Vakıfbank kendini yargılayan hakimin kızını işe almış

Güncelleme Tarihi:

Vakıfbank kendini yargılayan hakimin kızını işe almış
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

Vakıfbank'la ilgili skandallar giderek büyüyor. Fehmi Gültekin'in genel müdürlüğü döneminde, banka aleyhine açılan bir davada, ‘‘harç eksikliği’’ nedeniyle davayı Vakıfbank lehine sonuçlandıran hakimin kızının bankanın hukuk servisinde işe başlatıldığı ortaya çıktı. Adalet Bakanlığı hakim hakkında soruşturma açarken, banka Teftiş Kurulu'da inceleme başlattı.

Vakıfbank'ta Fehmi Gültekin'in Genel Müdürlüğü döneminde kömür ticareti amacıyla kurulan Vak-Bel aleyhine açılan davada, hakimin kızının bankada işe başlatıldığı, bundan dört ay sonra da davanın ‘harç eksikliği’ gerekçesiyle Vakıfbank lehine düştüğü ortaya çıktı.

Hürriyet, ‘vergi ve karapara cenneti’ Cayman Adaları'nda kömür ticareti amacıyla şirket kurduran Vakıfbank-Vakbel'de, gerçekleşen tartışmalı işlemlerde çarpıcı bir gerçeğin daha belgelerini ele geçirdi. Bu belgelere göre olaylar şöyle bir gelişim çizgisi izledi:

Güney Afrika'da maden işleterek Belko'ya kömür satan Haldun Erdavran'ın sahibi olduğu ERN şirketinin, Vakıfbank ve Belko'ya olan borçlarının ödenmesini sağlamak amacıyla kurulan Vak-Bel'de kuruluş protokolü tek nüsha olarak hazırlandı.

Refahyol'un iktidara gelmesiyle RP'ye bağlanan Vakıfbank'ın yönetimi, Haldun Erdavran'a noter kanalıyla bir ihtarname çekerek protokolün varlığını inkar etti. Erdavran, bunun üzerine Ankara 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne başvurarak, Belko'daki yüzde 40 hissenin, rızası olmadan satılabileceği kuşkusunu dile getirerek, ihtiyati tedbir talebinde bulundu.

Mahkeme bu talebi kabul ederek, Vak-Bel'deki Belko hisselerine ihtiyati tedbir konulmasına karar verdi. Erdavran, 30 Mayıs 1997'de aynı mahkemeye inkar edilen protokolün gerçekte varolduğunu kanıtlamak amacıyla dava açtı. Erdavran dava dilekçesine, dönemin genel Müdür Fehmi Gültekin'in inkar ettiği protokolün bir örneği ile mahkemelik olduğu Belko'ya borcunun olmadığına ilişkin mahkeme kararlarını sundu.

Ankara 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'deki bu dava sürerken sürpriz bir gelişme oldu ve davayı yürüten mahkeme başkanı Aydemir Ersoy'un kızı Serpil Betül Ersoy, Vakıfbank İç Anadolu Hukuk Müdürlüğü'nde işe alındı.

Hakimin kızı işe alındıktan 10 gün sonra, yani 22 Eylül 1997 tarihinde, Vakıfbank Teftiş Kurulu Başkanı Mustafa Akın bir rapor hazırladı. Dönemin genel müdürü Hasan Kılavuz'un isteğiyle hazırlanan raporda, sözkonusu dava için, ‘davanın, davalılar lehine gelişeceği ve sonuçlanacağı kanaatine varılmıştır’ ifadesi dikkat çekti.

HAKİME SORUŞTURMA

Kızı, Vakıfbank'ta işe başlayan Mahkeme Başkanı Aydemir Ersoy, 26 Mart 1998 tarihinde davayı ‘harç eksikliği’ sebebiyle düşürdü. Karar aşamasına gelmiş bir davada, önceden haber vermeden böyle bir gerekçeyle davanın düşürülmesi üzerine, davacı Haldun Erdavran, şikayetçi oldu.

Adalet Bakanlığı, Mahkeme Başkanı Aydemir Ersoy hakkında soruşturma başlatırken, ‘dava lehimize sonuçlanacaktır’ diye rapor yazan Teftiş Kurulu Başkanı Mustafa Akın da Vakıfbank Genel Müdür yardımcılığına getirildi.

TEFTİŞ KURULU

Başbakanlık Teftiş Kurulu da bu olaylar sonucu yapılan şikayet başvuruları üzerine harekete geçti. Teftiş Kurulu, geçtiğimiz aylarda Vakıfbank Yönetimi'ne iki kez yazarak, taraf olunan bir mahkemedeki hakimin kızının işe alınıp alınmadığını sordu. Ancak bir yanıt alınamadığı öğrenildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!