Vadeli işlemler tutulmadı

Güncelleme Tarihi:

Vadeli işlemler tutulmadı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2001 15:17

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Vadeli İşlemler Piyasası`nda son 3.5 aydan bu yana işlem yapılmadı. İMKB Başkanı Birsen, spot piyasasıyla ilgili yapılacak çalışmalara paralel olarak bu piyasanın da çalışacağını söyledi.

15 Ağustos`ta açılan ve dövize dayalı vadeli işlem sözleşmelerine konu piyasada, Ağustos ayı sonuna kadar geçen sürede toplam 20 işlemde 2 milyon 600 bin dolarlık işlem hacmi gerçekleşti.

Türkiye`de kur riskinden kaynaklanan olumsuzlukların giderilmesine katkıda bulunulması ve dövizin gelecekteki fiyatına ilişkin ekonomi aktörlerine yön gösterecek bir piyasanın oluşturulması amacıyla açılan İMKB Vadeli İşlemler Piyasası`nın, dövizde yaşanan dalgalanmalardan da olumsuz etkilendiği kaydedildi.

İMKB Başkanı Osman Birsen, bu piyasaya biraz da başlangıç döneminde olduğu için henüz yeterli ilgi olmadığını kaydetti.

Birsen, ``Çok tabii ki piyasada döviz fiyatıyla ilgili artı ve eksi yönde bir hareket de oldu. Bunu biraz daha durulmayı bekleyen bir süreç olarak değerlendirmek lazım`` dedi

Bu piyasanın ekonomiye önemli katkıları olacağını dile getiren Birsen, şunları söyledi:

``Bu piyasa açıldığında da söylemiştim; vadeli döviz piyasasının altyapısını spot döviz piyasası teşkil ediyor. Spot döviz piyasasının derinliği, genişliği oradaki işlem hacmiyle paralel olarak vadeli işlemler döviz piyasasının da gelişmesi bahis konusu olur.

Önümüzdeki dönemde zannediyorum ki bu spot piyasasıyla ilgili bazı çalışmalar olacak ve onun daha geliştiğini, daha iyi regüle edildiğini göreceğiz. Ona paralel olarak da bu çalışır diye düşünüyoruz.``

``Vadeli İşlemler Piyasası`nın faaliyete geçmesinde biraz acele mi edildi?`` sorusuna ise Birsen, ``Piyasaların açılışı ile tam randımanlı çalışması arasında her zaman vakit geçer. İMKB`yi alırsanız ilk 5 sene aşağı yukarı yok gibidir. Ben bu kadar süreceğini zannetmiyorum. Bu piyasalar daha çabuk kendini bulacaktır`` yanıtını verdi.

VADELİ İŞLEMLER PİYASASI

15 Ağustos tarihinde açılan İMKB Vadeli İşlemler Piyasası`nda işleme açılan ilk sözleşme, Amerikan Doları üzerine düzenlenen, fiyatların Türk Lirası (TL) olarak girildiği ve takas işlemlerinin de Türk Lirası üzerinden yapıldığı 27 Eylül 2001 vadeli işlem (futures) sözleşmesi oldu.

Eylül ayının başında Aralık 2001 vadeli işlem sözleşmesi de işleme açıldı. İşlemlerin devamında sürekli olarak en yakın ay ve Mart döngüsüne (Mart, Haziran, Eylül, Aralık) ait en yakın ay işlem görme kararı alındı. Döviz vadeli işlem sözleşmelerinde günlük fiyat marjı yüzde 20, fiyat adımı 1.000 lira, sözleşme büyüklüğü ise 100 bin Dolar olarak belirlendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!