Uyanık tüccar limonda stok oyunuyla 1'e 20 kazandı

Güncelleme Tarihi:

Uyanık tüccar limonda stok oyunuyla 1e 20 kazandı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 1999 00:00

Haberin Devamı

Tarım tüccarları, limonda tatlı kár keyfi sürüyor. Bu yıl soğuk hava depolarında az stok yapılması nedeniyle limonun fiyatı bir yılda 20 kat arttı. Limon yüzde 2 binlik bu artış ile tüm yatırım araçlarının yıllık getirisini defalarca katladı. Böylece, limon tüccarı soğuk hava depolarına koyduğu her 1 milyar liralık limondan 20 milyar lira kazandı.

Kolay para kazanmak isteyen üreticiler, limonda stok oyunuyla tatlı kár keyfi sürüyor. Antalya'da bu yıl soğuk hava depolarında az stok yapılması nedeniyle limonun fiyatı bir yılda 20 kat artış gösterdi. Limon yüzde 2 binlik bu fiyat artışı ile tüm yatırım araçlarının yıllık getirisini defalarca katladı. Böylece, limon tüccarları soğuk hava depolarına koydukları her 1 milyar liralık limondan 20 milyar lira kazandılar.

Ekim-mart ayları arasındaki hasat döneminde pazarda kilosu 50-150 bin liradan satılan limonun, bugünkü pazar fiyatı 850 bin ila 1 milyon lira arasında değişiyor. Hasat döneminde toptancı halde 35-100 bin liradan fiyatlandırılan limonun, bugün stok azlığı nedeniyle toptan kilo fiyatı 700 bin liraya çıktı.

Ülke genelindeki soğuk hava depoları ile Ürgüp-Göreme yöresindeki doğal depolarda gereken stoğun yapılmaması ve elde bulunan limonların da gereken arzı karşılamaması nedeniyle, limon fiyatlarındaki yükselişin sürmesi bekleniyor.

UMUT ENTERDONAT

Türkiye'de özellikle Akdeniz sahil kesiminde erkenci çeşit olarak bilinen ‘‘Enterdonat’’ limon kesimlerine (Hasat) eylül ayının ilk haftasında başlanacak.

Yörede, erkenci enterdonat limon hasadının başlamasıyla birlikte yatak limon olarak adlandırılan soğuk hava depolarından getirilen ürün fiyatlarında bir miktar azalma bekleniyor.

EN İYİ YATIRIM

Bir yılda yüzde 2 binlik fiyat artışı gösteren limon, tüccarlara en iyi yatırım aracının bile birkaç katı kár sağladı. 1998 ve 1999 yıllarının ağustos ayları arasındaki 1 yıllık sürede, repo yapanlar yüszde 100, parasını mevduata yatıranlar ise yüzde 75'lik kazanç sağladılar. Aynı sürede İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Bileşik Endeksi yüzde 97.5 oranında yükseldi. Tasarruflarını dolarda değerlendirenler, bir yılda yüzde 61.4, markta değerlendirenler ise yüzde 52.4 getiri sağlarken, geleneksel yatırım aracı Cumhuriyet Altını'nı tercih edenler ise yüzde 49 ile yetindiler.

Limon fiyatlarında yaşanan bu hızlı yükselişe karşılık, sebze fiyatlarında önemli değişiklikler yaşanmıyor. Sebze fiyatları içinde daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da en yüksek olan fiyatlı ürünler ise sarımsak ve soğan oldu. Sebze ve meyveler arasında 3 yıldır fiyatı değişmeyen tek ürün olan maydonoz, yine 50-15 bin lira arasında değişen fiyatlarda satılıyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!