Vadi’de ‘altın’ günler bitti

Güncelleme Tarihi:

Vadi’de ‘altın’ günler bitti
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2023 07:00

Kadrolarını pandemi döneminde şişiren teknoloji devleri, Ukrayna savaşı ve Fed faiz artışlarının etkisiyle bir yılda 300 bin kişiyi işten çıkardı. İşler kötü giderken gelen banka iflasları zorlukları derinleştirdi.

Haberin Devamı

Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerine ev sahipliği yapan Silikon Vadisi’nde geçen yıl başlayan daralma, iki önemli bankanın iflasıyla yeni bir boyut kazandı. Metaverse’den yapay zekaya en çılgın teknolojilerin merkezinde yaşanan kırılmada, pandemi sonrası değişen koşullar ve Ukrayna işgali etkili oldu. Savaşın başından beri Vadi’de işini kaybedenlerin sayısı 300 bine dayandı. Sadece en büyükler, Meta, Alphabet, Amazon ve Microsoft’un bu yılın ilk üç ayında işten çıkardığı kişi sayısı 50 binin üzerinde. Peki işler neden ters gitti?

3 MADDEDE SORUNUN KAYNAĞI

- Pandemi döneminde gelen büyük talebi karşılamak için fazladan personel istihdam edildi, bazı firmalar kadrolarını ikiye katladı. Salgın sonrası kullanıcı iştahının azalmasıyla sıra şiş kadroların azaltılmasına geldi.

Haberin Devamı

- ABD merkez bankası Fed, koronavirüs salgını boyunca izlediği gevşek para politikasını, tedarik zorlukları ve Ukrayna işgaliyle bir anda kontrolden çıkan enflasyonla mücadele için terse çevirdi. Bu da şirketlerin maliyetlerini ve yatırım iştahını olumsuz etkiledi.

- Savaş ve artan borçlanma maliyetinin etkisiyle teknoloji sektörünün, yıllar süren hızlı büyüme sonrası artık durağanlaştığı düşünülüyor. Firmalar gelirlerini arttırmakta başarısız olurken, yatırımcılar şirket yönetimlerine maliyetleri düşürme baskısı yapıyor.

BANKA İFLASLARIYLA İLGİSİ NE

İşten çıkarmalarla boğuşan teknoloji sektörü için en yeni zorluk ise, ülkenin en büyük 16’ncı bankası Silicon Valley Bank’ın (SVB) iflası oldu. Uzmanlara göre özellikle SVB yönetimi, geçen yıldan bu yana küresel finans piyasalarında değişen durumu anlamakta yetersiz kaldı. En büyük müşterilerinin zorlanmaya başladığı bir ortamda Fed’in adımlarına ayak uyduramadılar ve kötü gidişi görmezden geldiler. SVB’nin iflası sonrası müşterilerinin çoğunu oluşturan teknoloji startup’ları ile yatırımcılarının zora girmesinden, bunun da yeni işten çıkarmaları tetiklemesinden endişe ediliyor. SVB’nin iflasıyla yaşanan panik, ülkenin öte kıyısı New York’ta kurulu Signature Bank’ın saatler içinde çöküşünde rol oynadı. Bu bankanın eksikliğinin ise en çok, içli dışlı olduğu kripto para piyasasına zarar vereceği belirtiliyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!