Varantların hacmi 5 yılda 25 milyar lirayı aştı

Güncelleme Tarihi:

Varantların hacmi 5 yılda 25 milyar lirayı aştı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2015 15:08

2010 yılında Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlayan varantların hacmi prim olarak 5 yılda 25 milyar TL’yi aştı.

Haberin Devamı

Türkiye’de yerli yatırımcının yoğun ilgi gösterdiği varantlara yatırım yapanların yüzde 63’ü 40 yaşın altında. 2010 yılında Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlayan varantların 5. yılı için Deutsche Bank ve İş Yatırım’ın ev sahipliğinde düzenlenen resepsiyonda Türkiye sermaye ve finans piyasalarının ileri gelen isimleri bir araya geldi.

Törende konuşan Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç varant piyasasının Türkiye’deki yükselişinden duydukları memnuniyeti belirterek: “Özellikle belirtmek istiyorum ki varantlar Borsa İstanbul’un tarafından üretilen değil ihraççı kuruluşların kendilerinin piyasadaki ihtiyacı ve talebi görerek çıkarttıkları ve kendiliğinden piyasa yapıcılığına soyundukları bir ürün olması nedeniyle daha farklı ve takdir edilmesi gereken bir çalışma. Bu yüzden beş yılı geride bırakırken varant çalışmasını çok ciddi bir başarı hikayesi olarak görüyoruz. Deutsche Bank ve İş Yatırım hem ihraççı firma hem de piyasa yapıcı olarak ve insiyatif alarak ellerini taşın altına koydular.”

Haberin Devamı

Resepsiyonda konuşma yapan Türkiye’nin ilk varant ihraççısı Deutsche Bank Yönetici Direktörü Roger Koep “Deutsche Bank olarak bu pazarın bir parçası ve kurucusu olmaktan büyük gurur duyuyoruz. Bugünlere 4 yıl boyunca süren yoğun çalışmaların neticesinde geldik. İlk günden bu yana 5.300’ün üzerinde ürün piyasaya gelirken, günlük itibari işlem hacmi ortalama 1 milyon ile 1.5 milyon TL arasına yükseldi.”Varantların 5 yıl içerisinde 25 milyar likidite ve 5 bini aşan ihraç sayısıyla geldiği noktada çok başarılı bulduklarını ifade eden İş yatırım Genel Müdürü Erdal Aral: “Varantların en önemli etkisinin finansal piyasalara kazandırdığı derinlik olduğunu düşünüyoruz. 25 milyarlık hacmin, üst piyasalarda yapılan karşılayıcı işlemleriyle birlikte değerlendirildiğinde, sermaye piyasalarına ayrı bir derinlik kattığını görüyoruz. Buna ek olarak son dönemde yapılan yasal düzenlemelerle sermaye piyasalarımız hızlı bir atak içinde. Bunun daha da ivme kazanacağını düşünüyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!