Tulga, ‘‘Fakat bizim yarın gelmek istediğimiz nokta herşeyin dijital olması. Bir tarafa kişisel bilgisayarı koyuyoruz ve biryerde bu üçünü birleştiriyoruz. Biz hedeflerimizi bu birleşme noktasına göre yaptık. Aşama aşama oraya geleceğiz.’’ dedi.

Bilgisayar sistemleri kategorisinin altında ‘‘bilgi cihazları’’ olarak adnaldırılan yeni bir kategorinin oluştuğuna dikkat çeken Tulga, şöyleb konuştu: ‘‘Bu kategorinin dünyada sahibi, lideri yok. Ve biz bu kategoride dünya lideri olmak istiyoruz. Bilgi cihazları kategorisinde faaliyetlerimiz var. Bir taraftan da analog televizyon faaliyetlerimiz var. Bu ikisi birleşecek ve dijital bir dünyaya hitap eden ürünler oluşacak. Biz ABD'deki ürün geliştirme merkezimizde bilgi cihazları geliştirmeye konsantre oluyoruz. İlk cihazımızı piyasaya çıkardık. Internet-TV diye bir cihaz. Internet-TV cihazının fonksiyonu, televizyonu bir görüntü birimi olarak kullanıp insanların Internet'te dolaşmasını sağlamaktı. ABD'de Comdex'te yeni jenerasyon cihazımızı sunacağız. Yeni jenerasyon cihazımızda aynı özellikler var. Bunun yayında, kullanıcı televizyonda bir pencere açabilecek ve bu pencerede televizyonu seyrederken, diğer bir pencerede de Internet'i kullanabilecek. Örneğin bir basketbol maçı seyrederken oyuna giren oyuncuyla ilgili bütün bilgilerini görebileceksiniz. Veya izledğiniz güzellik yarışmasında oylama yapabileceksiniz. Bu cihaz sayesinde telefon çaldığı zaman televizyonda telefonun çaldığını ve arayanın kim olduğunu görebiliyorsunuz. ’’

EV BİLGİSAYARI

Vestel'in 1999 yılında piyasaya sürmeyi planladığı yüksek teknoloji ürünleri arasında yeni bir ev bilgisayarı da bulunuyor. Fiyatı 500-600 dolar olması beklenen bu bilgisayarın en önemli özelliği, Windows, Windows CE ve Jun JavaOS gibi bilinen bütün işletim sistemlerini kullanabilmesi. Kullanıcılar, bu bilgisayarı monitöre para harcamadan evdeki televizyonlarına bağlayabilecekler.

Vestel'in yüksek teknolojilerinden biri ise, ‘‘ev bilgisayar ağı’’ olarak adlandırılan bir sistem. Elektrik kabloları, bilgisayar kabloları veya DECT adı verilen telsiz frekansını kullanarak çalışabilecek olan sistem sayesinde, evdeki tüm elektrikli cihazları, dünyanın bir ucundan bile yönetebileceksiniz. Örneğin, işten çıkmadan fırındaki yemeğinizi ısıtabileceksiniz. Vestel'in Internet Telefonu sayesinde ise, uluslararası telefon görüşmeleri 10 kat kadar ucuzlayabilecek. İlk versiyonu, üzerindeki sıvı kristal bir ekranla Internet bağlantısı ve elektronik posta imkanı veren ürünün sonraki versiyonlarında, kullanıcılar telefon konuşmalarını Internet üzerinden yapabilecekler.

Vestel'in yeni ürünleri

Evdeki cihazları, ev dışından yönetebilen sistemler.

Hem televizyon hem Internet'i aynı anda sunan Internet-TV.

Tablo gibi duvara asılabilen plazma televizyonlar.

10 kat ucuz görüşme sağlayan Internet telefonlar.

Uydusal yön bulma sistemleri.

Avuçiçi Internet ajandaları.

Artık kimse kaybolmayacak

VESTEL, 2000'li yılların başında, tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaya başlayan GPS adında uydusal pozisyon belirleme cihazlarını da üretmeye başlayacak. Bu ürünler sayesinde, dünyanın neresinde olursanız olun, özel radyo sinyalleri ile küçük bir ekranda bulunduğunuz yerin haritasını görebileceksiniz. Hatta bi sistem sayesinde, alışveriş için girdiğiniz hipermarkette hangi ürünün nerede olduğunu bile öğrenme şansınız olabilecek.

Fuarda Sony'den yönetici transferi

VESTEL, 1997 yılında ABD'de Las Vegas'ta katıldığı elektronik eşya fuarında, dünya devi Sony'den üst düzey transferi yapmayı başardı. Fuarda, Vestel standının karşısında bulunan Sony standını ziyaret eden Vestel yöneticileri, Sony Electronics'in Fabrika Planlama Direktörlüğü'ne kadar yükselmeyi başaran Türk yöneticisi Teoman Buyan ile tanıştılar. Buradaki görüşmeler sonrasında Buyan, Vestel Elektronik Genel Müdürü olarak çalışmaya başladı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!