Uluğbay: Borcumuzu rahat rahat öderiz

Güncelleme Tarihi:

Uluğbay: Borcumuzu rahat rahat öderiz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 1999 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı ve ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay, Türkiye'nin iç ve dış borç ödemelerinde zorlanmayacağını söyledi. Uluğsay, IMF ile 1999 ekonomik programını görüşeceklerini belirtti.

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hikmet Uluğbay, 1998 yılı sonunda cari işlemlerin fazla vereceğini belirterek, yılın ilk 4 ayında iç ve dış borç ödemelerinde bir sorun yaşanmayacağını söyledi.

Yılın ilk üç ayında iç ve dış talepte canlanma beklediklerini kaydeden Uluğbay, Reuters'a yaptığı açıklamada Türkiye'yi ziyaret edecek olan IMF heyeti ile 1999 yılı ekonomik programını görüşeceklerini ifade etti.

Özelleştirme konusunda atılan adımlara devam edileceğini vurgulayan Uluğbay, özelleştirmelere devam etmek için en kısa sürede Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun toplanacağını söyledi.

Dünyadaki gelişmelerin Türkiye etkieri bazında IMF ile ilişikilerin başka bir boyuta taşınıp taşınmayacağı konusunda ne tür gelişmelerin olacağını şimdiden kestirmenin güç olduğunu da kaydededen Uluğbay, ‘‘Bu konuda şimdiden bir şey söylemek doğru değil, kamuoyunda gereksiz beklentiler yaratılmamalı’’ dedi.

Bu yılın ilk 4 ayında 1.8 milyar doları dış borç olmak üzere 24 milyar dolar tutarında borç ödemesi yapılacağını anımsatan Uluğbay, bu borçların ödenmesinde herhangi bir sorun olmadığını söyledi.

REZERVLER İYİ

Türkiye'nin döviz rezervlerinin dış borç servisinde sorun yaratmayacak büyüklükte olduğuna dikkat çeken Uluğbay, ‘‘İç borçların ödenmesinde bir sorun yok. Hiç bir sıkıntıya neden olmayacak şekilde bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ödenebilecek. Hazine en iyi şekilde iç borçları rollover etmeye alışıyor’’ şeklinde konuştu.

Uluğbay, bu yılın ilk ayında reel sektörün sorunlarının çözümü için uygun bir ortamın oluşacağını, iç ve dış talepte canlanma beklediklerini vurgulayarak şunları kaydetti: ‘‘Bu yılın ilk üç ayında çalışanlara nema ödemesi yapılacak. iki bayramın bu dönemde olması ve Hazine'nin diğer ödemeleri dikkate alınırsa piyasada bir talep artışı olacak. Ancak iç talebin canlı tutulması enflasyonla mücadeleyi etkilemeyecek. Türk Eximbank'ın ihracata vereceği destek de dış talepte canlanmaya neden olacak.’’

Dinçmen: S&P notu borçlanmayı etkilemez

Hazine Müsteşarı Yener Dinçmen, uluslararası derecelendirme şirketi Standard&Poors'un (S&P) Türkiye'nin genel görünümünü geçtiğimiz hafta pozitiften durağana dönüştürmesinin Türkiye'nin dış borçlanmasını olumsuz etkilemeyeceğini savundu. Dinçmen, ihracatın artırılması ve reel sektörün sorunlarına çözüm amacıyla Dünya Bankası'ndan alınacak kredi için görüşmelerin sürdüğünü, uzun vadeli olan bu kredinin sonuçlandırıldığını ve çok önemli katkıları olacağını belirtti.

‘‘Dış borçlanmamızı ancak bizim programımız ve performansımız etkileyebilir’’ diyen Dinçmen, bu konuda 1998 yılının sonuçlarının olumlu olduğunu söyledi. Faiz dışı fazlanın GSMH'ye oranının yüzde 4'ün üzerine çıktığını, enflasyonun ise yüzde 54'lere düşürüldüğünü hatırlatan Dinçmen, reel sektörde de dış konjonktürden kaynaklanan sorunlar olduğunu bunların da aşılabileceğini vurguladı.

Hükümetin seçim ekonomisi uygulamayacağı yönündeki açıklamaları ve kararlılığının en büyük güvence olduğuna işaret eden Dinçmen, ‘‘Hükümetin, reformların yapılacağı, 1999 bütçesinin çıkarılacağı ve 1998 yılında olduğu gibi 1999 yılında da mali disiplinin sürdürüleceği yönündeki açıklamaları ve kararlılığı en büyük güvencemizdir’’ açıklamasını yaptı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!