Ve dolar yeniden 2 TL'yi gördü

Güncelleme Tarihi:

Ve dolar yeniden 2 TLyi gördü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2013 11:22

Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) Ekim toplantısının ardından uluslararası piyasalarda güçlenen dolar TL karşısında da yaklaşık 1 ay sonra tekrar 2 TL'yi gördü.

Haberin Devamı

Amerikan Merkez Bankası Fed'in Para Politikası Kurulu toplantısından sonra uluslararası piyasalarda yükselen dolar TL karşısında son 1 ayın en yükseğine çıktı. dolar 2 lira seviyesini aşarak yaklaşık 1 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Dolar şu dakikalarda 2.0020 TL'den işlem görüyor.

DOLAR GÜÇLENİYOR
Fed'in Ekim toplantısının ardından varlık alımlarını azaltacağı yönünde işaretler yeniden güçlenmişti. Piyasa uzmanları Fed'in Mart 2014'te varlık azaltımına gideceğini tahmin ederken Fed kararlarında buna yönelik işaret çıkmamasıyla dolar dünyada diğer para birimleri karşısında yükselişe geçti.

Euro/dolar paritesi birkaç gün önce 1.38 seviyelerindeyken doların güçlenmesiyle şu dakikalarda 1.3529 seviyesinde bulunuyor.

FED ETKİLİ OLDU

Acar Yatırım Araştırma Müdürü Zeynel Balcı dolardaki yükselişin ana faktörü olarak Fed'in kararlarını gösterdi. Zeynel Balcı "Bu çıkış devam edebili.r 1.99 TL'nin üzerinde kaldığı sürece dolarda yukarı yönde beklemek gererkir. Kısa vadede 2.02 TL seviyesi dikkat çekiyor. 2.04 TL ise direnç seviyesi. Dolarda görüntü Fed toplantısından sonra değişti. Fed varlık azaltımı için takvime vurgu yapmayınca "Aralık'ta varlık alımlarına azaltıma gider mi" sorularına yol açtı. Bununla birlikte sermaye piyasalarında da kar satışları geldi. Merkez Bankası Başçı'nın 1.92 TL açıklamasına 'varsayım' demesi de etkili oldu. Ama asıl sebep Fed oldu." dedi.

Haberin Devamı

BORSADA DÜŞÜŞ SÜRÜYOR
Öte yandan iki gün önce 80 bin puanın üzerini gören borsada Fed toplantısı ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın "ek parasal sıkılaştırmaya gidebiliriz" açıklamaları ve 2013 yılsonu enflasyon tahminini yüzde 6,8'e yükseltmesiyle gerçekleşen düşüş sürüyor. Dün yüzde 1.5'un üzerinde değer kaybeden borsada bugün yüzde 0,56 kayıpla 77 bin 188 puana geriledi.

"GLOBAL BORSALARDA DÜZELTME VAR"
Odea Bank Strateji ve Araştırmadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Serkan Özcan global borsalarda yaşanan fiyat düzeltmelerinin BİST 100'de de etkili olduğunu belirtti. Özcan "Bu doğrultuda hem dünya genelinde hem Türkiye’de borsalarda değer kayıpları gözleniyor. Türkiye’de bankaların ilave satış yemesinin bir diğer nedeni olarak da, bankalara getirilen makroihtiyati önlemlerin karlılık ve büyüme üzerinde baskı oluşturmasının etkili olduğunu düşünülebilir." diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!