Uydumuzu kendimiz üretmeliyiz

Güncelleme Tarihi:

Uydumuzu kendimiz üretmeliyiz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2006 00:00

Türkiye’nin uzaya gönderdiği ilk haberleşme uydusu TÜRKSAT 1-B’nin bir yıl içinde ömrünü dolduracak olması, müthiş bir "uydu savaşı"nın fitilini ateşledi. Türkiye’nin, yeni uydu için ihaleye çıkması, uydu alanındaki dünya devlerini harekete geçirdi.

Ankara’ya akın eden Amerikan, Fransız, İngiliz ve Hollandalı uydu devleri, "uzay sanayi benim himayemde" diyen Başbakan Tayyip Erdoğan’dan randevu koparmaya çalışıyor. Türkiye’nin, 300 milyon dolarlık bu projenin yanı sıra orta vadede iki ayrı uyduyu daha uzaya fırlatma planı, devlerin iştahını daha da kabarttı.

TEKNOLOJİ TRANSFERİ: Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım Hürriyet’e, "Artık kendi uydumuzu üretip uzaya fırlatmak istiyoruz" dedi. Yıldırım, bunun için yıl sonuna kadar sonuçlandırılacak yeni haberleşme uydusunun ihale şartnamesine, Türkiye’ye uydu teknolojisi transferine ilişkin önemli bir koşul konulacağını açıkladı. "Bundan böyle her 3-5 yılda bir Türkiye’nin en az bir uydu ihtiyacı olacak. Artık bu ihtiyacı karşılayacak altyapıyı hazırlamamız gerekiyor" diyen Yıldırım, şöyle konuştu: "İhale şartnamesine koyacağımız hükümle, 20 uzmanımız ihaleyi alan şirkete giderek başından sonuna izleyecekleri uydu üretemiyle ilgili bilgileri Türkiye’ye aktaracaklar. Aynı anda o üretim sistemi de Türkiye’de kurulacak ve gelen bilgilerle hemen ikinci uydunun üretimine başlanacak. Böylece, bundan sonra uzaya fırlatacağımız uyduları kendimiz üretmiş olacağız."

UYDU SAVAŞI BAŞLADI: Türkiye’nin uzaya fırlattığı ilk haberleşme uydusu TÜRKSAT 1-B’nin bir yıl içinde ömrünü tamamlayacak olması, Ankara’ya akın eden dünyanın dev uydu üreticileri arasında müthiş "uydu savaşı" başlattı. ABD, Fransız, İngiliz ve Hollandalıların da aralarında bulunduğu dünya uydu devleri 300 milyon dolarlık uydu ihalesini alabilmek için birbirleriyle yarışmaya başladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!