Vakıfbank: İlk 20 yıllık konut kredisi 10 gün sonra çıkar

Güncelleme Tarihi:

Vakıfbank: İlk 20 yıllık konut kredisi 10 gün sonra çıkar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 1999 00:00

Haberin Devamı

20 YIL vadeli konut kredisi duyurusu, Vakıflar Bankası'nın telefonlarını ve şubelerini kilitledi. Vatandaşlar, uzun vadeli krediyle ilgili bilgi almak için Vakıfbank'a akın etti. Vakıfbank yetkilileri, ‘‘Henüz sistemimiz krediyi vermeye hazır değil. 10 gün sonra ilk krediyi verebiliriz’’ dediler.

TÜRKİYE Vakıflar Bankası'nın pek çok gelişmiş ülkedeki gibi uzun vadeli konut kredisi vermeye başlaması vatandaşlar tarafından büyük ilgiyle karşılandı. Vadesi 20 yılı kadar uzanan konut kredisiyle kira öder gibi konut sahibi olmak isteyenler ilk günden Vakıflar Bankası Genel Müdürlüğü'ne ve şubelerine yaptıkları müracaatlarla telefonları kilitlediler.

Vakıfbank Bireysel Krediler Müdür Yardımcısı Selçuk Duman konut kredisiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, ‘‘Yeni bir kredi olduğu için bilgisayar sistemlerimizi buna göre değiştirip bir an önce şubelere aktarma çabasındayız. Bu yoğunluk arasında gelen kredi talepleri ise oldukça fazla olduğundan bunları değerlendirmekte gecikiyoruz. Bu talepleri ancak 1 hafta 10 gün sonra sonuca ulaştırabileceğiz’’dedi.

AYIRIM YOK

Uzun vadeli konut kredisi kullanmak isteyenlerin kendi adlarına kredi alabileceğini söyleyen Duman, ‘‘Kredi verirken hiç bir ayırım yapmıyoruz. Sadece kişinin kendi adına bu krediyi alması ve gelir beyan etmesi şartını istiyoruz. Küçük esnafa da sadece ticari olmamak şartıyla bu krediyi kullandırıyoruz’’ dedi.

KEFİL YOK

Konutun rayiç bedelinin yüzde 25'ini konut alacak kişinin ödeyeceğini geri kalanının ise kredilendirileceğini belirten Duman şöyle konuştu:

‘‘Konut kredisi başvurusu yapıldıktan sonra bir ay içinde vatandaş evine kavuşabilecek. İlk etapta kredi başvurusunda bulunan vatandaş evini belirleyip ekspertiz tarafından değer tespiti yaptırmalı. Bu hesap yapıldıktan sonra yüzde 75'i kredilendirilip tapuyu vatandaşa vererek üzerine ipotek koyacağız. Bu işlemlerin ardından maaş bordrosu, ikametgah, nüfus cüzdanı örneği, tapu örneği ve ekspertiz raporunu getiren kişiye yarım günde bile krediyi verebiliriz. Bu işlemler sırasında kefil istemiyoruz.’’

Kredi kullandırmada bugüne kadar bankaların kendi menfaatlerini düşündüğünü söyleyen Duman, ‘‘Vakıfbank ilk kez vatandaşı düşünüyor. Yani 250 milyon lira geliri olan bir kişiye kredi verirken gelirinin yüzde 80'i oranında aylık ödemeyi geçmemesine dikkat ediyoruz. Bu şekilde vatandaşın ödeme zorluğu çekmemesini sağlıyoruz’’diye konuştu.

Konut şeçiminde deprem koşullarına uygunluğunu aramadıklarını da sözlerine ekleyen Duman, ‘‘Konutlarda sigorta şartı uygulanıyor. Bu yüzden böyle bir araştırmaya gerek duymuyoruz’’ dedi.

Avantajlı gibi ama, dikkat edin

VAKIFLAR Bankası'nın 20 yıla uzanan vadelerle vereceği konut kredisi, ilk bakışta avantajlı gibi görünüyor. Ancak, enflasyonda yaşanacak düşüş dikkate alındığında, ayda yüzde 2.5 faiz ödeyerek, 20 yıl vadeli borçlanma avantajını kaybediyor. Eğer, hükümetin enflasyon hedefleri tutarsa, 2000'li yıllarda enflasyon yüzde 10'un altına inecek. Oysa, Vakıflar Bankası'ndan 20 yıl vadeyle kredi kullanan biri, yılda birleşik yüzde 34.5 oranında faiz ödemek zorunda kalacak. Yani, ödeyeceği faiz, yıllık enflasyonun yaklaşık 3 katına ulaşacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!