Vadeli işlemler piyasası onaylandı

Güncelleme Tarihi:

Vadeli işlemler piyasası onaylandı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2001 00:00


SPK tarafından hazırlanan vadeli işlem ve opsiyon borsasının kuruluşuna olanak sağlayan Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsalarının Kuruluş ve Çalışma Esasları Hakkında Yönetmelik, Devlet Bakanı Recep Önal tarafından onaylandı.
Haberin Devamı

SPK'dan yapılan açıklamaya göre, vadeli işlem sözleşmeleri, sermaye piyasası araçlarını, malı, kıymetli madenleri ve dövizi de içine alan geniş bir yelpazade olacak.

Anonim şirket olarak kurulması öngörülen vadeli işlem borsasının, uluslararası işbirliğine de açık olması, karını da kendi bünyesinde tutup, borsanın gelişimine zemin hazırlanması hedefleniyor.

Vadeli işlem borsalarının, SPK'nın teklifi, ilgili bakanın önerisi, bakanlar kurulunun onayı ile kurulacağı hatırlatılan açıklamada, vadeli işlem sözleşmelerinin, sadece finansal kesimi değil, aynı zamanda reel sektörün de riskten korunmasında önemli rol oynayacağı belirtildi.

Spot piyasaların yanında vazgeçilmez bir unsur olarak görülen vadeli işlem piyasalarının eksikliğinin, uzun süredir Türkiye'de hissedildiği kaydedilen açıklamada, "Vadeli işlem piyasalarının, fiyat, faiz, kur ve benzeri risklerden korunmak için yatırımcılara kullanılabilecek türev araçları sunarak, önemli bir risk yönetim aracı olması bekleniyor" denildi.

Dünyada vadeli işlemlerin tarım ürünleri ile başladığı, ancak 1970'li yıllarda özellikle sabit kur sisteminin terk edilmesi sonucu artan volatilite (dalgalanma) ile birlikte, finansal alanda da yoğun olarak kullanılmaya başlandığı hatırlatılan açıklamada, vadeli işlem piyasasanın sunacağı türev araçlar ile sadece finansal araçlar için değil, emtia ve tarım ürünleri için de önemli risk yönetim aracı olacağı vurgulandı.

Reel sektöre destek

SPK açıklamasına göre, Türkiye'de vadeli işlem sözleşmelerinin, ekonomik ve finansal göstergelere, sermaye piyasası araçlarına, mala, kıymetli madenlere ve dövize dayalı olarak ve geniş bir yelpazeye hitap etmesi planlanıyor.

Bu açıdan, vadeli işlem sözleşmelerinin, sadece finansal kesimin değil, aynı zamanda reel sektörün de riskten korunmasında önemli rol oynayacağı kaydedildi.

Açıklamada, dünya sermaye piyasalarında borsaların kar amaçlı şirketlere dönüşmeleri yönünde oluşan eğilim sonucunda, birçok borsanın şirketleşme sürecini tamamladığına dikkat çekilerek, bu nedenle Türkiye'de vadeli işlem sözleşmelerinin işlem göreceği borsanın da anonim şirket şeklinde yapılandırılmasının uygun görüldüğü belirtildi. Anonim şirket modelinin, karar mekanizmasının getireceği hız ve teknolojik yeniliklerin takip edilmesi için gerekli sermayeyi temin etmede sağlayacağı kolaylık çerçevesinde, borsanın etkin çalışmasına imkan vereceği belirtildi.

Borsa, karının yüzde 20'sinden fazlasını dağıtmayıp bünyesinde tutarak, teknolojik gelişimde kullanacak, böylece rekabet gücünü artıracak.

Yönetmelikte, borsanın yabancı borsalarla SPK'nın onayı ile işbirliği yapabilmesine ve yabancı borsa işlemlerinde karşılıklı olarak işlem yapılmasına imkan tanınması öngörülüyor. Ayrıca, borsada alıcı karşısında satıcı, satıcı karşısında alıcı konumuna geçerek yapılan işlemleri garanti edecek takas merkezlerine ilişkin esasların da düzenlendiği belirtildi. (aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!