Üretim azaldı, işsizlik arttı

Güncelleme Tarihi:

Üretim azaldı, işsizlik arttı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2001 11:09

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) tarafından 625 işletme ve bu işletmelerde çalışan 213 bin işçi baz alınarak yapılan ankete göre, yaşanan ekonomik krizden ötürü, bu işletmelerin yüzde 71'nin üretiminde azalma oldu.

TİSK anketine göre, işletmelerin yüzde 60'nın istihdamında da azalma gerçekleşirken, yaklaşık üçte birinin yaptığı ihracatta gerileme oldu.

Ekonomik krizden ötürü, 2001 yılının başından bu yana, 23 bin 385 kişi işten çıkarıldı. 4 bin 350 kişi kendi isteğiyle emekli oldu. 810 kişi resen emeklilik ve 16 bin 824 kişi de diğer nedenlerden olmak üzere, toplam 45 bin 369 kişi işten ayrıldı.

İşletmelerin yüzde 51'i bu yılın başından itibaren üretime kısmen ya da tamamen ara verirken, üretime ara veren işletmelerin yarıdan fazlasında üretim kesintisi 4 haftadan uzun sürdü.

Anket kapsamındaki işletmelerin yüzde 29'u 2001 yılında çalışanlara topluca ücretsiz izin kullandırırken, yine anket kapsamındaki işletmelerin yüzde 57'si taşeron işçi çalıştırmıyor.

Anket kapsamındaki işletmelerde çalışan işçilerin yüzde 47'si herhangi bir sendikaya üye bulunuyor. Sendikalı işçilerin yüzde 79.5'i Türk-İş, yüzde 13.9'u DİSK ve yüzde 6.6'sı ise Hak-İş'e üye durumdalar. Yine anket kapsamındaki işyerlerinin yüzde 47'sinde toplu iş sözleşmesi uygulanmakta.

İşçilerin yüzde 63'ü işyerinin ekonomik kriz karşısında varlığını devam ettirme mücadelesi vereceğine inandığını belirtirken, yüzde 16'sı işyerinin geçmiş 6 aya göre başarılı olacağını, yüzde 21'nin ise işyerinin mücadelede başarılı olamayacağı görüşünü bildirdiler.

İŞVERENLER EN ÇOK GİRDİ MALİYETLERİNDEN YAKINIYOR

TİSK tarafından yapılan ankete katılan işletme sahipleri, en çok girdi maliyetleri, vergi oranları, işgücü maliyeti ve SSK primlerinin yüksekliğinden yakınıyor.

İşverenlerin çoğu, işçi sendikalarının faaliyetlerinden kaynaklanan sorunların işletmeler üzerinde daha az önem taşıdığı görüşünü bildirirken, yine işverenlerin yüzde 67'si kayıtdışı sektörünhaksız rekabete yolaçtığını belirttiler.

Ankete katılan işverenlerin yüzde 84'ü bürokratik işlemlerin mevzuat gereği uzun, karışık ve zor olduğunu vurgularken, yüzde 62'si ise işlemlerin devlet memurları tarafından zorlaştırıldığı görüşündeler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!