Vahap Munyar: Çeyrek sayfadan 22 sayfa ekonomiye

Güncelleme Tarihi:

Vahap Munyar: Çeyrek sayfadan 22 sayfa ekonomiye
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2000 00:00

Vahap MUNYAR
Haberin Devamı

1970'li yılların başlarında ekonomi haberleri gazetelerin çoğunda çeyrek sayfa boyutunu pek aşmazdı.

Bu sayfalarda bir yandan altın fiyatları, çeşitli ürünlere gelen zamlar, diğer taraftan da işçi ücretleriyle ilgili haberler, grevler yer alırdı...

Grev ve işçi eylemleri, geniş katılımlı ve büyük olaylara dönüştüğünde, ekonominin dışına çıkar, diğer haber sayfalarının konusu olurdu.

Derken, 1970'li yılların sonlarında, piyasa ağırlıklı haberleri içeren ve normal gazete boyutundan daha küçük 4 sayfalık ekonomi sayfaları denendi. O dönemde oldukça da ilgi gördü.

Ekonomi haberlerine asıl ilgi, 24 Ocak 1980 kararları sonrası başladı.

Bu kararlar sonrasında yükselen banka faizleri, mantar gibi biten piyasa bankerleri gazetelerin ana konuları haline geldi.

Gazeteler, 1981'den itibaren Merkez Bankası tarafından günlük kurların açıklanmasıyla birlikte, adım adım bunları yayınlama yoluna da gitti.

Serbest piyasa ekonomisi oturmaya başladıkça, ekonomi haberleri yoğunlaştı. Böylece, ekonomi sayfaları da belirginleşti.

Çeyrek sayfalık boyut önce yarım sayfaya, daha sonra dörtte üç sayfaya dönüştü. Arkasından bir veya iki tam sayfayı ekonomiye ayırma dönemi geldi.

BORSA GÜNLÜK OLSUN MU?

1980'li yılların ortalarına gelindiğinde gazetelerin ekonomi haberleri birimleri güçlenmeye başlamıştı.

Ama, Türkiye, 1850'lerde kurulan İstanbul Borsası ve sonrasında ortaya çıkan Galata Bankerleri'nin uzantısı denebilecek 4. Vakıf Han bankerleri de olmasa, hisse senedi işlemlerini neredeyse unutmuştu.

Ancak, 1985'te kurulan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'yla (İMKB) yeniden hisse senedi işlemlerini hatırladık.

İMKB'nin ilk işlemlerinin gerçekleştiği günlerde ekonomi servislerinin en tartışmalı konusu, ‘‘Borsa işlemlerini günlük yayınlayalım mı?’’ idi.

Dönemin İMKB Başkanı Muharrem Karslı, vatandaşların ilgisini Borsa'ya çekebilmek için birçok gazeteye, ‘‘Aman ne olur günlük yayınlayın’’ ricasında bile bulunmuştu.

OLMAZSA OLMAZ

Ekonomi sayfalarının sayısının bugün altıya kadar çıkması, hep borsada, para piyasalarında yaşanan canlılığın baskısıyla gerçekleşti.

Ama, gün geldi, bunlar da yetmez oldu.

İşte Hürriyet Pazar Ekonomi Gazetesi de bu ihtiyaçdan doğdu.

Genel Yayın Müdürümüz Ertuğrul Özkök ile Pazarlama ve Operasyon Grup Başkanımız Vuslat Doğan Sabancı'nın verdiği cesaretle hazırladığımız 16 sayfalık Hürriyet Pazar Ekonomi Gazetesi'nin dün ikinci sayısını gördünüz.

Hürriyet, bu gazeteyle yeni bir rekora da imza attı.

Pazar günleri bir yanda 16 sayfalık borsa-para piyasası ağırlıklı gazetemiz, diğer tarafta ana gazetedeki 6 ekonomi sayfası...

Yani, toplam 22 sayfa ekonomi...

Her ikisinde de Hürriyet Ekonomi Servisi'nin güçlü, güvenilir kadrosunun imzası var.

Gerçekten de bu bir rekor, değil mi?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!