Unakıtan'dan CHP'ye çarÅŸaf taşı

Güncelleme Tarihi:

Unakıtandan CHPye çarşaf taşı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2008 11:35

Maliye Bakanı Unakıtan, bütçe sunuş konuşması sırasında CHP sıralarından gelen tepki üzerine,"Beni iyi dinleyin, belki değişirsiniz. Çarşaf marşaf değişiyorsunuz biraz. İyi şeyleri almaya bakın." dedi.

Haberin Devamı

TBMM'deki bütçe görüşmelerinden kareler Â

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, TBMM'de yaptığı konuşmada, Türk halkına yastık altındaki altınları çıkarma çağrısı yaptı.

Unakıtan, "5 yılda 23 milyar dolarlık altın yastık altına gitti. Halkımızdan yastık altındaki altınları çıkarmalarını istiyorum. Bu krizden şirketlerimizi güçlendirerek çıkalım" dedi.  Unakıtan, "kimse enseyi karartmasın. Türkiye'yi iyi günler bekliyor. Biz bu krizlere göğüs gereriz." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, 2009 yılı bütçesinin tümü üzerindeki görüşmeler Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın hükümet adına sunuş konuşmasıyla başladı.

Dünyanın büyük bir kriz yaşadığını ifade eden Unakıtan,"Bu kriz ABD'de başladı. Sonra AB ülkelerinde etkisini gösterdi ve ardından tüm ülkelere yayıldı.Tüm ülkeler krizden etkileniyor. Etkilenmemek diye bir şey söz konusu değil. Az veya çok bütün ülkeler etkileniyor. Şimdi herkes resesyon diye tutturmuş gidiyor. Bilen de bilmeyen de konuşuyor. Dünyanın bütün ekonomileri resesyona giriyor arka arkaya... Bu kriz küresel bir kriz. Bu krizi buna göre yorumlamamız lazım" dedi.

Haberin Devamı

Türkiye'nin bugüne kadar hep kendi krizleriyle uğraştını söyleyen Unakıtan, şöyle devam etti:

"Şimdi bu kriz Türkiye'nin değil, dünyanın krizi. Kimse Türkiye'nin yönetimden dolayı bu kriz çıktı diyemez. Türkiye bu krize yakalandığı zaman biz hazırlıklı olarak yakalandık. Birçok alanda köklü yapısal reformları hayata geçirdik. Türkiye bu reformları yapmasaydı ne duruma gelirdi biliyor musunuz? Bir zamanlar anayasa kitapçığı atıldı diye bütün ekonomi alt üst olmuştu. Bu reformları yaptık, ansiklopedi atsanız bir şey olmaz. Bu reformları yapmasaydık, iki sayfa atsak duman olurduk.

"BOĞAZ KÖPRÜSÜ TRAFİKTEN GEÇİLMİYOR"

Türkiye'nin yapmış olduğu yapısal reformların ve ekonomi politikalarının neticesinde bunları yaşayabiliyoruz. Bu krizi etkiliyor fakat bizim hazırlıklı olmamımızın büyük avantajlarını görüyoruz. Türkiye eskiden cari açıktan dolayı dış ödeme sıkıntılarına düştü. Gaz, yağ, tüp kuyruklarını gördü bu ülke. Şimdi Boğaz Köprüsü trafikten geçilmiyor.Gece 12'de bile dolu. Ne gaz ne yağ kuyruğu var.

Haberin Devamı

"TÃœRKÄ°YE'YE AZ DA OLSA BÃœYÃœYOR"

Türkiye 0.5 büyüdü. Oldukça küçük bir büyüme, kimseyi sevindirmez ama Türkiye 27 çeyrekten beri devamlı büyüyen bir ülke. Türkiye'nin dokuz aylık büyümesi yüzde 3 olmuştur. Bu kadar büyük ekonomilerin küçüldüğü bu dönemde Türkiye'nin yüzde 3 büyümesini taktirle karşılamak lazım. Gönlümüz bu büyümeyi kabul etmiyor ama dünyadaki kriz öyle. Türkiye bu krizden de ders alarak ve faydalanarak çıkacak. Bu kriz bizi etkileyecek ama biz bunu fırsata çevireceğiz.

"ENFLASYON VE CARİ AÇIK DÜŞÜCEK"

Dünyada petrol fiyatları düşüyor. Bu bizi sevindiriyor.Enflasyon ve cari açık 2009 yılında düşücek.Buna karşılık büyüme rakamları da eskisi gibi olmayacak. Türkiye'de resesyon diye bir şey söz konusu değildir. Türkiye enflasyon ve cari açıktaki düşüşü sürekli hale getirirse bu krizi fırsata dönüştürür. Bu nasıl olacak? Biz ara malların üretimini Türkiye'de yapma başarısını gösterirsek cari açıktaki düşüşü kalıcı hale getirebiliriz.

Haberin Devamı

"TASARRUF YAPMASINI ÖĞRENEMEDİK"

Türkiye'nin temel sorunu tasarrufların düşüklüğüdür.Krizle birlikte Türkiye'nin tasarruf sorunu aşılabilir.Kamuda tasarruf yapılıyor artık ama özel sektörde aynı durum söz konusu değil. Yatırım yapmasını öğrendik ama tasarruf yapmasını öğrenemedik.Tasarruf yapmasını öğrenemeden cari açık ile mücadele edemeyiz.

"YASTIK ALTINDAKÄ° VARLIKLAR EKONOMÄ°YE KAZANDIRILMALI"

Halkımız yastık altındaki varlıkları, altınları ekonomiye kazandırmalı.Bunları şirketlere yansıtsak kötü mü olur arkadaşlar?

Türkiye'de kimse enseyi karartmasın. Türkiye'yi iyi günler bekliyor.Aldığımız önlemlerle bu krize göğüs gereriz. Biz bu gemiyi sağ salim limana çıkartırız. Kaptanın iyisi fırtınalı havalarda belli olur. Fırtına gelecek, gemi sallanacak, bazılarının midesi bulunacak ama gemiyi sağ salim limana çıkartırız. Ama kaptanın iyisi olacak ha...

Haberin Devamı

-ÖZELLEŞTİRME-

Özelleştirmeleri iyiki yaptık.Bunlar şimdi bizim elimizde olsa ne olurdu. Açık üstüne açık... Petkim ve Tüpraş'ı iyi paraya sattık ama sizin bize söylemediğimiz kalmadı. Şimdi satın da göreyim. Şimdi 'iktidar sizi takdir ediyoruz' diye söyleyin. Sizden bunu bekliyorum. Bu sizi küçültmez, büyütür.

"Ä°LAVE YATIRIM YAPILMAYACAK"

Bütçedeki yatırımlar hariç ilave yatırım yapılmayacak. Milli Eğitim bütçesi 27.9 milyar YTL olacak. Yaşlısına, özürlüsüne, fakir fukarasına sahip çıkmayan devlet, sosyal olmayan devlettir. Bizden önceki hükümetler bunu yapamıyordu çünkü bütçe yetmiyordu.2001 yılında toplanan vergiler faize yetmiyordu."

-UNAKITAN'DAN CHP'NİN ÇARŞAF AÇILIMINA TAŞ-

Haberin Devamı

Konuşması sırasında CHP sıralarından gelen tepki üzerine Unakıtan,"Beni iyi dinleyin, belki değişirsiniz. Çarşaf marşaf diğişiyorsunuz biraz.İyi şeyleri almaya bakın."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!