Unakıtan: Lüks tüketim vergileri artabilir

Güncelleme Tarihi:

Unakıtan: Lüks tüketim vergileri artabilir
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2005 14:46

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, gelir ihtiyaçlı olarak değil, cari açığa karşı ithalatı kısma amaçlı tedbir almaya yönelik olarak havyar, kürk, altın kaşık gibi lüks tüketim mallarından alınan özel tüketim vergisinin arttırılabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Bakan Unakıtan, bütçe gerçekleşmelerini açıklamak için düzenlediği basın toplantısında, çeşitli konularda açıklamalarda bulundu

Maliye Bakanı, beyaz eşyanın vergi artışı yapılacak ürünler arasında sayıldığının söylenmesi üzerine, "Beyaz eşya eskiden lüks eşya olarak sayılıyordu. Artık sayılamaz. Lüks eşyayla ilgili vergi düşünülebilir, ama bununla ilgili bir vergi gelmeyecek" dedi. Lüks tüketimde yapılacak artışın Özel Tüketim Vergisi kapsamındaki 4 sayılı listeyi kapsayacağı biçiminde algılandığı, burada beyaz eşyanın da yer aldığı belirtilerek, daha önce alınmış olan vergi artış yetkisinin anımsatılması üzerine Unakıtan şöyle konuştu: "Lüks tüketimde verginin artması gelir ihtiyacından değil, cari açığı takip ettiğimiz için. İthalatı kısmaya yönelik tedbir. Havyar, kürk, altın kaşık ÖTV’sini artırabiliriz. Ama alınmış bir karar yok. Maliye’de her türlü çalışma her zaman yapılır."

YENİ KAYNAK İHTİYACI YOK

Haberin Devamı

IMF’yle yapılan görüşmeler çerçevesinde bazı hedeflerde gerçekleştirilecek revizyonla ilgili soru üzerine Unakıtan, "IMF’yle ilgili yeni bir kaynak ihtiyacı ortaya çıkmadı" dedi. Unakıtan, petrol fiyatlarındaki artış nedeniyle de yeni yüksek fiyatlara göre hesaplama yaptıklarını ve orada da endişeye sevkedecek bir durum olmadığını söyledi.

VERGİ BEYANINDA ARTIŞ

Elektronik ortamda alınan vergi beyannamesi sayılarını da açıklayan Unakıtan, Ekim 2004’te 34 bin 534 olan elektronik ortamda alınan aylık vergi beyanname sayısının Mart 2005’te 955 bin 900’e çıktığını bildirdi. Unakıtan, Ekim ayından bu yana toplam 2 milyon 87 bin beyannamenin elektronik ortamda alınmış olmasını "takdire şayan" olarak nitelendirdi. Mükellef sayıları hakkında da bilgi veren Unakıtan, 2002-2004 dönemi Gelir Vergisi mükellef sayısının 121 bin, basit usule tabi mükellef sayısının 28 bin, Kurumlar Vergisi mükellef sayısı 28 bin artış göstermiştir.

TEKNOLOJİYLE TASARRUF

Kemal Unakıtan, merkezden taşraya ödeme emirlerinin iadeli taahhütlü posta yerine 1 Nisan 2005’te yürürlüğe konulan elektronik uygulama sistemiyle sadece posta maliyetlerinde 2 trilyon liralık tasarruf sağlanmış olduğunu bildirdi.

ŞARK TÜTÜNÜNE KORUMA

Maliye Bakanı Unakıtan, TEKEL ürünleri üzerindeki vergi yükleri nedeniyle TEKEL’in sigara bölümünün satışı için açılan ihaleye şirketlerin teklif vermedikleri açıklaması anımsatılarak, "Özelleştirmeden mi, vergi almaktan mı vazgeçeceksiniz" diye sorulması üzerine şu yanıtı verdi: "Ne özelleştirmeden ne vergi almaktan vazgeçmeyi düşünüyoruz. Maliye’de çalışmalar devam ediyor. Hatta ilgili taraflar da dinlendi herhalde. Özelleştirmedeki çalışmalarla ilgili toplantı yapacağız."

Haberin Devamı

Unakıtan, TEKEL’le ilgili koruma uygulanması gibi birşeyin söz konusu olmadığını belirtirken, "Türkiye’nin yapısı itibarıyla şark tütününü koruma söz konusu olur. Binlerce aile tütün ekiyor. Bir de eldeki anlaşmalara bakmak lazım. Bu şartlar içinde dengeler korunarak bir vergilendirme söz konusu olacak. Bununla ilgili Maliye çalışıyor" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!