Vergiden 500 trilyon ek gelir bekleniyor

Güncelleme Tarihi:

Vergiden 500 trilyon ek gelir bekleniyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

Maliye Bakanlığı yetkilileri, IMF görüşmelerine hazırlık toplantılarında vergi paketini de gündeme getirdi. Yetkililer, ‘‘Kurumsal düzenlemelerle birlikte paketten 1998'de 500 trilyon ek gelir bekliyoruz’’ dediler.

Maliye Bakanlığı'nın, yakında TBMM'ye sunulması beklenen vergi paketi ile kurumsal düzenlemelerin yanısıra, bu yıl için 500 trilyon lira ek gelir beklediği öğrenildi. Maliye Bakanlığı yetkilileri önceki gün yapılan ‘‘IMF'e hazırlık toplantıları’’nda vergi paketini anlatırken, paketin iddia edildiği gibi vergi kaybına yolaçmayacağını belirterek, aksine 500 trilyon liralık ek gelir beklediklerini söylediler.

IMF'le yapılacak görüşmelerde 4 katrilyon lira olarak belirlenen 1998 yılı bütçe açığının, bütçede yeralmayan bu ek gelirler ile birlikte aşağıya düşürüleceğinin belirtileceği öğrenildi.

Bilgi veren yetkililer, aslında 500 trilyon liralık ek gelirin tümünün pakete bağlı olmadığını, mevcut bütçe yasasına koydukları bazı maddelerin işletilmesi ile bu ek gelirin bir bölümünün zaten sağlanacağını söylediler.

Bütçe yasasında koydukları bir madde ile faiz stopajlarından bu yıl sağlanacak yaklaşık 600 trilyonluk ek gelirin tümüyle Maliye'ye kalacağını kaydeden yetkililer, buradan sağlanacak gelirin daha sonra mahsup edilecek bir gelir olması nedeniyle, bu gelirden belediyelere pay aktarılmayacağını söylediler.

Buradan yaklaşık 100 trilyonluk bir ek gelir beklenirken, yanısıra paketle birlikte 3 ayda bir kurumlar vergisi ödemesi uygulamasından da bu yıl içine çekilecek ek gelir olacağı belirtildi. Buradan önemli ölçüde gelir beklediklerini kaydeden yetkililer, pakette yeralan özel tüketim vergisinden de ek gelir bekliyorlar.

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) nin asıl olarak değişik adlar altında yeralan vergilerin biraraya toplanması olduğunu ve KDV'den yapılacak indirimlerin bir bölümünün ÖTV'ye ekleneceğini kaydeden yetkililer, bu arada çok küçük düzenlemeler yapılıp önemli miktarda ek gelir sağlama imkanı bulunduğunu da söylediler.

İŞLEM VERGİSİ

Bu arada paketin ilk metninde yeralıp, itirazlar üzerine çıkarılan borsa gelirlerinin beyannameye tabi tutulması uygulaması yerine pakete girecek olan ‘‘işlem vergisi’’nin de hemen gelir getireceği için bir ek gelir kapısı olacağı belirtildi.

Maliye Bakanlığı'nın buna ek olarak paketin uygulama girmesiyle birlikte vergi denetimlerinde sistem değişikliğine gideceği ve sağlanacak 500 trilyonluk ek gelirin yanısıra bu denetim sistemin değiştirilmesi ve defterdarlıklara oluşturulacak formlara göre denetim görevi verilmesiyle birlikte önemli ölçüde bir ek gelir daha sağlanacağını söylediler.

Enflasyon ahlaki çöküntü yaratıyor

MALİYE Bakanı Zekeriya Temizel, enflasyonu Türkiye'nin en büyük başbelası olarak nitelendirdi. Temizel, Eskişehir Ticaret Odası'nca düzenlenen 1996 yılının mali ve kurumlar vergisi rekortmenleri ile odada 30 yılını dolduran üyeler için düzenlenen törene katıldı. Törende vergi rekortmenleri ile 30 yılını dolduran üyelere plaketlerini veren Temizel, enflasyonla mücedele için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. Zekeriya Temizel, şöyle dedi: ‘‘Türkiye'nin

güçlü yapısının bile artık enflasyonun altından kalkamayacağı görüldü. Enflasyon toplumda ahlaki çöküntü yaratıyor. ’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!