Vergi numarası için tebliğleri bekleyin

Güncelleme Tarihi:

Vergi numarası için tebliğleri bekleyin
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

Gelirler Genel Müdürü Nevzat Saygılıoğlu, ‘‘Yasa yürürlüğe girdi, ama vergi kimlik numarası için bayramdan sonra bir takvim çıkaracağız. Bu takvim çerçevesinde uygulama başlayacak. Kimse telaşlanmasın’’ dedi.

Vergi kimlik numarası alma zorunluluğu getiren yasa dünkü Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yasayla birlikte, ‘‘vergide numaralı hayat’’ resmen başlamış oldu. Ancak, uygulamanın uzun bayram tatili sonrasında Maliye Bakanlığı tarafından çıkarılacak bir takvim çerçevesinde başlayacağı belirtildi.

Konuyla ilgili Hürriyet'in sorularını yanıtlayan Gelirler Genel Müdürü Nevzat Saygılıoğlu, yasanın yayımı tarihinde yürürlüğe gireceği hükmüne karşılık, yasanın 4. maddesi ile uygulama süresini tesbit etme, uygulama usul ve esaslarını belirleme konusunda Maliye Bakanlığı'na yetki verildiğini bildirdi.

Bayram ertesinde, kimlik numarasının zorunlu olarak uygulamaya girmeyeceğini kaydeden Saygılıoğlu, bayram sonrasında konuyla ilgili kurumlarla teker teker görüşüp, uygulama tarihlerini, usul ve esasları tartışıp, tarihleri daha sonra saptayacaklarını söyledi.

TEK TEK GÖRÜŞÜLECEK

Bazı kurumların uygulamada sorunlar çıkacağına ilişkin endişeler taşıdıklarını, bunları kendilerine bildirdiklerini hatırlatan Saygılıoğlu, Bankalar Birliği, Sermaye Piyasası Kurulu, noterler gibi uygulamayı yapacak olan kurumlarla teker teker görüşüleceğini söyledi.

‘‘Mühim olan yasanın biran önce çıkması idi’’ diyen Saygılıoğlu, hata yapmamak için uygulama esas ve tarihlerini belirlemek için çok acele etmeyeceklerini söyledi.

İşlemlerin niteliklerine göre örneğin çeşitli bankacılık işlemleri için ayrı ayrı uygulama tarihleri belirlenebileceğini kaydeden Saygılıoğlu, çek, havale gibi kimlik numarası zorunlu hale getirilen bankacılık işlemleri için de ‘‘belli bir miktarın üzerindeki işlemler’’ için uygulama zorunluluğu saptayabileceklerini söyledi. belirleyecekleri miktarın altında kalan işlemler için vergi kimlik numarası bildirim zorunluluğunda istisna sağlanabileceğini kaydeden Saygılıoğlu, ya da miktarlara göre ayrı geçiş tarihleri belirlenebileceğini de söyledi.

Saygılıoğlu'nun verdiği bilgilere göre; bankaların bazı çek ve havale işlemleri için bildirdikleri sakıncalar ile bazı milletvekillerinin yine vergiyle ilgisi olmayan vatandaşların kimlik numarası ile zora sokulması yönündeki eleştirileri de giderilmiş olacak.

Hangi işlemlerde numara istenecek?

Noterde belge düzenlenirken

İcra ve iflas işlemlerinde

Tapu işlemlerinde

Çekle ödeme yapılırken

Bankadaki her işlemde

Pasaport alınırken

Posta havale işlemlerinde

Döviz alım satımında

Otomobil alım satımında

Gayrimenkul alım satımında

Sahte numara verene hapis cezası var

Vergi kimlik numarasının yaygınlaştırılmasını öngören kanun dünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Kanuna göre, kamu idare ve müeseseleri ile diğer gerçek ve tüzel kişiler, Maliye Bakanlığı'nca belirlenecek işlemlerin yapılması sırasında, bu işlemlere taraf olan gerçek ve tüzel kişilerin vergi kimlik numaralarını tespit etmek ve bu işlemlere ilişkin belge, hesap ve kayıtlarında vergi kimlik numaralarına da yer vermek zorundalar. Vergi kimlik numarası olmayanların bu işlemleri yapılmayacak.

Özel kanunlar veya bu kanun hükümleri uyarınca Maliye Bakanlığı tarafından getirilen vergi kimlik numarasını tespit etmek, belge, hesap ve kayıtlarda göstermek zorunluluğuna uymayanlar hakkında, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 353. maddesinin 7. bendinde yazılı özel usulsüzlük cezası kesilecek. Bu kişiler hakkında ayrıca, özel kanunlarda daha ağır bir ceza öngörülmediği takdirde, 3 aydan bir yıla kadar hapis cezasına hükmolunacak.

Kanuna aykırı olarak vergi kimlik numaralarını gizleyen veya bu konuda gerçeğe aykırı beyanda bulunan, sahte veya yanıltıcı belgeler ibraz eden gerçek ve tüzel kişiler hakkında ise 3 aydan 10 aya kadar hapis cezası uygulanacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!