Vasıfsız elemanın maliyeti 850 dolar... İhracatçılar maaş zamlarının piyasada dengeleri bozduğunu, kendilerinin de zorlandığını söyledi

Güncelleme Tarihi:

Vasıfsız elemanın maliyeti 850 dolar... İhracatçılar maaş zamlarının piyasada dengeleri bozduğunu, kendilerinin de zorlandığını söyledi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2024 07:00

“Acı çekmeden bazı şeyler düzelmiyor” diyen TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Ücret artışları bu kadar yapılmamalıydı. Her maaş zammı piyasada dengeleri bozdu. Şu an en vasıfsız elemanı çalıştırmanın maliyeti 850 dolar. İhracatçının bu seviyede dünya ile rekabet etmesi mümkün değil. Asgari ücrette ikinci zammı konuşmamamız lazım” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2024’te toplam 402 milyar dolarlık  mal ve hizmet ihracatı için yol haritasını oluşturdu. Bu kapsamda Cumhuriyetin ikinci yüz yılına da rekorla başlamayı hedefleyen TİM, 2024’te ağırlıklı olarak ABD, Çin, Hindistan gibi büyük pazarlara odaklanacak.  Dün İstanbul’da gazetecilerle bir araya gelen TİM Başkanı Mustafa Gültepe’nin öne çıkardığı konu başlıklarının arasında asgari ücret ve güncel kur seviyesi vardı.

ARA ZAM NE OLACAK

İhracatçıların sık sık vurgu yaptığı bu konuya yeniden değinen Gültepe, “Ücret artışları bu kadar fazla yapılmamalıydı. Yapılan her maaş zammı piyasada dengeyi bozdu. Şu an en vasıfsız elemanı çalıştırmanın maliyeti 850 dolar. İhracatçının bu seviyede dünya ile rekabet etmesi mümkün değil. Üreticilerin daha fazla sıkıntıya girmemesi için asgari ücrette ikinci zammı konuşmamamız lazım. Acı çekmeden bazı şeyler olmuyor. Bu konuda daha kontrollü olmalıyız. Zaten insanlar da mutsuz. “Bizim maaşımız artmasın ama enflasyon da artmasın” diyorlar. Yapılan her maaş zammı da etiketlere yansıyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Doların Türk Lirası karşısında geldiği seviyenin ihracatçılar için oldukça yetersiz olduğunu söyleyen Mustafa Gültepe, sözlerine şöyle devam etti:

‘BİZE GÖRE DOLAR DÜŞÜK SEVİYEDE’

“Şu an doların ücretlerdeki artışı yakalaması lazım. Aydan aya artarak 40 lira seviyesini görür diye düşünüyorum. Dünyada talep düşerken biz pahalı kaldık. Rekabetçiliğimiz azaldı. Bunda kurun düşük kalması oldukça önemli bir etken. Bizden alım yapan ülkeler başka pazarlara kaydı. Maliyet artışları ile kur artışları paralel olmalı. İhracatta hedeflerin tutması için bu yönde ekonomik politikalara ağırlık verilmeli.”

Vasıfsız elemanın maliyeti 850 dolar... İhracatçılar maaş zamlarının piyasada dengeleri bozduğunu, kendilerinin de zorlandığını söyledi

Mustafa Gültepe

GEÇEN YIL 13 SEKTÖR EKSİ YAZDI

TÜRKİYE’nin 27 ihracatçı sektörünün olduğunu hatırlatan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “2023’te dünya ekonomisinin daralmasına, çok büyük bir deprem felaketi yaşamamıza ve etrafımızda savaşların eksik olmamasına rağmen iyi bir ihracat performansı gösterdiğimizi düşünüyorum. 27 sektörden 14 sektörümüz artı yazarken 13 sektörümüz ise eksi yazdı. Emek yoğun sektörlerimiz maliyetlerin yüksekdiği bu dönemde fiyat tutturmakta zorlandı” dedi.

Haberin Devamı

‘DOLAR ARTSAYDI FARKLI OLURDU’

Çok sayıda sektörde istihdam kayıpları yaşandığını ve önümüzdeki dönemde bir miktar daha yaşanacağını belirten Gültepe, sözlerine şunları ekledi: “Dolar da maliyetler kadar artsaydı bugün böyle olmazdı. Tekstilde 200 binden fazla istihdam kaybı var. Oysa dünyada talep daralırken biz de ekonomi politikalarımızı bu yönde devam ettirseydik belki 200 bin artı istihdamı konuşacaktık. Önümüzdeki dönemde de ekonomi politikalarında bu hassasiyetin olmasını istiyoruz.” 

BAHAR AYLARI İLE TOPARLANMA

2024 yılının ilk aylarında ihracatçının zorlanmaya devam edeceğini ifade eden Mustafa Gültepe, “Ancak bahar ayları ve sonrasında  dünyadaki ekonomik talebin artmaya başlaması ile birlikte ihracat ortamının da iyileşeceğini düşünüyoruz. 2023 yılında ihracatçılarımız tam 40 kere dünyanın etrafını dolaşacak kadar mesafe katetti. Alım heyetleri, fuarlar ve organizasyonlarla Türk ürünlerini dünya pazarlarına ulaştırdı. 2024 yılında bunun daha fazlasını yapacağız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!