Ve Borsa 2000'in altında

Güncelleme Tarihi:

Ve Borsa 2000in altında
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 1998 00:00

Haberin Devamı

Global ekonomik krizin etkilerinin yeni Vergi Yasası ile birleşmesi sonucu uzun süredir kan kaybeden Borsa'da endeks, dün 2 bin puanın da altına indi. Hisseler ortalama yüzde 8.4 oranında değer kaybederken Borsa endeksi de 13 ay önceki seviyesine geriledi.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) dün tarihi bir düşüş daha yaşandı ve borsa endeksi 27 Ağustos 1997 yılından bu yana en düşük değeri olan bin 948 puana geriledi. Endeks 27 Ağustos 1997 tarihinde bin 925 puandan kapanmıştı. Borsa endeksi dün 178 puan birden kayıpla, psikoloji sınır olarak kabul edilen 2000 puanın da altına indi. Hisseler ortalama yüzde 8.4 oranında geriledi. Günlük işlem hacmi ise 30 trilyon lirada kaldı.

70 SENTE DÜŞTÜ

Borsa endeksi dünkü kapanış itibariyle dolar bazında tam 70 sente düşmüş durumda. Endeks en son 16 Temmuz 1998 tarihinde 4 bin 530 puanla tarihi zirvesine ulaşmıştı. Endeksin dünkü bin 928 puanlık kapanışı dikkate alındığında borsa son iki ay içinde tam 2 bin 582 puan birden düşüş kaydetmiş durumda. Yine son iki aylık süreçte hisselerin ortalama değer kaybı ise yüzde 57'yi buluyor. Borsadaki son düşüşlerin artık yurtdışındaki gelişmelerden ziyade içerdeki seçim belirsizliği ve özellikle hisse senetlerinin vergilendirilmesinin yarattığı endişelerden kaynaklandığına dikkat çekiliyor.

DÜŞÜŞ SÜREBİLİR

Borsada gelecek yıl başından itibaren başlayacak vergileme nedeniyle satış yapan yatırımcıların satışlarını önünümüzdeki günlerde de sürdürmesi ve İMKB Endeksi'nin biraz daha aşağılara gerilemesi bekleniyor.

Borsa dün sabah satışlarla açıldı ve endeks ilk seansta, psikolojik sınır olarak kabul edilen 2000 puanın da altına indi. Güne 2 bin 113 puandan satışlarla başlayan İMKB Bileşik Endeksi birinci seansın sonunda 149 puanlık düşüşle 1977 puana geriledi. Hisse senetleri ilk seansın sonunda ortalama yüzde 7 değer kaybetti. Birinci seansta yoğun satışlara karşın işlem hacmi 17 trilyon lira olarak gerçekleşti.

İkinci seans da satışlarla açıldı. Endeks ikinci seansta birara 1972 puandan yoğun satışlarla başladı. Hacimsiz bir düşüş sergileyen endeks, yabancı satışlarıyla 1933 puan seviyesine kadar geriledi. Borsa ikinci seansın sonunda, ilk seansa göre 29 puan azalarak, 1948 puana geriledi. Hisse senetleri ise ikinci seansta ortalama yüzde 1.48 oranında değer kaybetti.

İkinci seansta işlem hacmi ilk seansa göre biraz daha azalarak, 13 trilyon lira olarak gerçekleşti. Bu rakam, son haftalarda tek seansta gerçekleşen en düşük hacim olarak nitelendiriliyor. Yaklaşık 280 şirket hissesinin işlem gördüğü borsada, işlemler neredeyse durma noktasına gelmiş durumda. Dün her iki seansta da, alım satım işlemlerinin iki üç dakika aralıklarla gerçekleştiği gözlendi.

Borsacılar işlem vergisi istiyor

Borsada düşüş çığrından çıkmıştır. Bunun nedeni de dış piyasalardaki gelişmelerin yanısıra yeni yasa ile borsaya getirilen vergi uygulamasıdır. Maliye Bakanı Zekereyia Temizel, borsaya getirilen vergi uygulamasının piyasayı çok fazla olumsuz etkilemeyeceğini, bu yüzden de vergilendirme konusunda değişiklik düşünmediklerini söylüyor. Piyasa ise bunun tam tersini, yeni vergi vergi yasasının borsayı olumsuz etkilediğine inanıyor. Yeni vergi yasasının çıkmasından bu yana geçen iki aylık sürede İMKB'de başlayan düşüş, bu hafta başı itibariyle tam bir çöküşe dönmüş durumda. Borsanın son iki aylık değer kaybı yüzde 60'ı buluyor. Sonuçta piyasa, Bakan Temizel'in söylediklerinden farklı bir trend sergiliyor. Bu yüzden ‘‘vergi konusunda değişiklik yapmayacağız’’ diyerek direnmek yerine, orta noktada buluşmak, en akılcı yol gibi gözüküyor. Borsacılar da vergi verilmesini istiyorlar. Fakat borsacılar, yasada öngörüldüğü gibi bürokratik yöntem yerine, doğrudan İMKB'de yapılan alım-satım işlemleri üzerinden (stopaj) alınmasını öneriyorlar. Borsacıların bu önerisinin, Başbakan Mesut Yılmaz'a da ulaştırıldığı ve Maliye Bakanlığı yetkililerinin de olumlu görüş bildirmesi halinde, kabul görebileceği konuşuluyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!