UniCredito, Koç’la ortaklığını Avusturya’ya transfer ediyor

Güncelleme Tarihi:

UniCredito, Koç’la ortaklığını Avusturya’ya transfer ediyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2006 00:00

Önce Koç Finansal’a ortak olup, Koçbank’la Türk bankacılık sistemine giren, daha sonra Yapı Kredi’yi ortaklaşa alıp, daha da büyüyen İtalyan UniCredito, Türkiye’deki hisselerini yüzde 95’i kendisine ait Bank Austuria Credit Ansalt’a (BA-CA) devredeceğini açıkladı.

UniCredito Başkanı Alessandro Profumo, "Koç Ailesi’yle bu konudaki görüşmelerimiz sürüyor" dedi.

KOÇ Finansal Hizmetler’in ortağı İtalyan UniCredito Grubu’nın, Türkiye’deki hisselerini yine kendi bünyesinde yer alan Bank Austria Credit Ansalt’a (BA-CA) devretme hazırlığı yaptığı bildirildi. 2008 yılına kadar belirlediği Grup Strateji Projesi kapsamında bünyesindeki tüm Doğu Avrupa bankalarını, Avusturya’daki Bank Austria Anstalt’a bağlamaya hazırlanan grup, Koçbank’ın devri için, Koç ailesiyle görüşmelerini de sürdürüyor. Görüşmeleri doğrulayan Koç Holding üst düzey yöneticileri de, "Henüz verilmiş kesin bir karar yok" açıklamasını yapıyor.

UZUN VADE PLANI: Hisselerin devrini uzun dönemde gerçekleştirmeyi planladıklarını söyleyen Başkan Alessandro Profumo, "Bu girişim sadece Türkiye’yle ilgili değil. Doğu Avrupa ülkelerindeki tüm yapılanmamız aynı süreci yaşayacak. Bünye içinde hisse devretme veya satış da şu an için gündemde değil. Ancak, uzun dönem yapılanma planlarımız içinde bu kararlar da yer alıyor" dedi.

ALMANYA ÜZERİNDEN ALMIŞTI: Avusturya’yı İtalya ve Almanya’dan sonra, üçüncü önemli merkez konumuna getirmeyi planlayan Unicredito daha önce Alman Hypo Vereinsbank (HVB) Banka Grubu ’na ait olan Bank Austria, merkezi Milano’daki Unicredito’nun Hypo Vereinsbank’ı satın almasıyla el değiştirmişti. UniCredito geçtiğimiz yıl kasım ayında Alman Hypo Vereisbank’ın yüzde 93 hissesini 15.4 milyar Euro karşılığında satın almıştı. İtalyan Grup, birleşme sonucunda Hypo Vereisbank’a ait olan Bank Austria Credit Ansalt’ın da yüzde 95’ine sahip konuma gelmişti.

AVUSTURYA’NIN İKİNCİ BANKASI: Avusturya’da 405 şubeyle hizmet veren Bank Austria’nın müşteri sayısı da 1.8 milyona, mevduatlarının toplamı da 35 milyar Euro’ya ulaşıyor. Yüzde 10’luk pazar payıyya Avusturya’nın ikinci bankası konumunda bulunan Bank Austria CreditAnsalt’ın 2006 yılının ilk 3 ayındaki operasyonel karı da geçtiğimiz yıl ayını döneme oranla yüzde 65’lik artışla 405 milyon euroya ulaşıyor. 1855 yılında kurulan Bank Austria 1997 yılında ülkenin en büyük ikinci bankası konumunda bulunan Creditanstalt ile birleşti. 2000 yılında Alman Hypo Vereinsbank’ın satın aldığı Bank Austria CreditAnsalt’ın çalışanlarının sayısı da 12 bine ulaşıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!