Uzi, Demirel'in hediyesi çıktı

Güncelleme Tarihi:

Uzi, Demirelin hediyesi çıktı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2004 01:23

Uzanlar'ın Pamukova'daki çiftliğinde bulunan Uzi marka tabanca, 9. Cumhurbaşkanı Demirel'in Hakan Uzan'a hediyesi çıktı.

SAKARYA Pamukova'da Uzanlar'a ait çiftlikte bulunan Uzi marka tam otomatik tabancayı Hakan Uzan'a 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in hediye ettiği ortaya çıktı. İsrail yapımı Uzi'lere 1997'den sonra ruhsat verilmediği açıklandı.

Mali Şube Müdürlüğü, jandarma ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yetkililerinin önceki gün Pamukova'daki çiftlikte yaptıkları aramada çelik kasalarda 25 tabanca, 10 uzun namlulu silah, çeşitli çaplarda 12 bin 500 mermi bulunmuştu. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kriminoloji Laboratuvarı'na getirilerek balistik incelemesi yapılacağı belirtilen silahlar arasında Uzi marka tam otomatik bir tabanca da bulunuyor.

Oksijen kaynağıyla açılan şifreli kasada çıkan Hakan Uzan'a ait Uzi'nin, Cumhurbaşkanlığı'nın son döneminde Demirel tarafından hediye edildiği belirtildi.

GELSİN, İNCELERİZ

İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah da dün yaptığı açıklamada Uzi marka silahlara 1997'ye kadar ruhsat verilebildiğini açıkladı. Bu tarihten önce alınan taşıma ruhsatlı Uzi'lerin ruhsatlarının otomatik olarak bulundurma ruhsatına dönüştürüldüğü belirtildi. Cerrah, Pamukova'da Uzanlar'ın çiftliğinde bulunan silahlarla ilgili, ‘‘Avukatlar silahların hepsinin ruhsatlı olduğunu, eksik olan ruhsatları getireceklerini söyledi. Silahların ne kadarı ruhsatsızdır şu anda bilemiyoruz. Getirilmesi halinde ruhsatları da inceleyeceğiz. Biz de bir taraftan araştırıyoruz. Silahlar hálá Sakarya'da; biz de balistik incelemesi yapacağız’’ diye konuştu. Emniyet Müdürü incelemelerin ardından silahlar hakkında ne işlem yapılacağına TMSF'nin karar vereceğini söyledi. Cerrah yeni operasyon olup olmayacağı sorusuna da, ‘‘Bize ihbar gelir, ya da savcılık talimat verirse ne gerekiyorsa yapılır. Şu anda yeni bir şey yok’’ dedi.

Avukat: Hakan Uzan'ın tüm silahları ruhsatlı

CEM
Uzan'ın Avukatı Şaylan Çığgın, Uzan Ailesi'nin Pamukova'daki çiftliğinde bulunan silahların Hakan Uzan'ın koleksiyonuna ait olduğunu ve tamamının ruhsatı bulunduğunu bildirdi. Çığgın, silahların ruhsatsız olduğuna ilişkin iddiaların doğru olmadığını savundu. Bulunan 35 silahın ‘‘Hakan Uzan'ın koleksiyonuna ait olduğunu’’ ifade eden Çığgın, tamamının ruhsatının bulunduğunu kaydetti. Çığgın, açıklamasında, 35 silaha ve ruhsat numaralarına da yer verdi.

Mahkemeden ‘polis zoruyla getirin’ kararı

İMAR
Bankası soruşturması kapsamında başka suçlardan tutuklu bulunan bankanın eski yöneticileri izinsiz hazine bonosu sattıkları gerekçesiyle yargılandıkları davada suçlamaları kabul etmeyerek beraatlerini talep edereken, yargıç bütün dünyada kırmızı bültenle aranan Kemal ve Yavuz Uzan'ın polis zoruyla duruşmaya getirilmesine karar verdi. Şişli 7'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya emniyeti suistimal ettikleri gerekçesiyle 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan başka suçtan tutuklu Erol Hürbaş, Gürol Demirkol, Yaşar Avni Güral, Birol Çilingir ve Hilmi Başaran katıldı. Firari sanıklar Kemal Uzan ile Yavuz Uzan ise duruşmaya katılmadı.

Duruşmada hazır bulunan sanıklardan İmar Bankası Genel Müdürü Hilmi Başaran üzerine atılan suçlamayı kabul etmeyerek, ‘‘İddia edilen işlemler sermaye piyasası işlemi değildir. Bu nedenle Sermaye Piyasası Kanunu'na da dahil değildir. Sermaye Piyasası Kurulu'nun bu konuda yaptığı suç duyurusu yanlıştır’’ dedi.

Çiftlikte dedektörle gizli dehliz aranacak

SAKARYA
'nın Pamukova İlçesi Bakacak Köyü yakınlarında yaklaşık bin 500 dönüm arazi üzerinde kurulu Uzan Ailesi'ne ait çiftlikte araştırma yapan ekipler, gelen ihbarları değerlendirince çalışmalar uzadı.

Arazide dedektörlerle ara yapılması gündeme gelince, burada arama yapan İstanbul Emniyet Müdürlüğü görevlileri, Ankara'dan uzman ekip istedi. Çiftlikte geçen cumartesi gününden bu yana araştırmalarını sürdüren ekiplerin, önceki gün ele geçirilen silahların ardından dün de villaların altında birçok dehlizlerle karşılaştıkları belirtildi. Bir yetkili, oksijen kaynağı ile açılan 3 kasadan 2'sinin boş olduğunu ve içinden hiç bir şey çıkmadığını söyledi. Aynı yetkili, kasaların daha önceden gizlice boşaltıldığına ilişkin ihbarlar alındığını da söyledi.

İHBAR YAĞIYOR

Villaların altı ile çiftlik arazisinin altında gizli dehlizler olduğu, kıymetli evrak, CD, altın ve bazı tarihi eserlerin buralara gizlendiğine ilişkin ihbarların kendilerine ulaştığını söyleyen yetkililer, bu amaçla arazinin dedektörle taranacağını, bu amaçla da Ankara'dan dedektörle tarama yapacak uzman ekip istendiğini söyledi. Bu gelişmelerle birlikte öğle saatlerinde sivil ekipler, Hummer ciple çiftliğe 1 kilometre uzaklıkta olan ve Uzanlar'ın daha önceden bir çok yardımlarda bulunup eski evlerin onarımını yaptırdığı bilinen Bakacak Köyü'ne gitti. Ekipler, köy Muhtarı Necdet Sever ile bir süre görüşerek, ondan çiftlikle ilgili bilgiler aldı. Pamukova'daki bazı vatandaşlar, çiftliğe operasyon yapılmadan önce Pamukova Belediyesi'ne ait ambülansın geceleri sık sık buraya geldiğini öne sürdü. Polis bu ihbarları da değerlendirmeye aldı.

Ürdün Emniyet Müdürü ‘Uzan olayı’ suskunu

ÜRDÜN
Emniyet Genel Müdürü General Tahsin Shourdom, Türkiye gezisinin İstanbul ayağında Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ı ziyaret etti. General Tahsin Shourdom, Uzanlar'ın Ürdün vatandaşlığıyla ilgili soruları yanıtsız bıraktı. General Tahsin Shourdom, dün öğle saatlerinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne gelerek yaklaşık bir saat Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'la görüştü. Celalettin Cerrah, ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, General Shourdom'un ziyaretinin Uzan operasyonuna denk gelmesinin tamamen tesadüf olduğunu söyledi. Cerrah, General'le iki ülkenin polis teşkilatının ilişkilerini nasıl geliştirebilecekleri ve karşılıklı polis eğitimi konusunda konuştuklarını açıkladı. Cerrah, ikili görüşmede Uzanlar konusunun gündeme gelmediğini söyleyerek, ‘‘Bu konu konuşulacaksa bile yeri burası değil’’ dedi.

80 milyar doların hesabını saltanat sürenlerden sorarız

BAŞBAKAN
Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de bankacılığın yeinden yapılanması sırasında oluşan faturanın 80 milyar dolara kadar tırmandığını belirterek, ‘‘BDDK ve SPK görevini yapmadı’’ dedi. Erdoğan, AK Parti hükümeti olarak batık bankalar ve Türkiye'ninkaybının altında imzası olanlar için tavırlarını, ‘‘Hepsi için gereğini yapacağız’’ diyerek açıkladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam CNNTürk'te, ‘Başbakan’la Özel' programında Taha Akyol, Ferhat Boratav, Mehmet Ali Birand ve Çiğdem Anat'ın sorularını yanıtladı.

‘‘Uzanlar'ın malvarlığına neden şimdi tedbir konulduğu?’’ sorusu üzerine Erdoğan, bu sürecin aylar önce başladığını ve bir takvim içinde devam ettiğini söyledi.

Erdoğan, ‘‘Belli bir takvim içinde devam ederken de her geçen gün değişik belgeler, bulgular ortaya çıkıyor. Eğer bunlar hep konuşulsaydı, birçok belge ortaya çıkmazdı. Şu anda belki daha birçok atılacak adımlar var, veya operasyonel olarak devam edecek birçok konular var’’ diye konuştu.

‘‘Uzanlar'ın yanı sıra üzerine gideceğiniz başka hususlar yok mu? Bu işler olup biterken hükümetler geldi geçti, o hükümetlerin hiç mi sorumluluğu yoktu? Eğer var diyorsanız geçmişe yönelik olarak meclis soruşturması başlatacak mısınız?’’ sorusuna karşılık Erdoğan, TBMM'de Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'nun çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti. ‘‘Biz sadece Uzanlar'a yönelik olarak böyle bir çalışmayı başlatmadık. Birçok alanda bu çalışmalar şu anda yürütülüyor’’ diyen Erdoğan, TMSF’nin, Fon'a devredilen bankaların üzerine gidileceği yönünde açıklama yaptığına işaret etti. Kendilerinin ‘Yürütme’ olarak gerekli yasal düzenlemeleri yaptıklarını vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu: ‘‘Bakıyorsunuz, güya imkansızlık içinde zannedilen kişiler hala saltanat içinde. Hepsi saltanatını aynen sürdürüyor. İmkanlar yine sınırsız, sonsuz. Bütün bu imkanlara rağmen bu devlete, bu millete olan borcunu, bu insanlar ödemiyor. Sürekli olarak kaçmaktalar. Biz yürütme olarak ne gerekiyorsa yapacağız, özerk kurumlar da ne gerekiyorsa yapmaları lazım. BDDK üzerine düşeni yapmadı.’’

‘‘Uzanlar'ın Türkiye'ye toplam maliyeti nedir?’’ sorusunu Erdoğan, ‘‘Vergileriyle birlikte 8-9 milyar doları bulur’’ diyerek cevaplandırdı.

Kemal Uzan'a ‘bilirkişiye rüşvet’ davası açıldı

UZANLAR'a ait Adana'daki Çukurova Elektrik A.Ş. (ÇEAŞ) ve Antalya'daki Kepez Elektrik A.Ş.'ye el konulmasının ardından ortaya çıkan rüşvet belgeleriyle ilgili olarak Kemal Uzan ile proje müdürü ve bilirkişi toplam 3 kişi hakkında dava açıldı. Gıyabi tutuklama kararıyla aranan Kemal Uzan için 12 yıl ağır hapis cezası isteniyor. ÇEAŞ ve Kepez'de yapılan incelemelerde, Osmaniye'nin Düziçi İlçesi'nde inşa edilen Berke Barajı'nın yapımıyla ilgili ihtilafta mahkemenin tayin ettiği bilirkişilere rüşvet verilmesiyle ilgili iç yazışmalar ele geçirilmişti. Bilirkişilere mahkemenin öngördüğü ücret dışında 3'er milyar lira ödeme yapılması için Kemal Uzan'ın müdürlerinin kaleme aldığı onay talebi yazıları ile Kemal Uzan'ın havaleyi onayladığına ilişkin belgeler elde edilmişti. Rüşvet belgeleri, Enerji Bakanlığı'nca Antalya ve Adana Cumhuriyet Başsavcılıklarına gönderilmişti. Sanıklar, aranırken iddianame hazırlanarak dava açıldı. Kemal Uzan ile proje müdürü Kaçar hakkında ‘Rüşvet vermek’ suçundan 4 yıldan 12 yıla kadar ağır hapis, bilirkişi Yılmazsoy hakkında ise ‘Rüşvet almak’ suçundan 4 yıldan 10 yıla kadar ağır hapis cezası isteniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!