Vehbi Koç'un vasiyeti yerine geliyor

Güncelleme Tarihi:

Vehbi Koçun vasiyeti yerine geliyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2002 12:52

Koç Topluluğu'nun kurucusu Vehbi Koç'un vasiyeti niteliğindeki Vehbi Koç Ödülü, 30 Mayıs'ta kültür alanında ''Kültürel ve Tarihi Miras'' başlığıyla sahibini bulacak.

Haberin Devamı

Parasal ödülü 100 milyar lira olan ödülü kazanan geçen yıl Aralık ayında belirlenmesine karşın, sır gibi saklanan bu isim, Topluluğun kuruluş yıldönümünde yapılacak ödül gecesi açıklanacak.

Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Semahat Arsel, Koç Holding'te ödülün tanıtımı amacıyla basın toplantısı düzenledi.Â

Kurucu Vehbi Koç'un ailesine ve çalışanlarına bıraktığı en büyük servetin Koç isminin şerefi ve toplumsal sorumluluğa duyarlılık olduğunu vurgulayan Arsel, ''Şimdi bu servet Vehbi Koç Ödülüyle taçlandırılacaktır'' dedi.

Vehbi Koç'un son yıllarında vefatından sonra hatırlanmayacağı kaygısına düştüğünü, kendi adına verilecek uluslararası bir ödül arzu ettiğini belirten Arsel, ''Bizler evlatları olarak kaygısının yersiz olduğunu anlatmaya çalıştık, uluslararası ödül yerine Harvard Üniversitesi'nde Türk Dili ve Kültürü Vehbi Koç Kürsüsü kurulmasına ve ödülün ülkemize dönük olmasına ikna ettik'' diye konuştu.

Haberin Devamı

Vehbi Koç'un 1936 yılında genç  bir iÅŸadamı olarak ilk bağışını Atatürk'ün arzusu üzerine Türk Hava Kurumu'na yaptığını, Atatürk'ün de kendisini THK'yı simgeleyen bir uçak ve etrafında ay yıldız bulunan pırlantalı bir takıyla ödülendirdiÄŸini anlatan Arsel, Vehbi Koç'un yaÅŸamı boyunca toplumsal katkıya büyük önem verdiÄŸini, sosyal sorunların çözümünde her vatandaÅŸa görev düştüğünü savunduÄŸunu söyledi.Â

Koç'un, Türkiye'nin kalkınabilmesi için en önemli desteğin eğitim sağlık ve kültür alanlarında yapılması gerektiğine inandığını, Vehbi Koç Vakfı'nı da bu alanlara yönlendirdiğini hatırlatan Arsel, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Vehbi Koç Vakfı'nın ana felsefesi nicelikten ziyade niteliktir. Vehbi bey, vakfın tüm hizmetlerinde Türk insanına en mükemmeli vermek çabasındaydı, bugün vakfımızın çağdaş ve örnek kuruluş olarak takdir edilmesinin nedeni Vehbi Koç'un başlattığı mükemmeliyet merkezi olma zihniyetidir.

Hiç bir zaman vasat iş yapmak istemezdi. Her konuyu derinliğine araştırır en iyisini en mükemmelini uygulamaya çalışırdı. Hayatı boyunca yaptığı işler in hiç ödül beklemedi. En büyük zevki Türk kamuoyunun takdirinden alırdı, (Türk milleti doğru iş yapana destek olur) derdi.

Haberin Devamı

Bizler bir anlamda Vehbi Koç'un vasiyeti olan bu ödülün, onun ideallerinin hayata geçirilmesinde önemli bir basamak oluşturacağına inandık.''

PARASAL ÖDÜL 100 MİLYAR LİRA
 
İlk ödülü bu yıl vermeyi kararlaştırdıklarını belirten Semahat Arsel, ''Vehbi Koç'un Ödülü'nün elbetteki çok büyük manevi değeri vardır ancak biz ödülün yalnızca simgesel boyutta kalmamasını ve ödüllendirilen çalışmaların gelişmesine olanak verecek maddi imkanı sağlamayı da arzu ettik.

Bu nedenle ödülün parasal tutarını Türkiye'de benzeri olmayan bir düzeye yükselttik. Başarılı kişi ve kuruluşa Vehbi Koç Ödülü heykelciğinin yanı sıra  100 milyar lira olarak belirlenen parasal ödülü de takdim edeceğiz'' dedi.

Haberin Devamı

Arsel, Vehbi Koç'un saÄŸlığında bu ödül fikrini oluÅŸturduÄŸunu, tasarladığını vakfın bu konuda çalışmasını saÄŸladığını, ayrıca ödülle ilgili ayrı bir fonu da vakfa bağışladığını vurguladı.Â

Semahat Arsel, ''Vehbi Koç bizlerden biriydi. Bizlerden farklı yönü kendi ömründen çok uzun idealleri olmasıydı. Bu kubbede arzu ettiği gibi kalıcı bir seda bıraktı. Başta hedef ve ilkeleri Koç ismiyle kurduğu kurumlar vakıflar ve eğitimi ön plana almasıyla her zaman hatırlanacaktır'' diye konuştu.

VAKIF, AVRUPA ÇAPINDA BÜYÜKLÜKTE
 
Vehbi Koç Vakfı Genel Müdürü Erdal Yıldırım da, vakfın 500 milyon dolarlık malvarlığıyla Avrupa'da ilk 25-30, ABD'de ise ilk 100 vakıf arasında yer alabilecek büyüklükte olduğunu hatırlattı.

Haberin Devamı

Ödülün parasal tutarını, reel olarak her yıl bu seviyede tutmaya çalışacaklarını dile getiren Yıldırım, Vehbi Koç Ödülü'nün geçtiğimiz yılın Aralık ayında kime verileceğinin belirlendiğini ve bugüne kadar sır olarak tutulduğunu söyledi.

Yıldırım, önümüzdeki yıl ödül alanının büyük olasılıkla eğitim olacağını bunun da önümüzdeki günlerde vakıf yönetim kurulu tarafından belirleneceğini anlattı.
  Â
BaÅŸvuruda bulunulamayan ve aday gösterilemeyen ödül, baÅŸarılı kiÅŸiye da kuruma veriliyor.Â
  Â
5 kişiden oluşan seçici kurul tarafından belirlenen adaylar arasında ödül kazanan kişi ya da kurum, Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu'nca belirleniyor.
  Â
Bu yılki ödülün seçici kurulu Prof.Dr.Talat Halman başkanlığında, Prof. Haluk Abbasoğlu, Prof. Halil İnalcık, Prof. Emre Kongar ve Prof.İlber Ortaylı'dan oluştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!