Vergi cennetine gidene ’yaklaşık vergi’

Güncelleme Tarihi:

Vergi cennetine gidene ’yaklaşık vergi’
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2006 00:00

Kurumlar Vergisi oranını yüzde 30’dan yüzde 20’ye indirirken, yatırım indirimi uygulamasını kaldıran yasa tasarısı dün TBMM’ye sunuldu.

Toplam 38 maddeden oluşan tasarıyla mevcut yasa tamamen yenilenirken, vergi mevzuatı dışındaki yasalarda yer alan vergi istisnaları kaldırılıyor. Tasarı yasalaştığında, farklı kanunlarda yer alan Kurumlar Vergisi’ne ilişkin bütün muafiyet istisna ve indirimler kaldırılacak. Kurumlar Vergisi indirim, muafiyet ve istisnaları, sadece Kurumlar Vergisi, Gelir Vergisi ve Vergi Usul yasalarına ekleme yapılarak gerçekleştirilebilecek. Tasarının getirdiği en önemli yeniliklerden birisi de Vergi Cenneti adalarıyla ilgili düzenleme oldu. Bu adaların, Türkiye’deki vergi matrahını düşürmek amacıyla kullanılmasını engellemek amacıyla, bu adalardaki kurumlara yapılan her türlü ödemeler üzerinden, Türkiye’deki kurum kazançlarının taşıdığı vergi yüküne yaklaşık bir vergi kesintisi yapılacak. "Zararlı vergi rekabeti uygulayan ülkeler" olarak tanımlanan ülkelerde yerleşik kurumlara ve tam mükellef kurumlara ait işyeri ve temsilcilere yapılacak her türlü ödeme kapsama alınıyor. Ancak emsaline uygun fiyatlarla satın alınan mal ve iştirak hisseleri için yapılan ödemeler ile kredi ana para ve kár payı ödemeleri üzerinden vergi kesintisi yapılmayacak.

MORTGAGE’A İSTİSNA:

Menkul kıymetler yatırım fonları ile menkul kıymetler yatırım ortaklıklarının, portföy işletmeciliğinden doğan kazançları, girişim sermayesi ve gayrimenkul yatırım fonları veya ortaklıklarının, emeklilik yatırım fonlarının kazançları konut finansmanı fonları ile varlık finansmanı fonlarının kazançları, kurumlar vergisinden istisna tutuluyor.

ÖRTÜLÜ SERMAYE DEĞİŞİYOR:

Yapılan düzenleme ile "örtülü sermaye" uygulamasında ki bazı belirsizlikler ve anlaşmazlıklara neden olan hükümler, açıklığa kavuşturuluyor. Yapılan değişiklikle, örtülü sermaye uygulamasında borç/özkaynak oranı, ilişkili kişi ve özsermaye tanımlarına açıklık getirilerek, objektif kriterlere bağlanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!