Vergi, otodan tüp söktürüyor

Güncelleme Tarihi:

Vergi, otodan tüp söktürüyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2000 00:00

Haberin Devamı

Likit petrol gazı (LPG) kullanan otomobillerde motorlu taşıtlar vergisinin diğer otomobillere göre 0.5 ile 4 kat daha fazla artırılması, otogazlı özel araçları vurdu. Çok sayıda LPG'li araç sahibi, yüksek vergiden kurtulabilmek için otomobillerindeki tüpleri söktürmeye başladı.

Türkiye'de son yıllarda özellikle ticari taksilerin kullanmasıyla büyük rağbet gören LPG'nin bugün resmi olarak 200 bin otomobilde, gayri resmi olarak ise 800 bin ile 1 milyon otomobilde kullanıldığı tahmin ediliyor. 110 milyon lira ile 700 milyon lira arasında değişen fiyatlarla otomobillere takılan LPG kitleri için ödenen toplam tutarın 400 trilyon lira civarında olduğu belirtiliyor.

Devletin LPG'den sübvansiyonu kaldırıp, vergileri artırması, araçlardaki LPG tüplerinin sökülmesini gündeme getirdi. Bu durumda, toplam 400 trilyon lira harcanarak araçlara takılan LPG tüplerinin büyük bölümü hurdaya çıkacak.

Yeni düzenlemeye göre, 2001 yılında 1 yaşındaki bir LPG'li özel aracın motorlu taşıt vergisi 1 milyar lirayı bulacak. Bu durumda aracını 400-500 milyon liraya LPG'li yapanlar, bunları hurda fiyatına satmak zorunda kalacak.

BP Otogaz Satış Koordinatörü Sinan Doğaner, yeni vergilerle birlikte pazarın duracağını belirterek, ‘‘Türkiye'de LPG tüketimi yıllık 1.3-1.4 milyon ton arasında değişiyor. Biz önümüzdeki yıl tüketimin yüzde 10-15 artacağını düşünüyorduk. Ancak yeni düzenlemerle tüketimin belirli bir seviyede kalacak’’dedi.

Türkiye'de LPG'nin makro bir durum yarattığını belirten Doğaner, Türkiye'deki LPG'nin yüzde 85'inin ithal edildiğini söyledi. Otogazın ithal edildiği için sübvansiyon uygulandığını söyleyen Doğaner, ‘‘Ancak bu sübvansiyon kalkıyor ve LPG fiyatları diğer akaryakıt ürünleriyle aynı seviyelere gelecek. Birde buna yeni vergiler eklenince yılda 15 bin kilometreden az otomobil kullanan kişilerin hiç bir avantajı kalmayacak’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!