Ünlü işadamı Murat Bayrak köpeğine anıt mezar yaptırdı

Güncelleme Tarihi:

Ünlü işadamı Murat Bayrak köpeğine anıt mezar yaptırdı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2015 09:40

12 Eylül askeri darbesi sonrası Almanya’ya yerleşen ve üç yıl önce Türkiye’ye dönen işadamı Murat Bayrak (98), önceki gün hayatını kaybetti. Ölümünden bir gün önce Hürriyet gazetesinde, oğlu Murat Bayrak ile dört kız kardeşi arasındaki 15 milyar liralık miras kavgası haber olmuştu. Murat Bayrak, 1970’li ve 80’li yıllarda, sözleri ve icraatlarıyla çok sık haber olan bir siyasi kişilikti.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin ilk hava taksi şirketlerinden Sancak Air’in kurucusu Murat Bayrak, 98 yaşında hayata veda etti. Dün sabah evinde vefat eden Bayrak’in cenazesinin bugün toprağa verilmesi bekleniyor.

Ünlü işadamı Murat Bayrak köpeğine anıt mezar yaptırdı

Bayrak ailesi son olarak miras kavgası ile gündeme gelmiş, Murat Bayrak’ın oğlu Mustafa Bayrak, dört kız kardeşine mirastan pay vermeyince, ailenin kızları hukuk mücadelesi başlatmıştı.

Ünlü işadamı Murat Bayrak köpeğine anıt mezar yaptırdı

YUGOSLAVYA'DA DÜNYAYA GELDİ
Murat Bayrak, 1917’de eski Yugoslavya topraklarında dünyaya geldi. Belgrad Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2’inci sınıf öğrencisiyken, Nazi işgaline direnen partizanların karşısında yer alan bir “Müslüman SS” olduğu, hatta “Belgrad’ı Nazilere teslim ettiği “ iddia edildi.

Haberin Devamı

Ünlü işadamı Murat Bayrak köpeğine anıt mezar yaptırdı

Bir söylentiye göre, sosyalist Tito yönetimi tarafından Nazilerle işbirliği yaptığı için idama mahkûm edilmiş, Türkiye’ye bu yüzden göç etmişti. Sancak her zaman “anti komünist, anti Kemalist, anti laik” fikir ve icraatlarıyla haber oldu.

SİYASETLE İÇ İÇEYDİ

Bir iş adamı olarak siyasetle iç içeydi. 1973’te Adalet Partisi (AP) Çanakkale Milletvekili seçildi. Çok geçmeden MHP’ye geçti, Merkez Yönetim Kurulu Üyesi oldu. Artık Alparslan Türkeş’in yakın arkadaşı ve MHP’nin en büyük finansörlerindendi.

MİLLİYETÇİ ASİL KURT PACHA
Bayrak, Sancak Tül fabrikasının da sahibiydi. 70’li yıllarda Milliyetçi Cephe (MC) döneminde, fabrika arazisinde “ülkücü komandolar” eğitim yapıyordu. İşçilerinin sendikalaşmasına izin vermeyen Bayrak, 1976 Eylül’ünde fabrika önünde bildiri dağıtan DİSK yöneticileri ile işçilerin üzerine, Almanya’da eğitilmiş “Pacha” adlı kurt köpeğini saldı. İçerideki ülkücü komandolar, işçilerin üzerine ateş açtığında, mermilerden biri yanlışlıkla Pacha’ya isabet etti ancak Bayrak’tan çekinen komandolar, işçilerin öldürdüğünü söylediler. Bayrak, fabrika bahçesine köpeğinin mermer heykelinin yer aldığı anıt mezar yaptırıp “Komünist köpeklerin kurşunu ile ölen milliyetçi asil kurt Pacha burada yatıyor. (10.9.1976)” yazdırdı. Bir efsane gibi dolaşan anıt mezarın fotoğrafını, ölümü göze alarak bahçeye gizlice giren Milliyet gazetesi muhabiri Özer Oral çekerek belgeledi. Fotoğraf ve haber, 25 Eylül 1976’da Milliyet’te yayımlandı.

Haberin Devamı

Ünlü işadamı Murat Bayrak köpeğine anıt mezar yaptırdı



DAMADI ÖLDÜRTMEK İSTEDİ
1970’lerin ünlü aktörü, ülkücü Tamer Yiğit ile Murat Bayrak’ın kızı Rukiye Bayrak, birbirlerine aşık oldu. Ancak Murat Bayrak, şiddetle karşı çıktığı için 1973’te gizlice evlendiler. Tamer Yiğit, 2013’te Haber7’den Nursel Tozkoparan’la yaptığı röportajda, “Kayınpederim tam 11 yıl beni öldürtmek için uğraştı. ’80 ihtilalinden sonra yurtdışına çıktığı için ölmekten kurtuldum. Ama adamları benimle uğraşmaya devam etti” dedi. Yiğit, Murat Bayrak’ın devletin önemli kademeleri tarafından himaye edildiği için mağdur durumuna düştüğünü de anlattı. ”Şikâyetçi olsan ne olur? Kayınpederin devlet gücü, askeri gücü, bir de parti gücü vardı. O zamanlar MHP’den milletvekiliydi. Öyle hadiseler oluyordu ki, mağrurken mağdur duruma düşüyordum.”

Haberin Devamı

HUMEYNİ GİBİ DÖNME HAYALİ
12 Eylül sonrasında sıkıyönetim mahkemesinde MHP yönetimi hakkında dava açılması üzerine yurtdışına kaçarak Almanya’ya yerleşti. 1981’de “Laik rejim karşıtı kara ses” iddiasıyla yargılanan Adana Müftüsü Hüsamettin Kaplan’ın Almanya’da oturma izni almasını sağladı. 1986 Aralık’ında Hürriyet muhabiri Uğur Dündar’la yaptığı röportajda, Yugoslavya yıllarında Nazilerle işbirliği yaptığını, ancak Belgrad’ı Nazilere teslim edecek vakit bulamadığını anlattı. Türkiye’ye “Ahval ve şerait tahakkuk ettiğinde” Humeyni tipi bir dönüş özleminde olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!